Ως εδώ και μη παρέκει η Ελλάδα με τα Σκόπια

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι για την Αθήνα όσον αφορά στην προκλητική στάση που κρατούν τα Σκόπια στο γήπεδο του Euro.

Η φράση που ακούγεται πιο έντονα από κάθε άλλη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «ως εδώ και μη παρέκει», με την κυβέρνηση να καθιστά σαφές πως απαιτεί την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας και φυσικά και του… πνεύματος της.

Στο πλαίσιο αυτό η Αθήνα καλεί τον Ζόραν Ζάεφ να αφήσει στην άκρη τη διχαστική ρητορική και τα διχαστικά… tweets, με αφορμή τη παρουσία της εθνικής τους ομάδας στο Euro, διότι το συμφέρον της γειτονικής χώρας είναι να έχει την Ελλάδα σύμμαχο και όχι αντίπαλο.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι μια από τις βασικότερες επιφυλάξεις της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας, αφορούσε ακριβώς αυτό το σκέλος: Τη χρήση του όρου «Μακεδονικός» για τη γλώσσα και την ταυτότητα. Οι ίδιοι, μάλιστα, δηλώνουν πως ενώ είχαν κρούσει από τότε τον κώδωνα του κινδύνου, τώρα δυστυχώς δικαιώνονται.

«Παγώνει» η υπογραφή μνημονίων με τα Σκόπια

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιοι, «όλα αξιολογούνται και αξιολογείται και ο χρόνος κατά τον οποίο θα κυρωθούν από τη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας. Η πλήρης και καλή τη πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας αποτελεί και ένα κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας».

Το γεγονός ότι η Ελλάδα σκληραίνει τη στάση της έναντι των Σκοπίων δεν περνά απαρατήρητο από την Ευρώπη, ενώ είναι ειλημμένη απόφαση η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων να μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο. Και βλέπουμε… Διότι όπως διαμηνύουν όσοι βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο όσο ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει τις… κουτοπονηριές.

Δείτε επίσης: Κατρούγκαλος: «Ο κ. Ζάεφ να τηρήσει την Συμφωνία των Πρεσπών»