(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρμάς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα παραλάβει και τον φάκελο με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες.

Το μεσημέρι, τις πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο οποίος έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την κ. Σακελλαροπούλου.

«Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη τιμή. Είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ και συγχρόνως και καθήκον μου ως πολίτη. Σας ευχαριστώ πολύ», απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Σήμερα λοιπόν, στις 4 το απόγευμα, ο Ιωάννης Σαρμάς, ορκίζεται πρωθυπουργός. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του από τον προκάτοχό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο ανήκουν σε ακαδημαϊκούς χώρους, με μακρά εμπειρία και θητεία στο αντικείμενο που αναμένεται να αναλάβουν.

Τα ονόματα που ακούγονται για την υπηρεσιακή

-Υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να οριστεί ο πρέσβης ε.τ. Βασίλης Κασκαρέλης.
-Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκρίνεται ο πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ ακούγεται και το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή
-Το υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να αναλάβει ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης
-Το Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο απόστρατος πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, νυν υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
-Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες ωστόσο πληροφορίες, θα τοποθετηθεί ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, που είχε διατελέσει αρχηγός ΓΕΣ.
-Στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να οριστεί υπηρεσιακή υπουργός η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.
-Το υπουργείο Επικρατείας θα αναλάβει ο καθηγητής Βασίλης Σκουρής.
-Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού.
-Το υπουργείο Παιδείας θα αναλάβει ο καθηγητής ιατρικής, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κίττας.

Η σύγκληση της νέας Βουλής θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή και τη Δευτέρα θα εκλεγεί προεδρείο. Θα ακολουθήσει η έκδοση και θυροκόλληση στη Βουλή του νέου προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την ημερομηνία των νέων εκλογών.

Δείτε επίσης: Επίσημο: Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς – Πήρε εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Loading