Όλα δείχνουν μετάθεση των εκλογών για 21 Μαΐου

Εάν δεν είχε προηγηθεί το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς οι ημέρες που διανύουμε θα ήταν… προεκλογικές. Την περασμένη Παρασκευή θα είχε πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο, θα είχε εγκριθεί η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σε ένα χρόνο και σε γενικές γραμμές θα είχε ανακοινωθεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής λογικά στις 9 Απριλίου. Πλέον αυτό το σενάριο δεν υπάρχει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου και όλα δείχνουν μετάθεση της  πρώτης κάλπης για την Κυριακή 21 Μαΐου, δίχως να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν μια εβδομάδα νωρίτερα στις 14 Μαΐου, ίδια ημέρα με τις τουρκικές προεδρικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να επιβληθεί σιωπή όσον αφορά στο χρόνο προκήρυξης των εθνικών εκλογών και μαζί με τους στενούς του συνεργάτες ζυγίζει τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη ότι, μετά την αλλαγή των πλάνων, στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες δεν πρέπει να διασαλευτούν.

Αυτό σημαίνει ότι οι επαναληπτικές εκλογές, αυτές που θα οδηγήσουν στον σχηματισμό αυτοδύναμης Κυβέρνησης μιας και θα διεξαχθούν με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 2 Ιουλίου.  Παράλληλα, σύμφωνα με τους επικοινωνιολόγους του Μεγάρου Μαξίμου, το διάστημα των περίπου 80 ημερών από το τραγικό δυστύχημα κρίνεται πως είναι μια ικανοποιητική «απόσταση ασφαλείας» στη διάρκεια της οποίας θα «μετρηθούν», κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι πολιτικές συνέπειες του δυστυχήματος.

Ραγδαία αύξηση της αποχής

Με την οργή και τον θυμό να κυριαρχούν στην κοινωνία για τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμούν ότι θα υπάρξει ανοδική πορεία της λεγόμενης «αντιπολιτικής ψήφου». Το δείχνουν, άλλωστε, οι πρώτες μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, οι οποίες καταγράφουν δημοσκοπική άνοδο των λεγόμενων «άκρων» και της «αδιευκρίνιστης ψήφου», όπως συμβαίνει και με την αποχή.  

Κανονικά στο ψηφοδέλτιο Σερρών ο Κώστας Καραμανλής

Τέλος, αναφορικά με την υποψηφιότητα Καραμανλή στις Σέρρες, θέμα που προσπαθεί να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφής. Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Δικτύων θα είναι ξανά υποψήφιος. «Η ανάληψη της πολιτικής αντικειμενικής ευθύνης, παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων και διαχρονικών παθογενειών, είναι μια πράξη η οποία τιμά τον κ. Καραμανλή στο επίπεδο αυτό» σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στα ψηφοδέλτιά του τον αμετάκλητα καταδικασμένο Ν. Παππά.

Δείτε επίσης: Απεργία σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Προαστιακό, πλοία και δημόσιο αύριο 8 Μαρτίου για την τραγωδία στα Τέμπη

Loading