Π. Μαρινάκης: Δεν πρέπει να απολέσουμε αυτό που έχουμε καταφέρει με κόπο να κερδίσουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, την σταθερότητα εντός και εκτός συνόρων

Π. Μαρινάκης: Δεν πρέπει να απολέσουμε αυτό που έχουμε καταφέρει με κόπο να κερδίσουμε τα τελευταία πέντε χρόνια, την σταθερότητα εντός και εκτός συνόρων

Στην κρισιμότητα των επικείμενων Ευρωεκλογών στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη συνέντευξη, που παρεχώρησε στο Newsbomb και τη δημοσιογράφο, Αμαλία Κάντζου. Αναφερόμενος στις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά ότι αυτές έχουν δύο προεκτάσεις «είτε κωλοτούμπα, είτε χρεοκοπία». Σε ό,τι αφορά στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαρινάκης έκανε και πάλι λόγο για ένα μονοσέλιδο excel και τον κατηγόρησε ότι με βάση το νόμο, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 παρανόμησε καθώς μετά την εκλογή του ως πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύεται ότι συμμετείχε σε αλλοδαπή εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη επέμεινε πως αυτό ελέγχεται επί 20 χρόνια. «Ουδέν ευρέθη, δεν υπάρχει καν υπόθεση, δεν υπάρχει καν θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

 

Στην ερώτηση αν είναι όντως κρίσιμη αυτή η μάχη των ευρωεκλογών, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ πιο κρίσιμες ευρωεκλογές από αυτές της 9ης Ιουνίου. Ένα μέρος του κόσμου μπορεί να νιώθει και μία κούραση, να ακούει συνεχώς προεκλογικές αντιπαραθέσεις από τους πολιτικούς και τα κόμματα και είναι πολύ κατανοητό αυτό. Θα είναι η πέμπτη εκλογική διαδικασία μέσα σε 13 μήνες, από τον Μάιο του 2023. Δύο βουλευτικές, δύο γύροι αυτοδιοικητικών και τώρα οι ευρωεκλογές. Και είναι η τελευταία συνεχόμενη κατά κάποιο τρόπο ή, τέλος πάντων, κοντινή με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Οι επόμενες εκλογές πρώτα ο Θεός θα είναι όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός το 2027. ‘Αρα, είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι από το οποίο περνά και η σταθερότητα της χώρας. Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στη συνέχεια.

Γιατί το λέω αυτό. Η Ελλάδα, πέντε χρόνια μετά το 2019, μέσα σε μία πενταετία πολλών κρίσεων που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, έχει καταφέρει να κάνει σημαντικά βήματα για να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη. Προς Θεού, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε σε πολλούς τομείς. Όμως, παράδειγμα το gov.gr είναι Ευρώπη, το ότι οι συντάξεις βγαίνουν σε δύο μήνες και όχι σε τρία χρόνια είναι Ευρώπη. Οι μισθοί μας, ενώ έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση, αρχίζουν σιγά σιγά να ανεβαίνουν και να προσεγγίζουν το μεγάλο στόχο που είναι τα 950 και τα 1500 ευρώ. Παράδειγμα ο μέσος έχει πάει από τα 1050 στα 1250, ο κατώτερος από τα 650 στα 830. Η ανεργία αρχίζει και μειώνεται και έχει πάει από το 18% στο 10% και προσεγγίζει την μέση ανεργία της Ευρώπης.

Έτσι 400.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά και αρχίζουμε συνολικά και κάνουμε σημαντικά βήματα. Την δεύτερη τετραετία ξέραμε ότι είναι τετραετία των μεγάλων αλλαγών, των τομών, των ρήξεων, των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει, λοιπόν, ένας κόσμος που λέει: «Δεν έχετε τρέξει τόσο γρήγορα στην δεύτερη τετραετία όπως την πρώτη».

