Οι τρεις «γκάφες» του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Ούτε μια, ούτε δυο, αλλά τρεις ήταν οι «γκάφες» στις οποίες υπέπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή και ολοκληρώνεται σήμερα για το εργασιακό νομοσχέδιο.

O αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε όλα τα επίμαχα θέματα αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν πήρε απάντηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι θέσεις της Κουμουνδούρου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις ατομικές συμβάσεις, όπου υπέπεσαν σε τριπλή γκάφα:

– Πρώτον, «ξέχασαν» ότι αυτές εισήχθησαν στην Ελλάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Οδηγία 1158/2019 που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

-Δεύτερον, «ξέχασαν» ότι και οι υπερωρίες επί δεκαετίες τώρα γίνονται με ατομικές συμβάσεις.

-Και τρίτον δεν είπαν ούτε λέξη όταν ο κ. Χατζηδάκης τους επεσήμανε ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις εφαρμόζεται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών στην Ισπανία και την Πορτογαλία όπου κυβερνούν οι σοσιαλιστές με την αριστερά.

Κουβέντα για την «ταμπακιέρα»

Η κυβέρνηση αποδίδει σε αντιπολιτευτικό μένος και την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις ρυθμίσεις που εξισώσουν την προστασία των συνδικαλιστών με εκείνη των εγκύων. Οι βουλευτές του άφησαν αναπάντητη την επισήμανση του υπουργού ότι με το σημερινό καθεστώς οι συνδικαλιστές προστατεύονται ακόμη και αν έχουν εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου τους, ή ακόμη και σε σεξουαλική παρενόχληση. Και αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, όχι μόνο επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με τους «εργατοπατέρες», αλλά κυρίως επειδή η προστασία ακόμη για το αδίκημα της σεξουαλικής παρενόχλησης που ισχύει σήμερα θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο πως πρέπει να καταργηθεί.

Όσον αφορά στην ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια απεργιών στην κοινή ωφέλεια, η οποία ορίζεται στο ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο των ευρωπαϊκών χωρών και συντάσσεται με την κοινωνία.

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει συλλήβδην το νομοσχέδιο, οι βουλευτές του δεν είπαν λέξη για τα 109 από τα 129 άρθρα. Ωστόσο τα στελέχη του είχαν την πολιτική γενναιότητα να αναγνωρίσουν ότι με το νομοσχέδιο προστίθενται έξι νέες περιπτώσεις απολύσεων που χαρακτηρίζονται ξεκάθαρα ως άκυρες.

Δείτε επίσης: Γ. Βρούτσης για εργασιακό: “Δεν είμαστε κόμμα των εργοδοτών”