Όλγα Κεφαλογιάννη: Η έμφυλη βία, ακόμα και στην πιο ακραία της μορφή συνεχίζεται με πολλές γυναικοκτονίες

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η έμφυλη βία, ακόμα και στην πιο ακραία της μορφή συνεχίζεται με πολλές γυναικοκτονίες

«Παρά το γεγονός ότι ο δρόμος για την ισότητα των δυο φύλων είναι μακρύς, σε παγκόσμιο επίπεδο γίνονται βήματα προς την ισότητα, Αλλού γρήγορα, αλλού αργά, κάτι αλλάζει» τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της εκδήλωσης “Women Who Dare”, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, μεταφέροντας τα συμπεράσματα του ετήσιου συνεδρίου του δικτύου «Women Political Leaders» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον προηγούμενο μήνα. Εστιάζοντας ωστόσο στην Ελλάδα και στο αν έχει συντελεστεί πρόοδο στο μέτωπο της ισότητας των δυο φύλων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η κυρία Κεφαλογιάννη υπογράμμισε τα εξής:

«Δυστυχώς λίγα πράγματα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Το δραματικό γεγονός είναι ότι η έμφυλη βία, ακόμα και στην πιο ακραία της μορφή, συνεχίζεται, με πολλές γυναικοκτονίες στην Ελλάδα να καταγράφονται και το 2024. Οι δολοφονίες γυναικών είναι πραγματικά σοκαριστικές. Πέρα από τις πράξεις ασύλληπτου μίσους από τους γυναικοκτόνους, έρχονται στην επιφάνεια σοβαρά ελλείματα στη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Έρχεται στην επιφάνεια και η σιωπή όσων γνωρίζουν τις καταστάσεις που προηγούνται μίας γυναικοκτονίας. Έρχονται στην επιφάνεια χρόνιες παθογένειες, που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Συνεχή είναι δυστυχώς και τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, που βιώνουν οι γυναίκες, αλλά και παιδιά”.

Από το βήμα της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε Harper’s Bazaar και το WomanToc σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα, η υπουργός Τουρισμού κάλεσε όλες τις γυναίκες σε δράση, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των πλεονεκτημάτων των γυναικών: της ενσυναίσθησης, της ικανότητας σύνθεσης, της αλληλεγγύης,  της ευστροφίας, της τάξης, της αγάπης, υπογράμμισε η κυρία υπουργός.

Την εκδήλωση πλαισίωσε έρευνα της MRB, με τα ευρήματά της να είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ειδικά στο σκέλος της έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα:

Το 63% του δείγματος δηλώνει ότι η μητρότητα επηρεάζει αρνητικά την επαγγελματική τους εξέλιξη.
Το 52% των γυναικών αναφέρουν πως βιώνουν έστω και κάποιες φορές έμφυλες διακρίσεις
Το 42,5% αναφέρει πως έχει βιώσει σεξουαλική παρενόχληση.
Το 70% τονίζει πως είναι δυσκολότερο για τις γυναίκες να κατέχουν θέση ευθύνης από ό,τι οι άνδρες.
Το 26% των γυναικών αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας
Το 17,5% δηλώνει ότι έχει υποστεί έμφυλη βία, με τον επικεφαλής της MRB να τονίζει ότι σε απόλυτα νούμερα, υπολογίζονται σε 400.000 οι γυναίκες στην Ελλάδα που έχουν υποστεί βία.
Τέλος, το 67% των γυναικών αναφέρει ότι η μόδα δεν προάγει ρεαλιστικά πρότυπα για την μέση γυναίκα.

Loading

Play