Όταν οι κυβερνητικές φαντασιώσεις λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός

Όταν οι κυβερνητικές φαντασιώσεις λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός

Την επικοινωνία και την ουσία τις χωρίζει μια λεπτή γραμμή. Το ίδιο την αλήθεια από το ψέμα, την πολιτική από την παραπλάνηση, τον ρεαλισμό από τις φαντασιώσεις. Αυτήν την γραμμή, οι κυβερνήσεις μας την περνούν πολλές φορές, με αποτέλεσμα οι κυβερνητικές φαντασιώσεις τους να λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός, ο οποίος διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Ακούμε και διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη. Καλώς να είναι και μακάρι να συμβαίνει αυτό. Το θέμα, όμως, είναι το αποτέλεσμα να μην είναι μονάχα λογιστικό, αλλά πραγματικό. Διότι, τι να το κάνεις να ευημερούν οι οικονομικοί δείκτες και να ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, είναι αλήθεια ότι η οικονομία μας πηγαίνει καλά. Καλύτερα του αναμενομένου όπως μαρτυρά ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε. Ωστόσο, αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα όλων μας και να μετουσιωθεί σε πράξεις και καλύτερο εισόδημα για όλους. Όπου καλύτερο εισόδημα, δείτε να μην εξανεμίζεται ο μισθός στο πρώτο δεκαπενθήμερο, με αποτέλεσμα τις υπόλοιπες ημέρες να αρχίζουν τα “βοήθα Παναγιά” ή οι στάσεις πληρωμών σε υποχρεώσεις προς εφορία, ΕΝΦΙΑ, κλπ.

Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για εσωτερική κατανάλωση

Και εδώ μπαίνει μια άλλη σημαντική παράμετρος. Πανηγυρίζουν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι το 2022 καταγράφηκε νέα σημαντική αύξηση του εισοδήματος των πολιτών στην Ελλάδα. Είναι, λένε, η επιβεβαίωση της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας μετά το πέρας της έξαρσης της πανδημίας. Λένε, επίσης, ότι επιτυγχάνεται η ευρεία διάχυσή της στην κοινωνία. Το ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι γιατί δεν φτάνει στην τσέπη μας. Ή μάλλον, για να το θέσω καλύτερα, γιατί εξαντλείται τόσο γρήγορα που την αισθανόμαστε αυτήν την ανάκαμψη.

Αν ακούσει κανείς, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη, πληροφορείται ότι το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, δηλαδή τα χρήματα που μπορούν να δαπανήσουν ή να αποταμιεύσουν μετά την πληρωμή φόρων, εισφορών και άλλων κρατήσεων, αυξήθηκε κατά 7,6% σε σύγκριση με το 2021 και ανήλθε στα 135,9 δισεκατομμύρια ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η κοινωνία κουράστηκε, βρείτε πρακτικές λύσεις!

Ωραία, ως εδώ! Πάμε, όμως, στο πρακτικό σκέλος. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις τιμές στην αγορά που κάνουν limit up σε όλες τις κατηγορίες. Αντικειμενικά το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η όποια αύξηση εισοδήματος να μην φαίνεται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς έχει εξανεμιστεί πριν ακόμα κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Άρα, η λύση είναι μια: Συγκράτηση των τιμών στην αγορά, αυστηροποίηση στους ελέγχους και επιστροφή της αξίας των προϊόντων σε τιμές προ 6μηνου.

Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Όμως σε αυτό το πεδίο πρέπει να δοθεί η μάχη. Γιατί, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η οικονομία είναι αυτή που καθορίζει κάθε εκλογικό αποτέλεσμα. Και η κοινωνία έστειλε το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Απομένει να φανεί ποιοί το έχουν λάβει!

Δείτε επίσης: Π. Μαρινάκης: Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες θυμούνται τα έργα και τις ημέρες του Τσίπρα που τόσο θαυμάζει ο Κασσελάκης

Loading

Play