Ολοκλήρωση κτηματογράφησης: Στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοσχέδιο

Ολοκλήρωση κτηματογράφησης: Στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο νομοσχέδιο

Εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Με την ανακοίνωση νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, ολοκληρώθηκε χθες στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης η επεξεργασία του ν/σ. Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ «κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφυλάξεις εξέφρασαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορεί να ορίσει την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων σε εικοσιτετράωρη βάση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για μεταμεσονύχτιες κατασχέσεις ακινήτων από funds. «Με τη διάταξη αυτή, ο φορέας μπορεί να δώσει δυνατότητα 24ωρης ψηφιακής υποβολής ανά πράξη», είπε ο Κώστας Κυρανάκης.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα ωφελήσει την κοινωνία και την οικονομία, διότι η εθνική οικονομία χρειάζεται γρήγορες συναλλαγές και στον τομέα των ακινήτων. Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Λοβέρδος, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει κύριο μέλημα την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, «ενός προβλήματος που διαρκεί όσο και η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου 30 χρόνια» και ότι μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί στο 100%.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιλχάν Αχμέτ, επισήμανε ότι πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα, ζητώντας να περιληφθεί και η δυνατότητα επικοινωνίας με το σταθερό τηλέφωνο. Τονίσθηκε επίσης η ανάγκη για αλλαγές στη διαδικασία δασικών χαρακτηρισμών, καθώς και η αναγκαία αναμόρφωση του Κτηματολογίου με στόχο την αποφυγή σφαλμάτων και την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η συζήτηση που προηγήθηκε ανέδειξε τις ανησυχίες σχετικά με τις διαδικασίες κατασχέσεων και τις πιθανές επιπτώσεις στην περιουσία των πολιτών. Σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή της Πλεύσης Ελευθερίας, οι διαδικασίες αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα, και επισημάνθηκε η ανάγκη για σαφείς ρυθμίσεις που θα παρέχουν ασφάλεια δικαίου.

Loading