Π. Δαλαμπούρα: Διακύβευμα των εκλογών είναι η δημιουργία μιας ανθεκτικής κοινωνίας

Π. Δαλαμπούρα: Διακύβευμα των εκλογών είναι η δημιουργία μιας ανθεκτικής κοινωνίας

«Σκέψου σοβαρά, δράσε ορμητικά», είναι το μότο της Δέσποινας (Πέννυ) Δαλαμπούρα, που από πολύ νέα δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τώρα αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

«Οι νέες και νέοι, επιζητούν πολιτική εμπλοκή αρκεί να τους μιλάς για θέματα που τους απασχολούν, να είσαι μια αξιόπιστη φωνή και να μην τους βλέπεις ως αναλώσιμη πολιτική ύλη, ως ντεκόρ της προσωπικής σου προβολής», τονίζει σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε ερώτηση για την απόσταση των νέων από την πολιτική.

Επισημαίνει πως αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές της 21ης Μαίου είναι η δημιουργία μιας ανθεκτικής και συνεκτικής κοινωνίας, μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και η ίδια επικεντρώνει τις παρεμβάσεις της στην εργασιακή και κοινωνική ασφάλεια.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Δέσποινας (Πέννυ) Δαλαμπούρα στο ΑΠΕ ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Ρούμπο:

ΕΡ: Νέα γυναίκα κι επιστήμονας, το 2013, σε ηλικία 26 χρονών, αναδειχθήκατε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα για τη Βουλή ήρθε ως φυσική συνέχεια, πως το αποφασίσατε, ποιοι είναι οι στόχοι σας;

ΑΠ: Στο οικογενειακό μου περιβάλλον είχα πολλά πολιτικά ερεθίσματα και βιώματα από πολύ μικρή. Ως φυσική συνέχεια αυτής της οικογενειακής επίδρασης ήρθε η ενεργός ενασχόληση μου με την πολιτική δράση. Από μαθήτρια ασχολούμουν με τα κοινά, κατόπιν ως φοιτήτρια της Ιατρικής και συνεχίζω. Και έχω την άποψη ότι όταν εμπλέκεσαι στην πολιτική πράξη, προσπαθείς να συνεισφέρεις όσο γίνεται περισσότερο στην υλοποίηση αυτών που πιστεύεις. Δεν πιστεύω στο δόγμα «κάνε κάτι, ίσα για να φαίνεσαι» ή στο πολιτικό κουβεντολόι με ολίγη από δράση. Αν πιστεύεις πως πρέπει να γίνουν πράγματα στον τόπο, τότε ασχολήσου στα σοβαρά. Σκέψου σοβαρά, δράσε ορμητικά είναι , θα μπορούσαμε να πούμε, το μότο μου.

Έτσι προέκυψαν και η εκλογή μου στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ σε νεότατη ηλικία και τώρα πια στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος αλλά και η υποψηφιότητα μου στις βουλευτικές εκλογές. Δεν επιδιώχθηκαν ως μέρος ενός προδιαμορφωμένου σχεδίου αλλά ως συστατικά μέρη της πολιτικής δράσης , όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, εκτίθεσαι στην κρίση των συντρόφων σου και των πολιτών και αγωνίζεσαι για αυτά που πιστεύεις.

Οι στόχοι μου λοιπόν συνδέονται με την προώθηση ενός πολιτικού προγράμματος όπως είναι αυτό του ΠΑΣΟΚ, διαμορφωμένο υπό την ηγεσία του Ν. Ανδρουλάκη, και δεν είναι προσωπικοί.

ΕΡ: Ποια ζητήματα κυριαρχούν στην προεκλογική σας εκστρατεία και πως αντιδρούν οι νέες και νέοι;

ΑΠ: Θεωρώ τον εαυτό μου ως φορέα μιας Νέας Πρότασης για να βγει η Κοινωνία στο Προσκήνιο αλλά και η Θεσσαλονίκη στο Προσκήνιο.

Τα θέματα είναι πολλά. Αλλά αν θέλουμε να πούμε ποιο είναι το ραχοκόκκαλο πάνω στο οποίο βλέπω να δένονται οι επιμέρους παρεμβάσεις μου , τότε αυτό είναι η Εργασιακή και Κοινωνική Ασφάλεια. Είναι ένας στόχος που αφορά πολύ κόσμο ιδιαίτερα τους νέους – για να έλθω στο δεύτερο μέρος της ερώτησης σας. Οι νέες και νέοι , επιζητούν πολιτική εμπλοκή αρκεί να τους μιλάς για θέματα που τους απασχολούν, να είσαι μια αξιόπιστη φωνή και να μην τους βλέπεις ως αναλώσιμη πολιτική ύλη, ως ντεκόρ της προσωπικής σου προβολής. Είναι αλήθεια, ότι εδώ και καιρό έχουν πάρει μεγάλες αποστάσεις από τα κλασικά σχήματα πολιτικής δράσης – εννοώ τα κόμματα, συνδικάτα και τα λοιπά.

Αλλά, χωρίς καμιά διάθεση να χαϊδέψω αυτιά, η κύρια ευθύνη είναι δική τους; Δεν το νομίζω. Είναι το πολιτικό σύστημα με τα λάθη και τις στρεβλώσεις του που τους οδήγησε εκεί. Ξέρετε, το πολιτικό μας σύστημα είναι το μόνο που έμεινε ίδιο κι απαράλλαχτο από τη λαίλαπα της κρίσης. Όλα τα άλλα στον τόπο, άλλαξαν, λίγο ή πολύ. Και προσέξτε: όταν λέω το πολιτικό σύστημα δεν εννοώ τους κομματικούς συσχετισμούς ή τα πρόσωπα. Εννοώ, την αρχιτεκτονική και τη συνολική λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Επίσης, για τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα έχω καταθέσει προτάσεις για την αξιοποίηση των μεγάλων Πυλώνων Ανάπτυξης της: Η πόλη έχει όλα τα φόντα για να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, έχει Επιστημονική Κοινότητα και πολυπληθή και καταρτισμένη για να αποτελέσει πόλο Καινοτομίας, έχει τεράστιο Πολιτισμικό και Ιστορικό φορτίο. Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα του εκτεταμένου Παραλιακού Μετώπου. Αλλά οι υποδομές για να εξυπηρετηθούν όλα αυτά πάσχουν. Αυτό είναι δεν είναι θέμα τεχνοκρατικό. Είναι θέμα καθαρά πολιτικό.

Όπως για παράδειγμα είναι θέμα καθαρά πολιτικό, η ενίσχυση της δυτικής πλευράς της πόλης – με Πάρκο Υγείας, Επέκταση του Μετρό, μεταφορά της ΔΕΘ- το οποίο είναι κρίσιμο θέμα και, ξέρετε, μπορεί να συμβεί με ταυτόχρονη αναβάθμιση της κεντρικής και ανατολικής πλευράς της πόλης. Για παράδειγμα ο χώρος της ΔΕΘ μπορεί να γίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μείζονα ανάπλαση και αναβάθμιση όλης της ευρύτερης περιοχής.

Δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα έχουμε κακά μαντάτα μετά τις εκλογές για το θέμα αυτό, όπως και για το χώρο γύρω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Κακά μαντάτα, που σήμερα η Κυβέρνηση τα αποκρύπτει…

ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;

ΑΠ: Το κεντρικό διακύβευμα είναι να δημιουργήσουμε μια Ανθεκτική και Συνεκτική Κοινωνία, μέσα από μια Δίκαιη και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Γιατί σήμερα, βλέπουμε μια έκρηξη ανισοτήτων και μια οικονομική πολιτική η οποία, για να γίνει αρεστή ενόψει των εκλογών, ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και εύχομαι να μη δούμε τη σκληρή της όψη , αμέσως μετά τις εκλογές.

Δυστυχώς, το πολυτραγουδισμένο κυβερνητικό σχέδιο είναι σαθρό – και φαίνεται να χάνει διαρκώς ευκαιρίες. Δείτε το παράδειγμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρένθεση: Δεν είναι εξόχως χαρακτηριστικό ότι συστηματικά η Κυβέρνηση «τρώει’» τον μισό τίτλο του Ταμείου, σχεδόν ποτέ δε το λέει όλο: «και Ανθεκτικότητας». Γιατί; Ίσως, επειδή είναι Ανθεκτικότητας του Περιβάλλοντος και της Κοινωνίας – και σε αυτά δεν έχει κανένα στόχο η κυβερνητική πολιτική. Κλείνω αυτή την παρένθεση. Το Ταμείο Ανάκαμψης λοιπόν γίνεται μάλλον ένα όχημα εξυπηρέτησης ημετέρων συμφερόντων παρά αντιμετώπισης οικονομικών και κοινωνικών αναγκών.

Δύο παραδείγματα: Το ένα είναι η ουσιαστική αγνόηση της εξυπηρέτησης της Κοινωνικής Στέγης, για τους νέους ανθρώπους, τα νέα ζευγάρια – είναι τρόπος να τα ενισχύσουμε για να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό μας θέμα- και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η σύγκριση με την Πορτογαλία των εκατοντάδων χιλιάδων διαμερισμάτων Κοινωνικής Στέγης είναι συντριπτική.

Το άλλο παράδειγμα στο οποίο, λόγω επαγγέλματος, έχω μεγάλη ευαισθησία είναι αυτό της Υγείας: Η κυβέρνηση προπαγανδίζει πολύ τα περί ενίσχυσης αλλά η αλήθεια είναι ότι έχει αφήσει αβοήθητο το δημόσιο τομέα υγείας. Δίνει – και πού τα δίνει; Αλλά ας το αφήσουμε αυτό προς το παρόν – το 2% του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ΠΑΣΟΚ ζητά να δοθεί το 9% περίπου. Αν θέλουμε να μη χειροκροτάμε μόνο στα μπαλκόνια αλλά να ενισχύουμε σημαντικά τους λειτουργούς και τις υποδομές της Υγείας.

ΕΡ: Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τα θέματα της εκλογικής σας περιφέρειας;

ΑΠ: Αναφέρθηκα και προηγουμένως σε ορισμένα κρίσιμα θέματα. Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να προσθέσω κάτι ακόμα.

Οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και οι πιο χαμηλόμισθοι είναι οι κύριοι χρήστες των συγκοινωνιακών μέσων της πόλης. Υποφέρουν καθημερινά. Αυτό, είναι αδιαμφισβήτητο. Πρέπει να έχουμε σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο. Πρόσφατα πρότεινα τη δημιουργία Νέου Φορέα για το συντονισμό του συνόλου του συγκοινωνιακού έργου, γιατί αυτή τη στιγμή το Μετρό – όταν με το καλό γίνει- δεν έχει σχεδιασμό για τη διασύνδεση με το υπόλοιπο συγκοινωνιακό έργο.

Επίσης, θα αγωνιστώ για αξιόπιστες υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας, επαρκή σχολική στέγη και για δυνατότητες παραγωγής ενέργειας (Α.Π.Ε) και ενεργειακής αυτονομίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης: Νίκος Ανδρουλάκης: Ρωτήστε στον περίγυρό σας πόσοι άνθρωποι είχαν δυνατότητα να ενταχθούν στις 120 δόσεις

Loading

Play