Αναλύοντας τα κρίσιμα ορόσημα για το μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το επόμενο εξάμηνο δεν σηματοδοτεί μόνο την πορεία της κυβέρνησης στο μέσον της δεύτερης τετραετίας της. Η χρονική περίοδος μέχρι τον Μάιο του 2025 περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιδιώξεις του Μαξίμου και βαριά ορόσημα, που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις και στον συνδυασμό τους ή όχι, να επηρεάσουν καθοριστικά τις εσωτερικές εξελίξεις: από το πολιτικο-κοινωνικό κλίμα μέχρι το αφήγημα της κυβέρνησης και τον ορίζοντα των εθνικών εκλογών, ανάλογα με τη βαρύτητα των γεγονότων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετική με ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση και πρόωρες εκλογές απορρίπτεται κατηγορηματικά. Οι κυβερνητικές στρατηγικές δεν φαίνεται πλέον να περιλαμβάνουν σχεδιασμό για τέτοιες ανατροπές, με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό να υπάρξουν ως άξονες πολιτικών εξελίξεων.
Η οικονομία παραμένει στο προσκήνιο, με τις πιέσεις από ισχυρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εντάσσονται στη γαλάζια ρητορική και την επιδίωξη της κυβέρνησης να διατηρήσει την αυτοδύναμη και ισχυρή της εντολή. Εν τω μεταξύ, η αναβίωση της συζήτησης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ενεργοποιεί πολιτικές εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα.
Η κυβέρνηση διασφαλίζει τη θετική προσέγγιση με την Τουρκία, προγραμματίζοντας σημαντικές επαφές για την επίλυση των διαφορών. Το κρισιμότερο ορόσημο αναμένεται το 2025, με το ραντεβού Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου θα κριθεί αν θα επιτευχθεί συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα.
Η κυβέρνηση επισημαίνει τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, υποστηρίζοντας πως τυχόν εύθραυστες καταστάσεις στην Ευρώπη επηρεάζουν τη στρατηγική της χώρας, ενώ τονίζει πως η θετική αντίληψη της κοινής γνώμης έχει βελτιωθεί μετά από τις πολιτικές και στρατιωτικές ενέργειες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας.