ΟΤΟΕ: Έντονη κριτική στο εργασιακό νομοσχέδιο

Σε συζήτηση στη Βουλή ο Γιώργος Μότσιος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας – Αναλυτικά οι δήλώσεις

Αρχικά τόνισε ότι «Το νομοσχέδιο οδηγεί στην αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αποδυνάμωση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών, στην απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

«Εμείς λέμε όχι, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία. Γιατί κανείς εργαζόμενος, ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, μπορεί απέναντι στον εργοδότη να αντισταθεί σε αυτά που θέλει, σε σχέση με το ωράριο εργασίας», είπε ο κ. Μότσιος 

Τόνισε ότι η ΟΤΟΕ “λέει όχι στις διατάξεις που βάζουν εμπόδιο στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η ατομική διευθέτηση”. 

Ο κ. Μότσιος κατήγγειλε λέγοντας ότι “με τις διατάξεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα της απεργίας που είναι ένα συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα”.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία υποστήριξε ότι “Πρέπει ο εργαζόμενος να έχει δικαίωμα ανάκλησης και αποσύνδεσης και πρέπει η τηλεργασία να γίνεται μέσα από συλλογική συμφωνία και όχι από ατομική σύμβαση ή ατομική συμφωνία”.

Ο κ. Μότσιος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό ρόλο, υπογραμμίζοντας ότι “ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι αναντικατάστατος στη σύγχρονη οικονομία, κοινωνία, δημοκρατία, για την προστασία των εργαζομένων, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας”.

Τέλος ο ο κ. Μότσιος είπε πως «Αυτό έχει δείξει η εμπειρία στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, τα τελευταία περίπου 40 χρόνια, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του εμβληματικού ν. 1264/1982 που έδωσε φτερά στο συνδικαλιστικό κίνημα, δημιούργησε θεσμούς για τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων».

Δείτε επίσης: ΚΙΝΑΛ: «Μαζί με τον κόσμο της εργασίας» κατά του εργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