Π. Μαρινάκης: Αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ»

Π. Μαρινάκης: Αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ»

Σε άλλη ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχετικά με στάση της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ειδικά όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης περί «διευθέτησης συμφερόντων», ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως Αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε «Θέλω να σας πάω, κ. Εκπρόσωπε, στο θέμα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά. Ήδη, εισήχθη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σήμερα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, όσο και το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, έκανε λόγο, κατηγόρησε την Κυβέρνηση χθες για διευθέτηση συμφερόντων, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον σας. Πώς το σχολιάζετε;»

Και ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Ως έναν τίτλο αυτών που θέλω να πω, προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσω με δεδομένα, με στοιχεία και με επιχειρήματα που προκύπτουν και από τα Προγράμματα των άλλων κομμάτων, αλλά και με προγενέστερες δηλώσεις και θεωρώ την κοινή λογική και την πραγματικότητα, θα ήθελα να πω ότι αποδεικνύεται τελικά ότι πάμε να αποκτήσουμε ως Αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Και μάλιστα σε ζητήματα όπως τα ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί δεν μιλάμε μόνο για μη κρατικά πανεπιστήμια, μιλάμε και για τα δημόσια πανεπιστήμια και ένα νομοσχέδιο που, όπως θα σας πω στη συνέχεια, αφορά κυρίως το δημόσιο πανεπιστήμιο. Έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος. Το ύφος μηδενισμού και απαξίωσης. Ένας παρωχημένος λόγος ο οποίος, νομίζω, δεν κάνει στο τέλος της ημέρας καλό σε κανέναν. Ούτε στην Αντιπολίτευση, ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες, ούτε στους φοιτητές. Μιλάει, λοιπόν, για διευθέτηση συμφερόντων ο κ. Ανδρουλάκης. Λέει από πριν ότι θα καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο και επειδή καλύτερα είναι τα δεδομένα από τα λόγια του αέρα, εγώ θα σας πω με βάση αυτά τα οποία προβλέπουν τα άρθρα του νομοσχεδίου τι προτίθεται να καταψηφίσει και το λέει, μάλιστα, και προκαταβολικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δεν ξέρω συνολικά, αλλά κατ’ επέκταση και το κόμμα του, όπως ο ίδιος έχει πει.

Ένα νομοσχέδιο που πάνω από το 70% των άρθρων του αναφέρονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο κ. Ανδρουλάκης – ξεκινώ από το πρώτο που βλέπω μπροστά μου – είναι απόφοιτος, όπως είμαι κι εγώ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ένα νομοσχέδιο που ξεκινάει με τη στήριξη του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Ένα πανεπιστήμιο εθνικής σημασίας. Και θα έπρεπε αυτό ένας απόφοιτός του να το γνωρίζει. Μια ουσιαστική ενδυνάμωση, μια σειρά από αιτήματα που διαχρονικά τίθενται από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, με την ξεχωριστή θέση που έχει στη χώρα και αξία, ικανοποιούνται και μάλιστα παίρνει μία δυναμική την οποία χρειαζόταν πάρα πολλά χρόνια.

Καταψηφίζει όλες τις διατάξεις που αναφέρονται στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα είναι πλέον – όπως λέει ο νόμος, δεν το λέμε εμείς, ο νόμος το λέει,- θα είναι αυτοδιοίκητο και η διοίκησή του δεν θα διορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Παίρνει δύναμη, λοιπόν, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, παίρνει ελευθερίες. Και ξέρετε ποιο είναι το φοβερό; Ότι αυτό αποτελεί και πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όχι του ’80 ή του ΄90 ή πριν από 15-20 χρόνια, προεκλογική πρόταση του ΠΑΣΟΚ τώρα με τον κ. Ανδρουλάκη πρόεδρο. Το καταψηφίζει και αυτό. Τι άλλο καταψηφίζει ο κ. Ανδρουλάκης; Δημιουργία κοινών προγραμμάτων ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δηλαδή, προγράμματα τα οποία θα δώσουν πολύ μεγαλύτερη αξία και δυνατότητες στους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων – το τονίζω – πρόσβαση ξένων φοιτητών στα αγγλόφωνα μαθήματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων για σύντομες περιόδους σπουδών έως δύο εξάμηνα. Δηλαδή, προσέλκυση ξένων φοιτητών στα δικά μας πανεπιστήμια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευσή μας, για την οικονομία μας. Αναγνώριση περιόδων σπουδών ξένων φοιτητών και δυνατότητα μεταγραφών στα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών πανεπιστημίων. Μία τελευταία εκκρεμότητα για την κύρωση της Σύμβασης της Λισσαβόνας. Δυνατότητες που δίνονται στα μέλη ΔΕΠ συνολικά, για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας. Απλουστεύσεις διαδικασιών στις εκλογές πρυτάνεων. Μέριμνα για προσλήψεις ανά μία αποχώρηση, για να μην αιμορραγούν σε διοικητικό προσωπικό και επιστημονικό προσωπικό τα πανεπιστήμια. Και βέβαια ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπου εδώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπαίνει ως πρόφαση αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ ως εξυπηρέτηση συμφερόντων. Και, εν πάση περιπτώσει, ποια συμφέροντα από τη στιγμή που μιλάνε οι ίδιοι και λένε για ακαδημαϊκά κριτήρια και για συγκεκριμένα κριτήρια. Και ερχόμαστε εδώ και μήνες, ολόκληρες εβδομάδες σίγουρα, και τους λέμε πείτε μας μία χώρα που έχει θεσπίσει αυστηρότερα κριτήρια. Πείτε μας ποιο κριτήριο από αυτά που βλέπετε δεν σας ικανοποιεί; Τα πιο αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια, ελάχιστος αριθμός σχολών, ελάχιστος αριθμός κύκλου σπουδών, προϋποθέσεις αυστηρές για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, για την υλικοτεχνική υποδομή, πρόβλεψη για βιβλιοθήκες για συγκεκριμένους χώρους. Και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε και σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλα αυτά θα αξιολογούνται συνεχώς με προφανώς τη δυνατότητα στην αρμόδια εποπτική Αρχή, την ΕΘΑΑΕ, να αναστέλλει την άδεια οποιουδήποτε ιδρύματος.

Με λίγα λόγια όλα αυτά που λέει ο κ. Ανδρουλάκης νομίζω είναι προσχηματικά. Επανέρχομαι σε αυτό που είπα αρχικά. Μιλάμε πλέον για τη δημιουργία ενός «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ».

Οι πολίτες έχουν απορρίψει τη μηδενιστική λογική, έχουν απορρίψει το «όχι σε όλα». Για κάποιο λόγο ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να το επαναφέρει με άλλο φόντο. Δικαίωμά του. Η χώρα, όμως, θα προχωρήσει μπροστά. Και θα προχωρήσει μπροστά, όχι μόνο γιατί το λέει στο Πρόγραμμά μας, γιατί ήταν μια προεκλογική μας εξαγγελία. Θα προχωρήσει μπροστά, γιατί φέρνουμε ένα απολύτως συνταγματικό νομοσχέδιο και δεν το λένε μόνο συνταγματολόγοι που μπορεί να έχουν ταχθεί στον χώρο τον ευρύτερο της Κεντροδεξιάς, το λέει ο κ. Βενιζέλος, το λέει ο κ. Αλιβιζάτος. Θα προχωρήσει μπροστά γιατί 40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι περισσότεροι, σε απόλυτο αριθμό, από αυτούς οι οποίοι είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ισπανία, από την Πορτογαλία. Θα προχωρήσει μπροστά γιατί θέλουμε η Ελλάδα να γίνει ένα κέντρο εκπαίδευσης, που θα προσελκύει ξένους φοιτητές. Θα προχωρήσει μπροστά γιατί δεν μπορούμε άλλο να πηγαίνουμε και να λέμε σε έναν Έλληνα φοιτητή «αν έχεις λεφτά», όπως είπε χθες ο κ. Κασσελάκης, «μπορείς να πας στη Σορβόννη», γιατί να πρέπει να υπάρχει εδώ και ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο; Γιατί, ξέρετε, στο τέλος της ημέρας, μέσα από την εφαρμογή των πολιτικών, αναδεικνύεται και η αληθινή υποκρισία. Και επειδή αναφερθήκατε και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ -και κλείνω με αυτό- χθες, ο κ. Κασσελάκης, προσπερνώντας τις φορές που αναφέρθηκε στον εαυτό του και στην αυτοαποθέωση και την αποθέωση από τον κόσμο, κάτι τέτοιο δεν το έχουμε παρατηρήσει να συμβαίνει ούτε σε μεγάλους ποδοσφαιριστές, αλλά δικαίωμά του είναι να χαίρεται για την αποθέωση που δέχτηκε, θετικό είναι αυτό για τον ίδιο αν το πιστεύει ότι είναι τόσο σημαντικό για τους πολίτες, δεν ξέρω αν τους απασχολεί, αλλά σε κάθε περίπτωση, μέσα σε λίγα λεπτά, ο κ. Κασσελάκης συμπύκνωσε όλη αυτή την υποκρισία ενός συγκεκριμένου χώρου. Τι μας λέει αυτή η επιχειρηματολογία; Ότι εάν ένα παιδί έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει να σπουδάσει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, καλώς να πάει. Αν δεν έχει αυτή την οικονομική δυνατότητα, αλλά θέλει, του το απαγορεύουν. Εμείς δεν πιστεύουμε σε αυτές τις απαγορεύσεις και ταυτόχρονα, στηρίζοντας και ενισχύοντας το δημόσιο πανεπιστήμιο, θέλουμε η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη επτά ετών σε άνδρα που αποπειράθηκε να βιάσει φοιτήτρια

Loading