Και εγώ την ακούω αυτή την κριτική. Θα σας πω όμως κάτι. Στη δεύτερη τετραετία έχουμε δει τα μη κρατικά πανεπιστήμια που είναι Ευρώπη και δυστυχώς ήμασταν εμείς και η Κούβα η εξαίρεση. Το δικαστικό χάρτη που ειδικά σε θέματα δικαιοσύνης είμαστε πολύ μακριά από την επόμενη τελευταία χώρα στην Ευρώπη. Από τις μεγαλύτερες τομές στη δικαιοσύνη. Η επιστολική ψήφος που και αυτή είναι μια αυτονόητη κίνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας. Το φορολογικό νομοσχέδιο, το οικονομικό μας πρόγραμμα που υλοποιήθηκε ουσιαστικά κατά 50% με το οικονομικό νομοσχέδιο, μεταρρυθμίσεις στην υγεία, μεταρρυθμίσεις στα σχολεία. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε σκληρές ατζέντες όπως είναι η βία, το πως λειτουργούν πλέον τα γήπεδα, στο μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο, πως γίνονται σημαντικά παιχνίδια… Όλα αυτά έγιναν σε έναν χρόνο και άλλα τα οποία καλό είναι να μην τα πούμε για να μην δαπανήσουμε όλο το χρόνο.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά κυρία Κάτζου και πάω στο γιατί είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση ήτανε μαζί με τους πολίτες, με την αντιπολίτευση απέναντι. Απέναντι, σε όλα αυτά η αντιπολίτευση. Αν λοιπόν η αντιπολίτευση έχει ένα μέτριο ή κακό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, τι πιστεύετε ότι θα κάνει το βράδυ των εκλογών; Θα πει, δεν πειράζει, πήρατε το μήνυμά σας πάμε παρακάτω; Θα είναι ακόμα πιο σθεναρά απέναντι σε κάθε μεγάλη αλλαγή, σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση και θα επικαλείται αυτό το αποτέλεσμα για να γυρίσει πίσω η χώρα -αν δει το πρόγραμμα κανείς ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ- στις μαύρες μέρες της χρεοκοπίας. Και ένα τελευταίο, όλες αυτές οι δουλειές που δημιουργήθηκαν, γιατί δημιουργήθηκαν; Γιατί η χώρα έχει μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που έφτιαξε ένα ψηφιακό κράτος που συνεχίζει και εξελίσσεται, που μείωσε και συνεχίζει και μειώνει φόρους και εκπέμπει μια σταθερότητα.

Δεν πρέπει να απολέσουμε αυτό το οποίο έχουμε καταφέρει με κόπο να κερδίσουμε τα τελευταία πέντε χρόνια και με πολλές δυσκολίες, που είναι η σταθερότητα εντός και εκτός συνόρων».

 

Στην ερώτηση «Πάντως προκαλεί μια εντύπωση, γιατί η κυβέρνηση προσφάτως έχει λάβει 41% και όταν μιλάμε ότι διακυβεύεται αυτό καταλαβαίνω εγώ, η πολιτική σταθερότητα, σε αυτές τις ευρωεκλογές κάποιος μου λέει γιατί, εφόσον τώρα πριν πόσο καιρό γίνανε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία πήρε ισχυρή εντολή;», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται σε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση παρακολουθήσει κανείς, που συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης. Είναι η ρητορική της Αντιπολίτευσης, το αφήγημα της Αντιπολίτευσης, ένα αφήγημα ουσιαστικά ανατροπής της Κυβέρνησης, ανατροπής των συσχετισμών. Αυτό πρακτικά αμφισβητεί την σταθερότητα και την ομαλότητα στη χώρα. Προσέξτε, δεν έρχεται η Αντιπολίτευση να πει δεν μ’ αρέσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Έχω ένα κοστολογημένο πρόγραμμα γιατί θεωρώ ότι πρέπει να μειωθούν…»

 

Σε ερώτηση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρινάκης είπε: «Καταρχάς να πούμε ότι το πρόγραμμα της Αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα είναι να πέσει η Κυβέρνηση. Ναι, να ανατραπεί ο Μητσοτάκης ή να κοντύνουμε την Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρόγραμμα τους. Και δυστυχώς αυτό ήταν και το πρόγραμμα τους το 2023, χωρίς κάποια εναλλακτική και πήραν την απάντησή τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Έχω εδώ την εκτίμηση, την επίσημη εκτίμηση του κόστους των νομοσχεδίων του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε βάθος τετραετίας είναι 45,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είπε ή δεν είπε ο κ. Κασσελάκης επιπλέον 5% του ΑΕΠ για την υγεία; Αν δεν κάνω λάθος, το είπε. Το 5% του ΑΕΠ, αν κάνουμε μια πράξη απλή, ετησίως είναι 11 δισεκατομμύρια. Αν διαιρέσει κανείς το ΑΕΠ της χώρας -το τωρινό ΑΕΠ που αρχίζει και αυξάνεται, ας θεωρήσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλη ανάπτυξη, που φαίνεται ότι στις προβλέψεις μας ότι θα έχουμε σημαντική ανάπτυξη και βάλουμε της ευρωζώνης- μόνο λοιπόν αυτό το οποίο λέει για την υγεία -και δεν το λέμε εμείς, ο κ. Κασσελάκης το λέει, ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει, γιατί αυτά που λέμε μένουν- είναι 44 δισ. το χρόνο ακόμα. Και αν βάλετε και το 13ο και το 14ο μισθό, ο οποίος επίσης έχει ειπωθεί από τον κ. Κασσελάκη, είναι 2,2 δισ. το χρόνο. Είναι 8,8 ακόμα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Αυτά δεν μπορεί να…»

«Θέλει να χρεοκοπήσει την Ελλάδα ο κ. Κασσελάκης;» ρώτησε η δημοσιογράφο με τον κ. Μαρινάκη να συμπληρώνει: «Προσέξτε κ. Κάτζου, εγώ σας αναφέρω αυτά τα οποία λένε. Αυτά τα οποία λένε, δεν βγαίνουν. Αυτά τα οποία λένε έχουν δύο προεκτάσεις πιθανές. Δεν θα κάτσω εγώ να τις αναλύσω. Εγώ λέω ποιες είναι οι εναλλακτικές. Είτε «κολωτούμπα», δηλαδή τα λένε για να τα πούνε, είτε χρεοκοπία. Και τα δύο είναι αυτά που η χώρα θέλει να αφήσει πίσω».

Για το πόθεν έσχες που παρουσίασε ο κ. Κασελάκης, ο κ. Μαρινάκης είπε πως πρόκειται «Είναι ένα μονοσέλιδο Excel, κατά δήλωσή του τα περιουσιακά στοιχεία», συμπληρώνοντας «Καταρχάς, θεωρώ ότι με ευθύνη του κ. Κασσελάκη, καθόμαστε και συζητάμε λίγες ημέρες πριν από μια διαδικασία ευρωεκλογών, μια ευρωπαϊκή κάλπη, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι λυμένο, που είναι τα περιουσιακά στοιχεία του αρχηγού της αντιπολίτευσης, όπως είναι λυμένα για όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό γιατί το συζητάμε, για να πάμε λίγο στο «δια ταύτα» αυτών που δήλωσε προχθές στην ομιλία του. Το συζητάμε γιατί ο κ. Κασσελάκης με μια σειρά από παλινωδίες έφτασε στο σημείο, με πάρα πολλά μπρος – πίσω, να «καταθέτει» εντός εισαγωγικών ένα excel, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με Πόθεν Έσχες, λίγες ημέρες πριν της ευρωεκλογές. Πάμε λίγο να πούμε τα εξής. Δηλαδή τυχαίνει και εγώ -προέκυψε από το νόμο με την ανάληψη των καθηκόντων μου να είμαι υπόχρεος Πόθεν Έσχες πολύ πρόσφατα. Η διαδικασία αυτή είναι μια διαδικασία που χρειάζεται δικαιολογητικά. Κρατάει ένα χρονικό διάστημα να τα μαζέψεις.

Πολύς κόσμος έχει τέτοια υποχρέωση, όχι μόνο πολιτικοί. Και έχοντας μια θέση συγκεκριμένη, όπως προβλέπει ο νόμος. Προσέξτε. Ο κ. Κασσελάκης κατ’ αρχάς είπε ο ίδιος ότι θα τα καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος το δήλωσε αυτό -και έτσι έπρεπε να κάνει, θα πω εγώ- για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε. Ένα το κρατούμενο. ‘Αρα δεν είναι ότι έκανε κάποια χάρη που δημοσίευσε ένα μονοσέλιδο. Πόθεν Έσχες δεν δημοσίευσε. Γιατί δεν δημοσίευσε πόθεν έσχες; Λέει για παράδειγμα σε αυτό το μονοσέλιδο, έχει δανεισμό. Το πόθεν έσχες έχει και δικαιολογητικά. Τι δάνεια, στεγαστικά, καταναλωτικά; Πώς αποπληρώνονται αυτά; Μιλάει για έσοδα. Έσοδα από πού; Έσοδα από μια εταιρεία; Μάλιστα. Ποιο είναι το κεφάλαιο που έχει στην εταιρεία αυτή; Και έχει κάποια συσχέτιση το κεφάλαιο αυτό, κάποια λογική αλληλουχία με τα κέρδη; Πόθεν έσχες είναι αυτό. Και πολλά ακόμα για να μην σας κουράζω.

