Οικονόμου: «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» – 17 νεκροί στη Λέσβο και 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Ευθύνες στην Τουρκία επιρρίπτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τα δύο ναυάγια μεταναστών στο Αιγαίο

«Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα ναυάγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καταλογίζοντας «ανεύθυνη συμπεριφορά και πλημμέλειες» στη γείτονα. Όπως τόνισε, μάλιστα, «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιτάσσουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει και το Διεθνές Δίκαιο».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει. Οι ελληνικές αρχές διασώζουν ανθρώπους όχι, δυστυχώς όλους. Αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιες τραγωδίες» συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Εγκληματική ενέργεια ήταν αυτό που έγινε χθες, να επιβιβάζουν ανθρώπους σε βάρκες σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην καλύτερη περίπτωση πλημμέλειας των τουρκικών αρχών γι’ αυτή την τραγωδία» κατέληξε στις αναφορές του στα δύο ναυάγια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

17 νεκροί και 13 αγνοούμενοι σε Λέσβο – 15 αγνοούμενοι στα Κύθηρα

Ο απολογισμός της τραγωδίας στη Λέσβο είναι 17 νεκροί και 13 αγνοούμενοι. Τόσο τα θύματα όσο και οι διασωθέντες ήταν νεαρές γυναίκες με καταγωγή από χώρες της Αφρικής με ένα ανήλικο αγόρι να είναι το 17ο θύμα του ναυαγίου στην περιοχή Προβοσκίδα. Την ίδια στιγμή 15 άνθρωποι αγνοούνται στα Κύθηρα.

Λιμενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομία και εθελοντές συνεχίζουν την επιχείρηση διάσωσης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 80 άτομα στα Κύθηρα με 18 εξ αυτών να είναι παιδιά και 7 γυναίκες.

Δήμαρχος Κυθήρων: «Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια»

Τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των Κυθήρων στη διάρκεια της νύχτας, μόλις έγινε αντιληπτό το ναυάγιο με τους μετανάστες, περιέγραψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων ΣτρΧαρχαλάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα, που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

«Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια» είπε συγκλονισμένος. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Τρίκαλα: Παράσυρση και διαμέλιση άνδρα από τρένο