Οι υποχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας του Πρωθυπουργού πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις

Οι υποχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας του Πρωθυπουργού πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις

Με στραβό βήμα ξεκίνησε η νέα τετραετία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καθώς παγωμάρα προκάλεσε με τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος φοιτητής Νομικής Α.Π.Θ.

Ευθαρσώς, χαρακτήρισε «ευκαιρία» την επανεκκίνηση των συνομιλιών με τη γειτονική χώρα. Έφτασε στο σημείο να αναφέρει πως είναι διατεθειμένος να διερευνήσει μία «τολμηρή» ατζέντα με την Τουρκία! Δίχως βέβαια να γνωρίζει κανείς τι περιέχει αυτή η ατζέντα. Τι ακριβώς έχει στο νου του όταν προαναγγέλλει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία» με την Τουρκία «μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης»; Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραιτηθεί από το δικαίωμα άμυνας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου;

Τι σημαίνει η απάντησή του σε ερώτηση για το «αν η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει από μείωση της κυριαρχίας όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ότι αυτό είναι μια σχετική έννοια». Αυτές η δηλώσεις το λιγότερο που μπορούν να προκαλέσουν είναι φόβος.

Μια ακόμη αποτυχημένη και εθνικά επικίνδυνη κίνηση θα είναι να καταφύγουμε στην Χάγη, την καλύτερη απάντηση επάνω σε αυτό το θέμα την είχε δώσει ο αείμνηστος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρήστος Σαρτζετάκης συγκεκριμένα είχε αναφέρει ότι « Η ανάδειξη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε τελικό κριτή των πολιτικών με την Τουρκία διαφορών μας, είναι σαφώς επικίνδυνη και θα αποβεί βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα». Αρκετά επίκαιρα λόγια θα λέγαμε. Δυστυχώς δεν θα είναι η πρώτη υποχώρηση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο αφορά το Αιγαίο έχουμε υποχωρήσει με το θέμα της Turkaegean, ας ευχηθούμε στην νέα πολιτική του Πρωθυπουργού μην υπάρχει και το Aegean-pass προς την Τουρκία. Δυστυχώς πρέπει κάποιος να θυμίσει στον Πρωθυπουργό της χώρας πως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας είναι υπέρ μας. Δεν υπάρχει λόγος να κάτσουμε να διαπραγματευτούμε για το Αιγαίο.

Όπως ανέφερε και σε συνέντευξή του ο αείμνηστος ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Μιχάλης Κωσταράκος «όταν κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι αφήνεις επάνω, μας καλούν σε συζητήσεις και αρνούμαστε, φυσικά αυτή είναι η πολιτική μας για ποιο λόγο να μιλήσουμε για τα Νησιά μας, δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτείς για δικό σου πράγμα τέλος». Το ίδιο θα έπρεπε να απαντήσει και σήμερα ο Πρωθυπουργός πως δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε τα δικά μας πράγματα- δικαιώματα- κυριαρχία. Δυστυχώς, όμως ακούσαμε το αντίθετο για τολμηρές ατζέντες και για παραχώρηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.

Η συζήτηση μόνο με την Τουρκία σε ότι αφορά το Αιγαίο θα είναι εθνικά επιζήμια διότι θα ανοίξει την όρεξη στους γείτονές μας, εφόσον το διεθνές δίκαιο είναι υπέρ της Ελλάδας δεν υπάρχει λόγος να κάτσουμε να διαπραγματευτούμε αλλά και η οποιαδήποτε παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας θα είναι προδοτική. Η Ελλάδα σε περίπτωση ενός επεισοδίου στο Αιγαίο θα έχει την ίδια βοήθεια που είχε και στην μαρτυρικοί Κύπρο, θα κάθεται να συζητά για την Εθνική της κυριαρχία.

Δείτε επίσης: Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν: Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Loading