Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άρση της βουλευτικής ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, για τις φερόμενες πράξεις σοβαρής διατάραξης δικαστικών συνεδριάσεων και αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς, κατά το χρονικό διάστημα από 2.2.2024 έως 16.5.2024, υπό την ιδιότητά της ως συνηγόρου υπεράσπισης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.
Υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 225 βουλευτές, κατά 57, ενώ υπήρχε και ένα «παρών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, επισήμανε ότι πρόκειται για μία υπόθεση με προφανή πολιτικά χαρακτηριστικά και ενημέρωσε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, δήλωσε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου συμμετείχε στην υπόθεση και με τις ιδιότητες της βουλευτού και πολιτικού αρχηγού, τάσσεται κατά της άρσης ασυλίας της.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, η Βουλή πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ενάντια στους τσαμπουκάδες και τις πολιτικές αστοχίες. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε ότι πρόκειται για υπόθεση πολιτικής στοχοποίησης της προεδρεύουσας.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, δήλωσε ότι η πολιτική στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου μέσω της ποινικής δίωξης είναι μια γνωστή μέθοδος επιρροής.
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πολιτική στοχοποίηση και ότι η ασυλία της κ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να αρθεί λόγω των ενεργειών της ως δικηγόρος.
Η κ. Κωνσταντοπούλου αντέτεινε ότι στοχοποιείται για την κοινωνική της δράση και δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την ασυλία της. Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε επίσης την άρση της ασυλίας του Γιάννη Καλλιάνου με 282 ψήφους υπέρ, έπειτα από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση από γιατρούς του Αττικού νοσοκομείου.
Επιπλέον, εγκρίθηκε η άρση ασυλίας του Ζεϊμπέκ Χουσεϊν με 247 ψήφους υπέρ και του Μπαράν Μπουρχάν με 248 ψήφους.