Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, που παρουσίασαν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό γιατί φέρνει στο φως της δημοσιότητας τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για την τόνωση της οικονομίας και των νοικοκυριών.
Το σημαντικό είναι ότι το προσχέδιο αναθεωρεί το ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 από 3,6% σε 6,1% και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,7% για το 2022, γεγονός που ανεβάζει τη σωρευτική ανάπτυξη 2021-2022 στο 10,8%. Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2022 θα αποκατασταθεί το επίπεδο του ΑΕΠ του 2019, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,7%. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,8% τον Ιούλιο του 2020, σε 14,2% τον Ιούλιο του 2021, κάτι που αναλογικά δεν είναι αμελητέο.
Οι βασικοί παράγοντες που κρίνουν το 2022
Όσον αφορά στους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022, όλα ξεκινούν από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η υλοποίηση του οποίου αναμένεται να προσδώσει στην ελληνική οικονομία επιπλέον 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. χωρίς τη συμπερίληψη της μόχλευσης.
Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται και η σταδιακή επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας από υγειονομικής άποψης, η οποία αφενός θα επιτρέψει την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς και αφετέρου θα υποστηρίξει την περαιτέρω ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, με τις εισπράξεις από το εξωτερικό να αυξάνονται έναντι του 2021 κατά 60%.
Εξίσου σημαντική θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο και η έναρξη υλοποίησης μόνιμων αναπτυξιακών μέτρων, όπως η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από το 24% στο 22%. Σε αυτόν προστίθεται η παροχή κινήτρων για συνενώσεις και συνεργασίες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών για παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ, και η αύξηση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο μεγαλύτερο του 2021 κατά 2,0%.
Τέλος, στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στην αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης που θα στηριχθεί στην αύξηση της απασχόλησης κατά 2,7%, με το 80,9% των νέων θέσεων εργασίας να αφορά θέσεις μισθωτής απασχόλησης, αλλά και στην αύξηση του ονομαστικού μέσου μισθού.
«Όλα τα λεφτά» το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Στον κυβερνητικό σχεδιασμό «όλα τα λεφτά» είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που περιλαμβάνει πλήθος φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων. Όλες αποσκοπούν στη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό, στην καθιέρωση ενός κράτους πιο αποτελεσματικού, με λιγότερη γραφειοκρατία, ψηφιακά αναβαθμισμένος και σε ένα ανθεκτικότερο κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες την περίοδο 2021-2026 αναμένεται να εκταμιευθούν 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιδιώκεται να κινητοποιηθεί από τον ιδιωτικό τομέα ποσό που θα προσεγγίσει τα 59 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχα, έως την 1η Οκτωβρίου 2021 έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 38 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 2,657 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται έως το τέλος του 2021 να ενταχθούν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,5 δισ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμάται εκταμίευση ποσού ύψους 3,2 δισ. ευρώ.
Δείτε επίσης: Έκτακτο: Άδειασμα της ΝΔ στον Μπογδάνο – Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας για όσα δήλωσε πριν λίγο
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ επισημαίνει ότι ο Μασκ δεν έχει τα προσόντα να γίνει πρόεδρος
- Super Μπάλα Live: Οι διαιτητικές ατασθαλίες πλήττουν το πρωτάθλημα
- Ψηφιακή ξενάγηση στα 32 θρησκευτικά μνημεία της Αττικής
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Η διαχείριση των συνόρων ως κεντρική προτεραιότητα της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Βουλγαρία: Φιλοξενία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Καλλισθενικής Γυμναστικής το 2025
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr