Με σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε πως θέλει μόνο ειρήνη αλλά υπεραμύνθηκε του δικαιώματός του να αμυνθεί απέναντι στον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής, επιμένοντας στην ανάγκη “προληπτικών” κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Ορισμένες δυτικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία ή η Πολωνία αποφάσισαν να παραδώσουν όπλα στην Ουκρανία μπροστά στον φόβο μιας ρωσικής επίθεσης.
“Αυτά τα όπλα, είναι της άμυνας, δεν σκεπτόμαστε παρά την ειρήνη, παρά το τέλος της κατοχής των εδαφών μας, μόνο μέσω της διπλωματικής οδού”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
“Δεν θα εκχωρήσουμε ούτε κομμάτι γης, δεν θα εκχωρήσουμε τα εδάφη μας, όποιο κι αν είναι το τίμημα“, πρόσθεσε, επιμένοντας στην ανάγκη “προληπτικών μέτρων” προκειμένου να αναχαιτισθεί η Ρωσία.
Έπειτα από μια φιλοδυτική επανάσταση στο Κίεβο, η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014. Λίγο μετά ξέσπασε μια εξέγερση αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Μόσχα οι οποίοι ελέγχουν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας. Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τουλάχιστον 13.000 θανάτους και δεν έχει σταματήσει ποτέ εντελώς.
Η Ρωσία κατηγορείται τώρα από τους Δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία για μια ενδεχόμενη εισβολή.
Μαρκ Ρούτε επέμεινε πως πρέπει να καταβληθεί “κάθε προσπάθεια” για μια “αποκλιμάκωση” και εκτίμησε πως είναι “απαραίτητο” “να συνεχιστεί ο διάλογος ανάμεσα στη Ρωσία και στης Ηνωμένες Πολιτείες, ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ”.
“Αν δεν συμβεί αυτό, η Ολλανδία είναι σαφής σε ό,τι αφορά την ανάλυσή της πως οποιαδήποτε νέα επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει σοβαρές συνέπειες”, προειδοποίησε.
Η Μόσχα λέει ότι δεν έχει οποιαδήποτε φιλοπόλεμη διάθεση αλλά εξαρτά την αποκλιμάκωση από έναν κατάλογο απαιτήσεων, που είναι απαραίτητες όπως υποστηρίζει για τη διασφάλιση της ασφάλειάς της, κυρίως τη διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα αποσύρει τους άνδρες της στις θέσεις που είχαν το 1997.
Μιλώντας για πρώτη φορά δημόσια εδώ και εβδομάδες για το θέμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τις ΗΠΑ ότι αδιαφορούν για τις ανησυχίες της Μόσχας και χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να αναχαιτίσουν τη Ρωσία, προτού πει ότι ελπίζει σε “μία επίλυση” της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε “άμεση αποκλιμάκωση” απαιτώντας την “αποχώρηση” των ρωσικών στρατευμάτων και προειδοποιώντας με “γρήγορες και αυστηρές” κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Έφοδος της γερμανικής αστυνομίας στο ξενοδοχείο του δράστη του μακελειού στο Μαγδεμβούργο
- Βαρθολομαίος: Καταδίκη της φονικής επίθεσης στο Μαγδεμβούργο ως ασύμβατη με κάθε έννοια ανθρωπιάς
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός: Το πέναλτι του Πεντρόσο ανατρέπει τη Νέα Φιλαδέλφεια (vid)
- Συνάντηση Φάμελλου με Μυλόπουλο: Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για αναβάθμιση των θεμάτων Αυτοδιοίκησης
- Εργκίν Αταμάν: «Ελπίζω ότι σε 1-2 μέρες θα έχουμε νέο σέντερ στον Παναθηναϊκό»