Τα εθνικά θέματα και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των βουλευτών στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2021.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου απέρριψε την κυβερνητική πολιτική για τα εθνικά θέματα λέγοντας πως δεν μπορούμε «να συναινέσουμε στην κόκκινη γραμμή των έξι μίλια του κ. Γεραπετρίτη ή στη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι “δεν βαριέσαι βρε αδερφέ, το ORUC REIS απλά ξοδεύει βενζίνη”. Εσείς, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνείτε με αυτές τις δηλώσεις; Αλλά είστε μάλλον και εσείς ανέμελοι σαν τον πρωθυπουργό σας, που ανέμελος πήγε στη Σύνοδο Κορυφής τάζοντας κυρώσεις που θα δαγκώνουν την Τουρκία και επέστρεψε με κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μπερδέψατε τις χώρες! Εμείς δεν επενδύουμε ούτε στην καταστροφή ούτε στην αποτυχία… Η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, γιατί αλλιώς πάμε από την αποθράσυνση της Τουρκίας σε εθνική ήττα. Προσγειωθείτε στην πραγματικότητα πριν να είναι αργά».
Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση του σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «δεν θα αναφερθώ στις ανοησίες της αντιπολίτευσης προ του 2015 και όσα έλεγαν για την Αίγυπτο του Αλ Σίσι, για το Ισραήλ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ούτω καθ’ εξής. Όμως την τετραετία που κυβέρνησαν μέχρι το 2019 είχαμε επιτρέψει στην Άγκυρα να εκβιάζει την Ευρώπη μέσω του προσφυγικού-μεταναστευτικού, είχαμε αφήσει τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες και την αεροπορία χωρίς Μιράζ. Είχαμε κατασυκοφαντήσει τους εν δυνάμει συμμάχους μας στην Ευρώπη, όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Μαρκ Ρούτε, ο Σεμπάστιαν Κουρτς και είχαμε καθυστερήσει να υπογράψουμε συμφωνίες ΑΟΖ. Ακόμα και τώρα η μείζων αντιπολίτευση δεν έχει συγκροτημένη άποψη. Θέλει τον φράχτη στον Έβρο ή στεναχωριέται για τη μείωση κατά 90% των ροών; Θέλει τους πρόσθετους εξοπλισμούς 2 δισεκατομμυρίων, που ο προϋπολογισμός μας προτείνει ή τους θεωρεί περιττούς, επικίνδυνους και πολεμοκάπηλους, όπως γράφει η “ΑΥΓΗ”. Το θέαμα είναι θλιβερό. Στην αντιπολίτευση διαγκωνίζονται στο ποιος θα πει τη μεγαλύτερη παραδοξότητα, αδιάφοροι για το τι συμβαίνει στον διεθνή περίγυρο, αδιάβαστοι και ράθυμοι μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου από την πλευρά του ανέφερε: «θεωρώ ότι το σχέδιο “Ενωμένη Ευρώπη” είναι μεγάλη υπόθεση. Θα μπορούσα να ανήκω στους φεντεραλιστές. Όμως, το τελευταίο συμβούλιο κορυφής απέδειξε, κατά τη γνώμη μου, ότι η Γερμανία καταστρέφει την Ευρώπη… Η καγκελάριος Μέρκελ όχι μόνο αρνείται να υπερασπιστεί τις αξίες της Ευρώπης, αλλά φροντίζει να βρει και “πουρκουάδες” συμμάχους στην καταστροφή αυτή. Για τη αρνητική μου γνώμη σχετικά με τις ικανότητες του σημερινού πρωθυπουργού δεν μετάνιωσα ποτέ. Πώς να μετανιώσεις για έναν πρωθυπουργό που, μέσω του εκπροσώπου του, προεξοφλούσε την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, αλλά, τελικά, εκείνο που κατάφερε ήταν να επιβληθούν κυρώσεις στην Ελλάδα; Στην ουσία αυτό έγινε. Τα λάθη στην πολιτική ισοδυναμούν με εγκλήματα, έλεγε ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι απαιτείται «η επιδίωξη εθνικής συνεννόησης, ενότητας και κοινωνικής αφύπνισης». Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «αξιοποιεί την εθνική κρίση για να διαχωρίσει τον ακραίο εθνικισμό και τον επικίνδυνο διεθνισμό από ένα γνήσιο πατριωτισμό που αφυπνίζει το λαό και το έθνος μας. Θωρακίζει αμυντικά τη χώρα, ενισχύει τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις, όπως έγινε στον Έβρο την προηγούμενη άνοιξη, έτσι και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τα Διεθνή μας Δίκαια» και συμπλήρωσε πως «εάν λειτουργήσουμε ενωτικά θα μπολιάσουμε την πολιτική με νέα νοοτροπία, θα αφυπνίσουμε το σύνολο του λαού και του έθνους και θα πολλαπλασιάσουμε τους διεθνείς μας συμμάχους».