Ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Το χλιαρό χειροκρότημα, οι απουσίες και η αντίδραση του Φίλη (vid)

Έντονο το παρασκήνιο πριν και μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Ποιοι απουσίαζαν – Γιατί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αποχώρησε λέγοντας: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε πριν λίγη ώρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην ελληνική Βουλή. Έγινε δεκτός από την Εθνική Αντιπροσωπεία με παρατεταμένα χειροκροτήματα και μίλησε για τον πόλεμο που ξέσπασε στην χώρα του, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Β. Ζελένσκι αναφερόμενος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, συγκεκριμένα ανέφερε: «Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», και ειδικά για την μαρτυρική Μαριούπολη ζήτησε τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

Στην αίθουσα ήταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Το ΜέΡΑ25 εκπροσωπούσε ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Λογιάδης ενώ το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση απείχαν.

Αίσθηση προκάλεσε το “χλιαρό” χειροκρότημα και η απουσία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της Βουλής. Μάλιστα ο Νίκος Φίλης αποχώρησε λέγοντας: «Τι είναι αυτά τα πράγματα!», αναφερόμενος στην εμφάνιση Ελληνοουκρανών που πολεμούν στη Μαριούπολη στο πλευρό του Ζελένσκι.

Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής σηκώθηκαν όρθιοι για να χειροκροτήσουν τον Ζελένσκι. Αντιθέτως, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρκέστηκαν σε ένα απλό χειροκρότημα.

Δείτε επίσης: Β. Ζελένσκι από την Βουλή: «Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 – Αυτό λέμε και εμείς σήμερα» (vid)