Οι (υψηλές) προσδοκίες Μητσοτάκη από την «εποχή» Μπάιντεν

Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι προσδοκίες που έχει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και φυσικά ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την «εποχή» Μπάιντεν που ανέτειλε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

propoli

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και πως παρά τις διαφορετικές οπτικές που υπήρχαν επί θητείας Τραμπ, σε πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούσαν στη χώρα μας, εν τούτοις η  Ουάσινγκτον εγκατέλειψε την πολιτική των ίσων αποστάσεων προχωρώντας σε σαφείς καταγγελίες της τουρκικής προκλητικότητας.  

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με τη νέα ηγεσία η σύμπλευση θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική, δεδομένης της ευαισθησίας που έχει ο νέος «πλανητάρχης» για τα ζητήματα που άπτονται την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Αυτό εννοούσε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν αναφερόταν σε μια «αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας» για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών φιλίας των δυο λαών.  

 Η εικόνα που έχει σχηματίσει ο πρωθυπουργός για τον Τζο Μπάιντεν είναι πως πρόκειται για έναν έμπειρο πολιτικό που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας. Είναι, επίσης, «ένας ηγέτης ο οποίος πορεύεται με σύνεση, αλλά και με αυτοπεποίθηση, κυρίως όμως πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα, είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ».

Η επίσκεψη Μπάιντεν στα γραφεία της ΝΔ

Οι δυο τους άλλωστε συναντήθηκαν τον Ιούνιο του 2017 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς. Τότε στην ατζέντα είχαν κυριαρχήσει τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει διατελέσει επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Ο νέος «αέρας» που πνέει στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ αφήνει ήδη θετικό αποτύπωμα στην Αθήνα ενόψει των διερευνητικών με την Τουρκία.

«Διπλωματική επικοινωνία δεν σημαίνει παζάρι», ξεκαθαρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας πως η Αθήνα δεν συζητά καμία από τις αξιώσεις της Άγκυρας. Όπως τονίζουν στο Politic συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Ελλάδα πέρασε από την αμήχανη καταγραφή των δεδομένων στη δυναμική διαμόρφωσή τους, αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και παλιά φοβικά σύνδρομα.

Loading