Οργισμένη η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την ελληνογαλλική συμφωνία

Οργισμένη η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας για την ελληνογαλλική συμφωνία

Για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ

Η συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια φρεγατών έχει σημαντικά οφέλη και αυξημένη στρατηγική αξία.

Αρχικά, με την απόκτηση των τριών φρεγατών εκσυγχρονίζεται το Πολεμικό Ναυτικό και αλλάζει η ισορροπία στο Αιγαίο.

Παράλληλα, η αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή, θα μπορούσε να αποδειχθεί και η σημαντικότερη πτυχή της. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως «τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Αρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις και «κατηγορίες» από την Τουρκία πως η Ελλάδα εξοπλίζεται εναντίον της, ο Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να σεβαστεί την ισχύ της Ελλάδας και την αξία των συνεργασιών της με τις ΗΠΑ και με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία.

Ειδικότερα, η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας, τρεις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή της στο Παρίσι, χαρακτηρίζεται μάλλον ως “οργισμένη”.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ: 

«Οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για θαλάσσιες περιοχές  δικαιοδοσίας και για εναέριο  χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι ένα κενό όνειρο, ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται επίσης από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας, προσθέτει: «Αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθεια της να  απομονώσει  και να  αποξενώσει την Τουρκία, είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Δείτε επίσης: Χριστοδουλίδης: «Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει προβλήματα με την Τουρκία»

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading