Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιδιώκει να αποδομήσει την κριτική που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα χειριστήρια κατά την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, μέσω ανάρτησής του στο Facebook. Μετά την ευχαρίστηση προς όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών και την εκφρασή των συλλυπητηρίων για τον θάνατο μιας γυναίκας, επαναλαμβάνει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η άμεση καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν πολίτες και επιχειρήσεις και η γρήγορη αποκατάσταση και στήριξή τους.
Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της προηγούμενης Κυριακής στον Βαρνάβα Αττικής, ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν στο πεδίο με όλες του τις δυνάμεις, σημειώνοντας ότι μόνο χθες, επιχειρούσαν 36 εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική και υπεραμύνεται της προτεραιότητας που δίδεται στις προληπτικές εκκενώσεις περιοχών που αντιμετωπίζουν κινδύνο, αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι πριν από 6 χρόνια.
Αναλυτικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει:
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική το τελευταίο 24ωρο υπήρξε μια σκληρή υπενθύμιση ότι η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει. Ο κίνδυνος είναι εδώ και μια σπίθα αρκεί για να προκαλέσει μια mega-πυρκαγιά. Οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ, του Στρατού, οι εθελοντές, οι δασοκομάντος, οι πιλότοι των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που συνέδραμαν στην κατάσβεση αξίζουν το πιο ειλικρινές μας ευχαριστώ.
Σκύβουμε όλοι το κεφάλι μπροστά στην αυταπάρνηση και την ταπεινότητα αυτών των ανθρώπων που επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιχειρούν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος.
Η Πολιτική Προστασία εξακολουθεί να συνεργάζεται με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, προσφέροντας ανακούφιση στους πολίτες που χρειάστηκαν να εκκενώσουν περιοχές που πλήγηκαν από την πυρκαγιά.
Βλέποντας συμπολίτες μας να αγωνιούν για τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους, ακόμη και οι άδειες τους δεν μπόρεσαν να μας προστατεύσουν από τη μανία της φωτιάς.
Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων μας στην οικογένεια της εργαζόμενης γυναίκας που έχασε τη ζωή της.
Καμία προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, αν οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεση και οριοθέτηση όλων των εστιών, καθώς ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός και όλες οι οδηγίες των Αρχών πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά.
Ο κυριότερος στόχος παραμένει η άμεση καταγραφή των ζημιών των πολιτών και των επιχειρήσεων, και η γρήγορη αποκατάσταση και στήριξή τους, με όλες τις δυνατότητες κρατικής αρωγής. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνει τα μέτρα αρωγής για τις πυρόπληκτες περιοχές https://bit.ly/4djcX1v
Θα ήθελα όμως να απαντήσω και σε κάποιες κατηγορίες που ακούστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, οι οποίες αποτελούν είτε καλοπροαίρετη κριτική, είτε μια περιβόητη προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας φυσικής καταστροφής από την αντιπολίτευση.
1) Κάθε χρόνο τα ίδια, στο ίδιο έργο θεατές
Η ισοπεδωτική αυτή λογική δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Πλήρως αντιθετικά, αν και οι κλιματολογικές συνθήκες επιδεινώνονται λόγω της ανομβρίας, ξηρασίας και παρατεταμένων καύσωνων που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, η Κυβέρνηση έχει θέσει την πολιτική προστασία ως πρωταρχικής σημασίας, επιτυγχάνοντας απτά αποτελέσματα.
Από την 1η Μαΐου έως σήμερα, η Πυροσβεστική έχει διαχειριστεί 3.543 ενάρξεις πυρκαγιών, εν συγκρίσει με τις 2.344 της προηγούμενης χρονιάς, γεγονός που σημαίνει 50% αύξηση το 2024 σε σχέση με το 2023 στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Όλες αυτές οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν από τον ίδιο μηχανισμό πολιτικής προστασίας που κάποιοι κατηγόρησαν απροκάλυπτα.
Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα ξέσπασε σε μέρα με ακραίο κίνδυνο επιπέδου 5, κάτι που επαληθεύεται σπάνια στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Η φύση όμως του κινδύνου υποδεικνύει ότι η αναχαίτισή της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι αξιοσημείωτο ότι γεννήθηκαν 27 ταυτόχρονες εστίες σε μια περιοχή λιγότερη από 50 χιλιόμετρα. Οι κλιματικές συνθήκες απαιτούν προσαρμογή στις καθημερινές ενέργειές μας.
Ο κρατικός μηχανισμός είχε κινητοποιηθεί με όλες του τις δυνάμεις. Όχι μόνο η Πυροσβεστική εργάζονταν συνεχώς επάνω στις εστίες, αλλά και η ΕΛΑΣ προχώρησε σε απεγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών内 που βρίσκονταν σε κίνδυνο μέσα σε οικιστικές περιοχές. Δασικές υπηρεσίες, Δήμοι, Περιφέρειες και φορείς πολιτικής προστασίας συνέδραμαν με προσωπικό και οχήματα, ενώ καθοδήγησαν εθελοντές για την προστασία περιουσιών και την περίθαλψη ζώων.
Φέτος έχουμε 17.500 πυροσβέστες, αριθμός ρεκόρ, και έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών, ενώ οι μονάδες των δασοκομάντος έχουν αυξηθεί από 6 σε 16. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την αναλογία πυροσβεστών προς τον πληθυσμό της και στη δεύτερη θέση αναφορικά με τις δαπάνες για πυροπροστασία ως ποσοστό του προϋπολογισμού. Τουλάχιστον για πρώτη φορά τόσα πολλά εναέρια μέσα είναι διαθέσιμα, καθώς φέτος κυρίως δεδομένα 89 εναέρια μέσα σε σχέση με τα 61 του 2019.
3) Κουράσατε με τις εκκενώσεις – Ήχησε το 112 για την Κυβέρνηση
Η κυριότερη κριτική που αφορά στις εκκενώσεις περιοχών σε κίνδυνο είναι απογοητευτική.
Δυστυχώς, αρκετοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αντέτειναν την εφαρμογή του 112, το οποίο έχει αποδειχθεί πολύτιμο, ως θεσμικό εργαλείο για επιθέσεις στην Κυβέρνηση ή στον Πρωθυπουργό.
Ξεχνάμε πως πριν από 6 χρόνια σε οικιστική περιοχή, 104 άνθρωποι καίγονται ζωντανοί. Η πρότασή μας για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα παρείχε σημαντική βοήθεια στους πολίτες για την αντιμετώπιση του επικείμενου κινδύνου, επισημαίνει ο Εισαγγελέας στην υπόθεση του Ματίου.
Μόλις 3 μήνες μετά τις εκλογές του 2019, εισάγεται το σύστημα 112 σε πιλοτική λειτουργία, ενώ σύντομα έρχεται ένας μόνιμος μηχανισμός που μέχρι σήμερα είναι η πιο σημαντική κατάκτηση προστασίας ανθρώπινης ζωής στη χώρα. Οι εκκενώσεις αποδείχθηκαν σημαντικοί και για την ασφάλεια των πολιτών καθώς και για την προσπάθεια των Αρχών κατά την προχθεσινή πρωτοφανή πυρκαγιά στην Αττική.
4) Δεν πετούσαν εναέρια μέσα, μόνο 7 φαίνονταν στα ραντάρ’
Προτού η επιχείρηση κατάσβεσης της πιο επικίνδυνης πυρκαγιάς της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου ολοκληρωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δημοσιεύσει μια ψευδή ανακοίνωση σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν.
Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής εξέδωσε ανακοίνωση που απαντούσε αποστομωτικά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αναφέροντας ότι μόνο χθες 36 εναέρια μέσα επιχειρούσαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ 11 Αυγούστου 29 εναέρια μέσα. https://www.fireservice.gr/el_GR/-/anakoinose-tou-archegeiou-pyrosbestikou-somatos-anaphorika-me-ten-epicheiresiake-drasterioteta-ton-enaerion-meson-tis-emeres-tes-pyrkagias-sto-barnaba
Το πιο οργιστικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που καταψήφισε στη Βουλή πριν δυο εβδομάδες τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
5) Ναι αλλά δεν έγινε τίποτα στο πεδίο της πρόληψης
Η αλήθεια είναι ότι έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην πρόληψη μέσω συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών. Το πρόγραμμα Antinero για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού 321 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, του οποίου το 55% αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ, είναι ήδη υπό συμβασιοποίηση ή σε τελικό στάδιο υπογραφής.
Η εκτέλεση καθαρισμών οικόπεδων φέρνει καρποφόρα αποτελέσματα, καθώς επιτηρήθηκαν 83.243 καθαρισμένα οικόπεδα στη Βορειοανατολική Αττική, που περιορίζουν μέρος της καταστροφής.
Τα 25 drones επιτηρούν συνέχεια τους ορεινούς όγκους, τα δάση και τις ημιαστικές περιοχές, μαζί με ελικόπτερα για περιπολίες. Για αυτό το λόγο επιτεύχθηκε η πρώτη ρίψη νερού από εναέριο μέσο στα 5 λεπτά από την εκδήλωση της φωτιάς, με πεζοπόρες δυνάμεις φθάνοντας σε 10 λεπτά.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαλείψουμε τις πυρκαγιές· χώρες, όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς και Αυστραλία πλήττονται από γεωργικές πυρκαγιές. Προσπαθούμε ακόμα περισσότερο με έμφαση στο τομέα πρόληψης και η εκπαίδευση των φορέων αυξάνεται αδιάκοπα.
6) Και τι κάνετε με τους εμπρηστές; Ακόμη και αν συλληφθούν θα έχουν εύκολη φυγή
Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον Ποινικό Κώδικα, κάνοντάς τα ποινές αυστηρότερες, και σε περιπτώσεις εμπρησμού που καταλήγουν σε απώλεια ζωής ό,τι τιμωρείται με ισόβια καταδίκη, ενώ η πυρκαγιά δάσους οδηγεί σε κακούργημα με ποινή 20 χρόνων κάθειρξης και 200.000 ευρώ πρόστιμο.
Όλες οι ποινές που αφορούν εμπρησμό δάσους, εκτίονται απόλυτα στη φυλακή χωρίς αναστολή και η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ για την ποινή του δράστη.
Η μάχη μας κατά της φωτιάς συνεχίζεται και η αντιπυρική περίοδος έχει ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα για τη λήξη της. Οι κλιματολογικές συνθήκες χρονικά καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας, γι’ αυτό, κάθε χρόνο είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εξελίσσεται, παίρνοντας μαθήματα από τη μία περίοδο στην επόμενη. Οι κριτές εκ του ασφαλούς και όλοι όσοι επιθυμούν να κατηγορούν τη στιγμή της μάχης, χωρίς συναντήσεις προτάσεις, είναι βαθύτατα επικίνδυνοι για την συντονισμένη μας προσπάθεια.
Στον στόχο μας είμαστε αφοσιωμένοι και συνεχώς δίπλα σε χαρακτήρες που κατά την επιχείρηση υπηρετούν με αυταπάρνηση την προστασία των ανθρώπινων ζωών, των περιουσιών τους και του φυσικού μας περιβάλλοντος, διακριθούμεσαν όμως ευέλικτα στους πολίτες που επηρεάζονται από αυτά τα ακραία φαινόμενα.