Π. Μαρινάκης για ακρίβεια: Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα

Π. Μαρινάκης για ακρίβεια: Θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν και άλλο οι μισθοί, ο κατώτατος μισθός να φτάσει εκεί που έχουμε υποσχεθεί στα 950 ευρώ και μέσος μισθός να φτάσει κοντά στα 1.500 ευρώ και όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι έχουμε μετά από πολλά χρόνια αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι πάνω από 1.200 ευρώ μεικτά και αν υπολογίσει κανείς και τις ήδη δρομολογημένες αυξήσεις από το 2023 είναι 1.476 ευρώ το καθαρό ετήσιο κέρδος για κάθε δημόσιο υπάλληλο από 1/1/2024.


Ακόμη πρόσθεσε ότι από 1/1/2024 έχουμε τις προβλεπόμενες από αυτήν την Κυβέρνηση αυξήσεις των συντάξεων και βέβαια το επίδομα προσωπικής διαφοράς για αυτούς που δεν θα δουν μέχρι να σβηστεί η προσωπική διαφορά.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σε άλλες παρεμβάσεις όπως η αύξηση του αφορολόγητου για τις οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος τέκνου από τέσσερις στους εννιά μήνες και από τα 150 ευρώ στο ύψος του κατώτατου μισθού, το Youth Pass, ο διπλασιασμός του προγράμματος «Σπίτι μου».


Για την ακρίβεια στα τρόφιμα ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως οι παρεμβάσεις είναι τρεις.


«Η πρώτη είναι όλη αυτή που αναλύουμε, το οικονομικό πρόγραμμα. Συνεχείς αυξήσεις του διαθέσιμου εισοδήματος. Του κατώτατου μισθού, του μέσου μισθού, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση πάντα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και κατά πλήρη εφαρμογή του προεκλογικού μας προγράμματος. Λέξη προς λέξη. Ήδη νομοθετήθηκε το 50%. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση τα πλεονάσματα. Όλες αυτές που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και όπου υπήρχε ανάγκη και όσο μπορούσε η ελληνική οικονομία. Δηλαδή οι παρεμβάσεις για το ρεύμα, το market pass, το «καλάθι του νοικοκυριού», που πολλοί το ειρωνεύτηκαν αλλά φαίνεται πώς κράτησε και συγκράτησε πολλές φορές τις πολύ μεγάλες τιμές. Όταν μιλάμε για την ακρίβεια μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα, την αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας. Και εδώ βέβαια έχουμε και την τρίτη κατηγορία πολύ σημαντικών παρεμβάσεων, που είναι ο έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», τόνισε.


Για το τελευταίο δήλωσε πως η κυβέρνηση μιλά με πράξεις και αναφέρθηκε στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρόσφατα σε εταιρίες εμπορίας ηλεκτρικών ειδών. «Αυτό θα το δούμε να γίνεται συνέχεια παντού, όπου υπάρχουν παραβάσεις. Δεύτερη κατηγορία είναι η προστασία των εργαζομένων. Μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα είδαμε να μπαίνουν πρόστιμα στις δύο μεγαλύτερες εταιρίες διανομής φαγητού, μετά από μια υποδειγματική διαδικασία ελέγχου που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία υπό την καθοδήγηση του υπουργού Εργασίας. Και το ίδιο θα συνεχιστεί είτε αφορά τον δημόσιο χώρο στις παραλίες, είτε αφορά την προστασία των εργαζομένων, είτε αφορά την προστασία του καταναλωτή. Γιατί βλέπουμε δυστυχώς, κάποιες φορές, όταν υπάρχουν κάποιες αιτίες, να ανεβαίνουν οι τιμές και αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι όσο αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός, όσο αίρονται σταδιακά οι αιτίες να υπάρχει και αντίστοιχη αποκλιμάκωση των τιμών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί», συμπλήρωσε.


Ο κ. Μαρινάκης είπε πως με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα είναι η 10η χώρα στην ΕΕ, με βάση τον μέσο μισθό και η 12η με βάση την αγοραστική δύναμη αν συνυπολογιστούν και οι υπόλοιποι παράγοντες. Για το αυξημένο ρεύμα, δήλωσε πως κανείς δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητος και καμία αδικαιολόγητη και υπέρογκη αύξηση σε κανέναν τομέα δεν πρόκειται να την πληρώσει ο Έλληνας πολίτης.


«Πάντοτε όμως συνυπολογίζοντας τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Εμείς δεν είμαστε μπαταχτσήδες και δεν ήρθαμε να κάνουμε πλιάτσικο στα ταμεία του Δημοσίου, στα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, για να είμαστε αρεστοί. Ήρθαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας για μια ακόμα τετραετία και να αντιμετωπίσουμε τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που μια από αυτές είναι και το ρεύμα. Τι έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη τετραετία; Δύο πράγματα. Το ένα είναι να φορολογήσει τα υπερκέρδη και αυτοί που έλεγαν ότι δεν θα το κάνει ποτέ και ήταν πάντοτε δήθεν φιλολαϊκοί και έβγαιναν στους δρόμους, είδαν να γίνεται στην πράξη και να εφαρμόζεται ένα μοντέλο στήριξης των αυξήσεων που έφτασε και στο 100% στα κοινωνικά τιμολόγια και μεσοσταθμικά το 90% για τα υπόλοιπα νοικοκυριά για πάρα πολλούς μήνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη κρίση ακρίβειας στο ρεύμα που συνάντησε ποτέ η χώρα μας, ήταν και είναι μια παγκόσμια κρίση, να την περάσουμε όσο το δυνατόν με τις λιγότερες συνέπειες», πρόσθεσε.


Με βάση και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στη στήριξη των πολιτών τόνισε πως την κυβέρνηση την ενδιαφέρουν περισσότερο οι μόνιμες παρεμβάσεις, οι συνολικές παρεμβάσεις και με βάση τα δεδομένα και τις αντοχές της οικονομίας θα εξετάζονται οι παρεμβάσεις. «Όπως έχει φανεί πλέον για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα παρατεταμένων κρίσεων, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις, τις αναλύσαμε και προηγουμένως, είναι πολλές περισσότερες. Αυτό που θέλω να κρατήσετε και είναι για εμάς το πιο σημαντικό, είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις. Δηλαδή αυτές οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα μείνουν όταν οι κρίσεις θα αρχίσουν να φεύγουν», επισήμανε.


Παράλληλα υπογράμμισε πως πρέπει να αυξηθούν και άλλο οι μισθοί, ο κατώτατος μισθός να φτάσει εκεί που έχουμε υποσχεθεί στα 950 ευρώ και μέσος μισθός να φτάσει κοντά στα 1.500 ευρώ και όλες οι υπόλοιπες παρεμβάσεις.

«Εισαγόμενη πληθωριστική κρίση»

Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για εισαγόμενη πληθωριστική κρίση που δεν έχει προηγούμενο, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ότι το Κράτος είχε υποχρέωση και συνεχίζει να μην αφήσει κανέναν πολίτη αβοήθητο και ότι οι παρεμβάσεις, οι οποίες ήταν αναγκαίες, δεν χρέωσαν τη χώρα. «Είμαστε η πρώτη χώρα σε μείωση χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το δεύτερο είναι ότι όλες αυτές οι προσωρινές παρεμβάσεις δεν έμειναν μόνες τους. Έγιναν και μια σειρά από μόνιμες παρεμβάσεις, οι οποίες – όπως είπα και πριν- ήρθαν για να μείνουν. Όλα αυτά επίσης, είναι στοχευμένα προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», συνέχισε.

«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που δεν κάνει εκπτώσεις σε αυτό»

Για τα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως είναι δεδομένη η επιχειρησιακή αστοχία αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσουμε συνολικά το έργο της ΕΛ.ΑΣ η οποία διαχρονικά έχει πολύ άξια στελέχη. «Προφανώς πάντα όταν κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν υπηρετούν το καθήκον τους όπως πρέπει, ελέγχονται και στη συνέχεια λαμβάνονται αποφάσεις. Και όπως είπε και ο αρμόδιος υπουργός, προφανώς δεν θα μείνουμε μόνο στις άμεσες κινήσεις που έγιναν την ίδια ημέρα, ήταν πάρα πολλά τα λάθη που έγιναν. Και με βάση τα πορίσματα της ΕΔΕ και πάντα όπως προβλέπει ο νόμος και χωρίς να προδικάσουμε προφανώς θα γίνουν και οι υπόλοιπες κινήσεις.


Αλλά δεν πρέπει να σταθούμε μόνο σε αυτό. Είναι σημαντικό να σταθούμε και σε αυτό που είπατε. Κάποιοι άνθρωποι ξεκίνησαν από μια άλλη χώρα για να κάνουν μια σειρά από παράνομες ενέργειες με έσχατη αυτών, να δολοφονήσουν, να σκοτώσουν έναν νέο άνθρωπο επειδή άνηκε σε μια άλλη ομάδα, επειδή δεν τους άρεσε, επειδή τον βρήκαν στο πέρασμά τους», πρόσθεσε.


«Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου που δεν κάνει εκπτώσεις σε αυτό, με ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη και ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Επειδή είδαμε και κάποιους που θυμήθηκαν α λα καρτ τη νομιμότητα, θυμήθηκαν α λα καρτ την πολύ μεγάλη αξία που έχει ο ελεύθερος δημόσιος χώρος. Αυτό που θέλω να ξέρουν όλοι αυτοί, είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δεν το κάνει αυτό α λα καρτ, το κάνει συνολικά. Σέβεται πλήρως το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γιατί, ξέρετε, παραβίαση του δημόσιου χώρου είναι στις παραλίες και βλέπουμε όλες αυτές τις σκηνές που έχουν γίνει, αλλά είναι και στα πανεπιστήμια πολλές φορές και χρειάζεται να είμαστε σωστοί όταν εκκαθαρίζονται καταλήψεις και στη θέση τους φτιάχνονται βιβλιοθήκες», συμπλήρωσε.


Για το θέμα της οπαδικής βίας ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι υπάρχει νομοθετική παρέμβαση για την οποία θα ενταθεί η εφαρμογή της καθώς και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων. «Όλα αυτά οι Έλληνες πολίτες θα τα δουν μέρα με τη μέρα, γιατί η αλήθεια είναι ότι για να είμαστε δίκαιοι, συζητάμε για τη βία στο ποδόσφαιρο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, πάρα πολλές πρωτοβουλίες στο παρελθόν έχουν ληφθεί. Η διαφορά ποια είναι; Η βία προκύπτει από πάρα πολλά άλλα παραδείγματα, όπως έχουμε δει σε πολλές επιχειρήσεις εκκένωσης στα πανεπιστήμια στην Αθήνα. Η διαφορά είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτά τα οποία λέει, τα κάνει πράξη», υπογράμμισε.


Επ’αυτου ανέφερε ότι θα κάνει ανακοινώσεις ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός κ. Βρούτσης και όπου υπάρχει ανάγκη περαιτέρω νομοθέτησης προφανώς θα υπάρξει.


«Θεωρώ ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή με βάση τις αυστηρότερες ποινές που έχουμε εφαρμόσει δεν είναι το ύψος των ποινών ούτε το να κάνουμε κάποιο αδίκημα ιδιώνυμο, αλλά, είναι η εφαρμογή του νόμου, είναι αυτή που λέμε η ονομαστική ποινή ό,τι επιβάλλεται στον καθένα να συνοδεύεται και η αντίστοιχη εκτέλεση της ποινής τη φυλακή, με λίγα λόγια να εφαρμοστεί ο νόμος», απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

«Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου»

Για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, ο Παύλος Μαρινακης τόνισε πως η κυβέρνηση με μια σειρά από παρεμβάσεις και του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, είναι συντεταγμένα δίπλα στο δίκαιο, όχι μόνο δίπλα στο Φρέντι Μπελέρη έναν νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο, ο οποίος πρέπει να ορκιστεί. «Η Αλβανία πρέπει να σεβαστεί τους στοιχειώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και σε αυτό δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε μισό βήμα πίσω. Είδαμε και την επίσκεψη των δύο δημάρχων των δύο μεγαλύτερων πόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, είδαμε και την επίσκεψη του κ. Συρίγου. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει σαφές, κάθε μέρα όλο και πιο έντονο», ανέφερε ενώ για το άτυπο δείπνο του πρωθυπουργού με τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών τη Δευτέρα είπε πως πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία.

«Έρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων και ο πρωθυπουργός της Κροατίας ο κ. Μπλέκοβιτς, καθώς και των κρατών μελών της περιοχής που είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κα φον ντε Λάιεν και ο κ. Μισέλ. Είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ελλάδα είκοσι χρόνια μετά, έχει και μία συμβολική αξία από τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – δυτικών Βαλκανίων και τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης. Βασικό αντικείμενο, προφανώς, είναι η διεύρυνση, η ενότητα στην περιοχή», δήλωσε και πρόσθεσε: «Για μένα το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, μία χώρα η οποία θέλει την ειρήνη, την ενεργειακή ανάπτυξη στην περιοχή. Στέλνει και ένα μήνυμα και προς το εξωτερικό και προς το εσωτερικό, ότι η Ελλάδα από μία χώρα επαίτης, μία χώρα που έβγαζε μόνο αρνητικές ειδήσεις για μία χρονική περίοδο, είναι μία χώρα η οποία πρωταγωνιστεί, στέκεται στα πόδια της, διαμορφώνει τις εξελίξεις, είναι ένας όχι απλά ισότιμος, ένας άξιος συνομιλητής που πρωταγωνιστεί. Και προσέξτε, σε μία περίοδο πάρα πολύ μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, μην ξεχνάμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα θέλει, λοιπόν, να περάσει αυτό το μήνυμα, το μήνυμα της ειρήνης, το μήνυμα της ανάπτυξης, το μήνυμα της διεύρυνσης. Και όλο αυτό γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα το απόγευμα και θα ακολουθήσουν πολλές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου»

Για τα γεγονότα στην Κύπρο ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Είχαμε μία απρόκλητη επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από τους Τουρκοκύπριους. Είχαμε μία σειρά από εργασίες οι οποίες αποτελούν κατάφορη παραβίαση του status quo γιατί μιλάμε για νεκρή ζώνη. Είχαμε την επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Χριστοδουλίδη, είχαμε μία πολύ αυστηρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι προφανές, όπου θα αναφέρει και η ανακοίνωση όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στον Κύπριο Πρόεδρο ότι Ελλάδα και Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και βέβαια έχουμε και μία σειρά από δημόσιες καταδίκες σε παγκόσμιο επίπεδο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση ούτως ώστε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του κράτους δικαίου», υπογράμμισε.


Σχετικά με δημοσίευμα στη εφημερίδα «Τα Νέα» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τον Ηλία Κασιδιάρη, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον ‘Αρειο Πάγο αλλά νομοθετική διάταξη από το 2010, που σε περίπτωση που κάποιος καταδικαστεί πρωτοδίκως για μία σειρά από αδικήματα, μεταξύ αυτών και τα αναφερόμενα, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία. «Αυτό λοιπόν ισχύει και εφαρμόζεται. Και αυτό θα εφαρμοστεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι τελευταίοι οι οποίοι μπορούν να κατηγορηθούν ότι δεν έχουν δώσει μάχες στην πράξη με νομοθετικές παρεμβάσεις, γιατί ξέρετε, είναι πάρα πολύ ωραίο να πηγαίνεις έξω από μία αίθουσα δικαστηρίου για να παριστάνεις το δημοκράτη, τον υπερασπιστή της Δημοκρατίας και να μην βρίσκεις αίθουσα να δικαστεί η Χρυσή Αυγή, να μην ψηφίζεις τροπολογίες αποκλεισμού των μαχαιροβγαλτών από τη Βουλή, να μην καταθέτεις υπομνήματα, σημαντικότερο είναι να κάνεις αυτές τις παρεμβάσεις. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι εδώ υπάρχει μία ξεκάθαρη νομοθετική διάταξη η οποία υπερκαλύπει πλήρως και προστατεύει και την τοπική αυτοδιοίκηση από εγκληματίες», τόνισε.


Ερωτηθείς για τις καινούργιες ταυτότητες ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πως κάποιοι εκμεταλλεύονται αδικαιολόγητες φοβίες των πολιτών, εργαλειοποιούν τις φοβίες τους.

Δείτε επίσης: Δείπνο Μητσοτάκη με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων τη Δευτέρα – Παρώντες και οι Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ

Loading