Ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής για την σημερινή παραλαβή των Rafale και την σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Αρμενία
Ο κ. Λίβανος αναφέρει στην ομιλία του στη Βουλή:
«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την πατρίδα μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Παραλαμβάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελληνίδων και των Ελλήνων, τα πρώτα έξι μαχητικά RAFALE που προέρχονται από τη συμφωνία μας με τη φίλη χώρα Γαλλία. Μαχητικά που μαζί με τα υπόλοιπα που θα έρθουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, την αναβάθμιση των παλαιοτέρων μαχητικών αεροπλάνων μας, την ασύγκριτη τόλμη και την καλή εκπαίδευση των πιλότων της Πολιτικής μας Αεροπορίας, εξασφαλίζουν υπεροπλία και υπεροχή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο .
Προσηλωμένη η χώρα μας πάντα στον διάλογο και με στόχο την ειρήνη με τους γείτονες, ακόμα και με την επιθετική και λαβωμένη Τουρκία, διασφαλίζουμε την αμυντική μας θωράκιση και απόλυτη προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, κάθε σπιθαμή δηλαδή ελληνικής γης και θάλασσας.
Η Ελλάδα πλέον υπερέχει καθολικά, διπλωματικά, γεωστρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο συζητάμε και εμείς σήμερα μια σημαντική- στο πλαίσιο της πολύπλευρης- πολυεπίπεδης εξωτερικής μας πολιτικής- συμφωνία».
Μιλώντας για την συμφωνία με την Αρμενία είπε:
«Με την Αρμενία μας συνδέουν μακροχρόνιοι δεσμοί, που σφυρηλατήθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η Ελλάδα αποτέλεσε καταφύγιο για Αρμένιους, διωκόμενους το 1920 μετά τον Τουρκοαρμενικό πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Η χώρα μας, μάλιστα, συγκαταλέγεται σ’ εκείνες που όχι μόνο έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, η οποία συντελέστηκε το 1915, αλλά και έχουμε ποινικοποιήσει την άρνηση της Αρμενικής γενοκτονίας.
Σήμερα φιλοξενούμε μια πολυάριθμη κοινότητα Αρμενίων που υπολογίζεται περίπου σε 33.000-40.000 άτομα, οι οποίοι ζουν κυρίως στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και τις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η διαχρονική μας σχέση αποτυπώνεται και στη στενή συνεργασία μας σε επίπεδο διεθνών οργανισμών, όπως, μεταξύ άλλων, στα Ηνωμένα Έθνη, στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Η Ελλάδα με την ιδιότητά της ως ενός εκ των παλαιοτέρων μελών της ΕΕ στηρίζει την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αρμενία.
Η παρούσα συμφωνία αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας και στοχεύει στην ενδυνάμωση των διμερών εμπορικών σχέσεων που, παρά τους στενούς δεσμούς, κινούνται δυστυχώς σε χαμηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι μεν απολύτως θετικό, ύψους 2 εκ ευρώ (στοιχεία 11μήνου 2020-21), όμως, μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.
Η συμφωνία που κυρώνουμε σήμερα υπεγράφη το 2014 στο Ερεβάν της Αρμενίας μεταξύ του Υπουργείου μας και του Υπουργείου Γεωργίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας και θα τεθεί σε ισχύ, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διατυπώσεις και των δύο πλευρών.
Αποτελεί νεότερη Συμφωνία, η οποία θα αντικαταστήσει την προηγούμενη που υπεγράφη το 1997 και κυρώθηκε με τον ν.3265/ 2004.
Οι ανωτέρω δύο συμφωνίες αποτελούν συνέχεια της Συμφωνίας της Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας που υπογράφηκε στις 20 Ιανουαρίου 1992 μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, η οποία κυρώθηκε με το ν.2125/1993.
Σημαντική ρύθμιση αποτελεί, μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη για την ίδρυση Κοινής Επιτροπής Ελλάδας – Αρμενίας για τη συνεργασία σε θέματα γεωργίας.
Θα αποτελείται από αντιπροσώπους των δύο Υπουργείων και κατά περίπτωση, από αντιπροσώπους του συνεργατικού και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αποτελεσματική προώθηση θεμάτων γεωργίας αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Σε σχέση με την πρώτη συμφωνία που κυρώθηκε το 2004, προβλέπεται επιπλέον η συνεργασία των δύο υπουργείων σε τομείς, όπως:
• οι εισροές φυτικής και ζωικής παραγωγής,
• η εμπορία τροφίμων,
• τα συστήματα ποιότητας,
• η πιστοποίηση και ο έλεγχος των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων,
• τα συστήματα παροχής γεωργικών συμβουλών,
• η τεχνογνωσία γεωργικών υποδομών και
• η προστασία γεωγραφικών ενδείξεων.
Σχετικά με την αναφορά του κου Βιλιάρδου για την μη ύπαρξη τράπεζας γενετικού υλικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη υπάρχει από το έτος 1981 Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μέσω αυτής είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανταλλαγής γενετικού και βιολογικού υλικού για επιστημονική χρήση, η οποία και προβλέπεται στην προς κύρωση συμφωνία.
Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι η κυβέρνησή μας θέτει ως προτεραιότητα την προώθηση θεμάτων αγροτικής διπλωματίας και για το λόγο αυτό, αμέσως μόλις κατέστη δυνατό, λόγω της πανδημίας, επισπεύσαμε τις διαδικασίες για την κύρωση της παρούσας Συμφωνίας που, ενώ υπογράφηκε το 2014, εντούτοις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν προώθησε τη σχετική κύρωσή της.
Όμως, με χαρά διαπιστώνουμε τη βούληση των περισσοτέρων κομμάτων να ψηφίσουν την κύρωσή της, λόγω της προφανούς σημασίας της».
Δείτε επίσης: Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: «Η Ελλάδα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή» (vid & pics)
- Τραμπ: Σφοδρές επιθέσεις για υπερβολικές χρεώσεις στη Διώρυγα του Παναμά και απαίτηση επιστροφής της
- Μπαρτζώκας: Έρχεται αύριο ο Μενσά – Η κούραση από τα συνεχόμενα παιχνίδια
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου υπονομεύει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων
- Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας και δεν επιδιώκει μόνο την αντιπολίτευση
- Ο Γκουαρδιόλα, ο βασικός υπεύθυνος της κρίσης στη Σίτι