(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Οικονομία: Στα σκαριά η επιταγή ακρίβειας ως τα Χριστούγεννα (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλάνο για την καταβολή επιταγής ακρίβειας φαίνεται πως έχει στα σκαριά η κυβέρνηση, προκειμένου να δοθεί η εν λόγω ενίσχυση στα νοικοκυριά έως τα Χριστούγεννα.

Αν και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους, αφήνουν το παράθυρο ανοικτό για κάποιου είδους οικονομική ενίσχυση έως τις γιορτές. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού και στο μέτρο που μπορούμε θα στηρίξουμε τον κόσμο», ενώ χθες Κυριακή ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «ανάλογα με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα φέρει ο προϋπολογισμός στους τελευταίους μήνες που απομένουν, θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που υπάρχει ώστε να στηριχτεί ο κόσμος. Τι μορφή θα έχει αυτό το μέτρο, αυτά είναι θέματα που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός».

propoli

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης

Αν τελικά αποφασισθεί η καταβολή της ενίσχυσης, σε αυτή θα περιλαμβάνονται περίπου 800.000 οικογένειες με παιδιά -δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού-, 205.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, 182.000 άτομα με αναπηρία και 100.000 μακροχρόνια άνεργοι.

Το πιθανότερο είναι ότι το ύψος της ενίσχυσης που εξετάζει να δώσει η κυβέρνηση σε ευάλωτους θα ανέρχεται έως 250 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στους δικαιούχους πέρυσι περιλαμβάνονταν και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ωστόσο φαίνεται πως μένουν εκτός, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς, για όσους δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους με το νέο έτος.

Βέβαια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως μόνο οι 750.000 θα λάβουν το επίδομα, από τους περίπου 950.000 που δεν θα έχουν αύξηση, ενώ θα είναι και μειωμένο σε σχέση με τα χρήματα που πήραν τον περασμένο Μάρτιο.

Οι 3 κλίμακες συνταξιούχων δικαιούχων είναι οι εξής:

  • 200 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν από κάθε πηγή (συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023) άθροισμα αποδοχών έως 700 ευρώ
  • 150 ευρώ για συνταξιούχους συνολικού καθαρού (προ φόρου) μηνιαίο ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ
  • 100 ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν ποσά από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ

Δείτε επίσης: Β. Κικίλιας: Ξεκινά ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος

Loading