Η αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που προκύπτουν από την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας μέσω κανόνων και ελέγχων είναι μια σύγχρονη απαίτηση, και αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθεί η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό.
Αυτά επισημαίνει η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε άρθρο της στον Οικονομικό Ταχυδρόμο με τίτλο ‘Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και διαχείριση προορισμών’, όπου αναλύει στρατηγικές και πολιτικές για μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία, παραθέτει στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2024, τα οποία καταδεικνύουν αύξηση έως και 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κάτι που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για επισκέπτες και έσοδα.
Σύμφωνα με την Υπουργό Τουρισμού, η αύξηση των τουριστικών ροών συνοδεύεται από προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και ο κορεσμός σε δημοφιλείς προορισμούς. Αυτά τα ζητήματα οδηγούν σε δυσλειτουργίες και σε αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και η κρουαζιέρα έχουν εντείνει τις ανησυχίες που προκύπτουν από τις τοπικές κοινωνίες.
‘Απαιτείται επομένως επανασχεδιασμός ώστε οι συγκεκριμένες δραστηριότητες να προσαρμοστούν στα μέτρα των τοπικών κοινωνιών και των υποδομών των προορισμών μας. Η βούληση της Κυβέρνησης να καθοριστούν πρόσθετοι κανόνες λειτουργίας είναι καθοριστική για να υπάρχει αντιστοίχηση του οικονομικού οφέλους που απορρέει για τις τοπικές κοινωνίες, το οποίο σήμερα είναι δυσανάλογο σε σχέση με την επιβάρυνση.’
Καθορίζοντας τις πολιτικές και τις δράσεις για το μέλλον του τουρισμού, η Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζει ότι ‘είναι στρατηγική επιλογή η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται δίκαια και ανταποδοτικά.’