Το να λες σε ένα χαρτί ότι έχω αυτό, αυτό και αυτό χωρίς πιστοποιητικά, χωρίς βεβαιώσεις, χωρίς αυτό να μπορεί να ελεγχθεί είναι ουσιαστικά «να ‘χαμε να λέγαμε. Προσέξτε τώρα. Εμείς κάνουμε διαπιστώσεις. Διαπίστωση πρώτη: Ο νόμος απαγορεύει -ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 16, όχι Νέας Δημοκρατίας, ο νόμος του κράτους- σε κάποιον, ο οποίος, εν προκειμένου είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης, να συμμετέχει σε αλλοδαπές εταιρείες. Ισχύει αυτό ή δεν ισχύει; Ο κύριος Κασσελάκης, πολύ μετά ακόμα και από το δίμηνο, δηλαδή 31.12.2023, όπως λέει το χαρτί που δημοσίευσε, παραδέχεται ότι παρανόμησε. Το αν το γνώριζε, δεν το γνώριζε, αυτά θα τα λύσει η δικαιοσύνη. Αλλά σίγουρα ελέγχεται για κάτι το οποίο είναι πολύ σοβαρό.

Είναι δεδομένο ότι αυτό πρέπει να ελεγχθεί (σ.σ. από τη δικαιοσύνη). Το ποια είναι η διαδικασία με την οποία πρέπει να ελεγχθεί, θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη. Εμείς δεν μπλέκουμε τις εξουσίες. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών.

Δεδομένο δεύτερο: Αν βάλει κανείς κάτω αυτά τα λίγα που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης σε μια σελίδα και βάλει τα έσοδα, το δανεισμό, τα επενδυτικά προϊόντα και τις καταθέσεις και πάρει ως δεδομένο, που είναι κρίσιμο αυτό για τους τηλεθεατές μας, το ότι ο ίδιος έχει πει ότι δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψει στη ζωή του γιατί έχει βγάλει τόσα πολλά λεφτά που μπορεί να ζει χωρίς να δουλεύει, τα νούμερα δεν βγαίνουν, κ. Κάτζου. Υπάρχουν δάνεια, υπάρχουν συγκεκριμένες καταθέσεις, υπάρχουν υποχρεώσεις. Και υπάρχει και μια αγορά σπιτιού. Όλα αυτά -το ξαναλέω- δεν θα τα αξιολογήσει η Νέα Δημοκρατία, ούτε η κυβέρνηση. Υπάρχουν αρμόδιες επιτροπές, όταν δεήσει να τα καταθέσει αρμοδίως μέχρι το τέλος της προθεσμίας. Αλλά…»

Σε ερώτηση αν είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για το πόθεν έσχες, απάντησε: «Εγώ θα σας πω τη δική μου εμπειρία. Καταρχάς να πούμε ότι μπορεί να κατατεθεί και εγγράφως. Να το πούμε αυτό για να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Το δεύτερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι εγώ τουλάχιστον που τους τελευταίους μήνες είχα τη σχετική υποχρέωση μετά την ορκωμοσία μου, τα κατέθεσα. Και κάτι πολύ βασικό, επειδή μου δώσατε μια ευκαιρία, μπερδεύει -σκοπίμως εγώ θεωρώ- ο ΣΥΡΙΖΑ, για να παραπλανήσει τον κόσμο, πετώντας και μια χυδαία λάσπη στον ανεμιστήρα για τον Πρωθυπουργό, την αρχική δήλωση Πόθεν Έσχες με την ετήσια δήλωση Πόθεν Έσχες.

Εμείς, και όχι εμείς μόνο, ο κόσμος, η κοινή λογική, ζητάμε από τον κύριο Κασσελάκη και ζητούσαμε από τον κύριο Κασσελάκη και συνεχίζουμε και ζητάμε, όχι την ετήσια δήλωσή του. Την αρχική δήλωσή του, δηλαδή αυτό το οποίο οφείλει ο οποιοσδήποτε αναλαμβάνει μια ιδιότητα, να καταθέτει, για να ξέρουμε πώς μπαίνει στην πολιτική. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Μπερδεύουν λοιπόν σκοπίμως την αρχική δήλωσή του, που ο κύριος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, την έχει κάνει πριν 20 χρόνια…

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading