Ομόφυλα ζευγάρια: Το «κάλεσμα» του Μητσοτάκη για αποχή, τα ηχηρά «όχι» και η «πληγωμένη» Κεντροαριστερά

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει και μεταξύ των βουλευτών το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το οποίο υπερψηφίστηκε χθες από 174 βουλευτές.

Μπορεί το νομοσχέδιο να «πέρασε» με άνετη πλειοψηφία, ωστόσο όλα τα «μεγάλα» κόμματα της Βουλής βγήκαν… πληγωμένα από την ψηφοφορία.

propoli

Τη μεγαλύτερη πληγή υπέστη φυσικά το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αφού από τους 158 βουλευτές οι 20 καταψήφισαν και οι 31 επέλεξαν να είναι απόντες από την ψηφοφορία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τον προηγούμενο μήνα έστειλε μήνυμα στους βουλευτές του που διαφωνούν ότι μπορούν να επιλέξουν την αποχή, χαρακτηρίζοντάς την ως «αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του».

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία έκανε λόγο για «δήθεν μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό» που «δεν μπορεί να πείσει την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ούτε καν τους υπουργούς του για ένα ελλιπές σχέδιο».

Εσωκομματικούς τριγμούς προκάλεσαν με τις στάσεις τους τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα στη χθεσινή τοποθέτησή του, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επικίνδυνο» με την – αναμενόμενη – στάση του να προκαλεί την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του ο οποίος ανήκει στους βουλευτές που επέλεξαν την αποχή, πριν από περίπου έναν μήνα χαρακτήρισε δημόσια αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από υπουργός σε περίπτωση που είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι σύσσωμος ο Κεντροαριστερός χώρος θα πρωτοστατούσε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, όλα σχεδόν τα κόμματα του συγκεκριμένου «τόξου» μετρούν απώλειες. Ακόμη και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρουσίασε τη μεγαλύτερη συσπείρωση από τα λεγόμενα «προοδευτικά» μετρά δύο απώλειες αυτήν του Παύλου Πολάκη και της Νίνας Κασιμάτη.

Εωτηματικό αποτελεί η στάση του Στέφανου Κασσελάκη απέναντι στους δύο βουλευτές που δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, αφού είχε προαναγγείλει κυρώσεις για όσους εκφράσουν διαφορετική άποψη.

Πολιτικές αναταράξεις είχε και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αφού το 1/3 των βουλευτών του καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του κόμματος πριν την έναρξη των συζητήσεων, δημιουργήθηκε κόντρα μεταξύ τους.

Την αρνητική του στάση απέναντι στο νομοσχέδιο εξέφρασε και το ΚΚΕ, με τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα να αναφέρει στην τοποθέτησή του ότι διαφωνεί με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Αντίθετα, ο μοναδικός χώρος ο οποίος βγήκε αλώβητος από την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι τα κόμματα που τοποθετούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο η Ελληνική Λύση όσο και η Νίκη και οι Σπαρτιάτες, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Δείτε επίσης: Νομοσχέδιο για Ομόφυλα ζευγάρια: Ποιοι βουλευτές είπαν όχι και ποιοι επέλεξαν την αποχή

Loading