Οικονόμου: «Η Τουρκία πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών»

Για την χθεσινή Σύνοδο στην Πράγα μίλησε ο Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

«Χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε το λόγο και στο τέλος της παρέμβασης του κατηγόρησε ψευδέστατα και απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε αμέσως το λόγο και του απάντησε ευθέως ότι η Τουρκία πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι ηγέτες υπεύθυνων χωρών» είπε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που σήμερα γίνεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Οικονόμου στάθηκε στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, που είπε πως «αυτό που έγινε μπροστά σε όλους τους ηγέτες που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αντιληφθούν οι ομόλογοι του ποιος είναι αυτός που προκαλεί, ποιος είναι αυτός που υψώνει τους τόνους και ποια είναι εκείνη η χώρα, η οποία με αυτοπεποίθηση, υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και είναι ανοιχτή, δεν κλείνει ποτέ την πόρτα του διαλόγου».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και στην πρόταση της Ελλάδας για επιβολή πλαφόν. «Και στη Σύνοδο της Πράγας αναδεικνύονται με έμφαση δύο πράγματα. Πρώτον, η Ελλάδα αποτελεί μέρος των λύσεων απέναντι στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη και τους ευρωπαίους πολίτες», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και ικανή να υπερασπιστεί ανυποχώρητα την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και τη διεθνή νομιμότητα».

Σε άλλα θέματα, ο κ. Οικονόμου στάθηκε στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Νομοθετούνται με το νομοσχέδιο αυτό μία σειρά από ρυθμίσεις που δίνουν σάρκα και οστά στο μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού πακέτου της ΔΕΘ και παράλληλα διορθώνονται αδικίες και στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν», υπογράμμισε.

Επίσης, για τους ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πως η Ελλάδα έχει από τις υψηλότερες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κατά συρροή και κατ’ επανάληψη ψέματα» τα οποία «καταρρίπτονται για τον Σεπτέμβριο, όπως έγινε και για τον Αύγουστο».

Τέλος σημείωσε ότι άνοιξε και θα παραμείνει ανοιχτή έως την Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προς τους δικαιούχους για το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών θεάματος για την περίοδο 2022 – 2023.

Δείτε επίσης: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε φάκελο με τις τουρκικές προκλήσεις σε γερουσιαστές των ΗΠΑ

Loading