Σε αυτά τα 50 χρόνια έγιναν πολλά, άλλαξαν πολλά και ζήσαμε συγκλονιστικές ανατροπές. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είχε τρεις διακριτές προσεγγίσεις. Μια αυστηρά εθνοκεντρική πολιτική με κύριο εκφραστή τον Α. Παπανδρέου και με παράδειγμα το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Από την άλλη είχαμε μια εξωτερική πολιτική που εκχωρούσε την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων στο διεθνές δίκαιο και διεθνείς οργανισμούς με εκφραστή τον Κώστα Σημίτη και παραδείγματα τις συμφωνίες της Μαδρίτης και του Ελσίνκι. Είχαμε την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή που συνέθετε τις δύο προηγούμενες κρατώντας τις ισορροπίες και τα όρια. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι αυτήν την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή την υπηρέτησαν και ο Κώστας Καραμανλής και εκείνος.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι τότε ηγέτες που γνώρισε στην Ευρώπη δεν έχουν καμία σχέση με τους σημερινούς. Αναφερόμενος στην εποχή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είπε πως ήταν ο θρίαμβος της Δύσης, ο οποίος γέννησε την προβληματική διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κληροδοτώντας μας το μακεδονικό και άλλα ζητήματα.
Χρόνια μετά θυμάμαι τη γερμανική Ευρώπη της Μέρκελ και την τιμωρητική της διάθεση και απουσία οράματος. Αφού μας αμφισβήτησαν και τους διαψεύσαμε, στο τέλος μας τράβηξαν το χαλί, σημείωσε.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι απέναντι στην επιθετικότητά της πρέπει να έχουμε αποτρεπτική πολιτική. Η αποτροπή είναι η επιλογή που έχει ο λιγότερο ισχυρός όταν δεν θέλει να υποταχθεί. Η αποτροπή απαιτεί πειστικότητα και αξιοπιστία, πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ότι χρειάζονται και αληθινές συμμαχίες.
Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η Τουρκία επιχειρεί να υφαρπάξει τα πάντα και δημιουργεί περισσότερους εχθρούς από όσους μπορεί να αντιμετωπίσει, τονίζοντας τη σημασία της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για στρατηγική προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική και την αποφυγή του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει χάσει την πυξίδα της.
Στη συνέχεια παρατήρησε την κατάσταση στην Ουκρανία, καταδικάζοντας τη Ρωσία και υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποστήριξης στην Ουκρανία.
Ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση και τη μελλοντική πορεία της ΝΔ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