Σε ποια περίπτωση θα υποστεί μεγάλη ζημιά η Ελλάδα – Πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει να συμβεί
Την ώρα που το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολάρια, η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες επιλογές οι οποίες θα διασφαλίσουν τον εφοδιασμό της χώρας με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αντιμέτωπη με δύο μέτωπα βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα.
Το ένα από αυτά έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα θα έχει επαρκές πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία βγει εκτός ελέγχου, αφού είναι πολύ πιθανό να υπάρξει πρόβλημα με τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Gazprom.
Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ στην οποία βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Η χώρα δείχνει να έχει προνοήσει για όλα, ενώ το απευκταίο σενάριο είναι να μην παρέχεται πλέον φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Σε περίπτωση όμως που γίνει κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα μόνο αν σταματήσει η εισαγωγή αερίου από τον αγωγό που περνά από την Τουρκία (TurkStream) και τη Βουλγαρία, πράγμα το οποίο τουλάχιστον προς το παρόν συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.
Στη χθεσινή σύσκεψη λοιπόν, συζητήθηκε και αυτό και τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που συμβεί. Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό αέριο καλύπτει το 45% των ενεργειακών αναγκών της εσωτερικής αγοράς.
Οι τιμές
Το δεύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι το κόστος ενέργειας. Μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε μια άνοδος στις τιμές του πετρελαίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το πετρέλαιο Μπρεντ κυμαίνεται μεταξύ 95 και 96 δολαρίων το βαρέλι, δηλαδή πολύ κοντά στα 100 δολάρια.
Το φυσικό αέριο TTF στο ολλανδικό hub κινείται ελαφρώς ανοδικά ξανά προς τα 80 ευρώ/MWh, για την ακρίβεια βρίσκεται στα επίπεδα των 77 με 78 ευρώ/MWh μετά από μία μεγάλη περίοδο αποκλιμάκωσης.
Το θετικό στην όλη υπόθεση για την Ελλάδα είναι πως οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν και μεταβάλλονται προς το καλύτερο, κάτι το οποίο θα οδηγήσει και στη μείωση της ανάγκης για θέρμανση.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πάψουν να χρησιμοποιούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αφού μέσα στην άνοιξη αναμένεται να αυξηθούν οι μετακινήσεις με δεδομένο ότι αρχίζει και βελτιώνεται ο καιρός.
Οι τιμές της βενζίνης, εξαιτίας της διαρκούσας ενεργειακής κρίσης, έχουν εκτοξευτεί στην Ελλάδα κοντά στα 1,90 ευρώ το λίτρο και οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες με δεδομένα τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Αλλά και οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος αν και εμφάνιζαν τάσεις αποκλιμάκωσης κάτω από τα 200 ευρώ/MWh, εντούτοις η πιθανότητα έκρηξης των τιμών του φυσικού αερίου θα τις απογειώσει ξανά. Μαζί και τους λογαριασμούς ρεύματος. Να σημειωθεί ότι για την ηλεκτροπαραγωγή το κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μίγμα με 40% είναι το φυσικό αέριο.
Οι επιδοτήσεις
Η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα, επιθυμεί να συνεχίσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου αφού έχει ήδη στη διάθεσή της πόρους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2022.
Δείτε επίσης: Ενεργειακό ράλι στις τιμές φέρνει το πάγωμα του Nord Stream 2 – Η Μόσχα «δείχνει τα δόντια της» στην Ευρώπη
- Έρευνα αποκαλύπτει: Ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα παραιτείται λόγω τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος
- Ο Τραμπ επανακατατάσσει τους Χούθι ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση
- Υποστήριξη του Ρούμπιο προς το Ισραήλ στον Νετανιάχου
- Απελευθέρωση του πληρώματος του Galaxy Leader από τους Χούθι
- Γάζα: Ισραήλ ανακοινώνει τον θάνατο Παλαιστίνιου μαχητή εν μέσω εκεχειρίας