«Το μέτρο για τα κινητά στα σχολεία είναι σημαντικό και σχετίζεται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς θα εφαρμοστεί και φέτος. Από το 2006, εκδίδεται μία εγκύκλιος που απαγορεύει τη χρήση κινητών στα σχολεία, η οποία έχει υπογραφεί από όλους τους υπουργούς Παιδείας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Ωστόσο, αυτό το μέτρο παρέμενε ανενεργό.
Δύο κύρια προβλήματα προέκυπταν από αυτή την κατάσταση. Το πρώτο πρόβλημα ήταν η διάσπαση προσοχής, καθώς οι μαθητές παρακολουθούσαν τα κινητά τους αντί το μάθημα. Το δεύτερο και πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η βιντεοσκόπηση, η οποία έχει συνδεθεί με περιστατικά κακοποίησης και bullying.
Η εγκύκλιος τώρα μετατρέπεται σε ξεκάθαρη απόφαση με συγκεκριμένες συνέπειες. Σκοπός αυτής της απόφασης είναι η επιβίωση και η επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία.
Οι γονείς κατανοούν πλήρως τα όσα ανακοινώνονται. Εάν το κινητό βγει από την τσάντα κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή διαλείμματος, θα επιβάλλεται αποβολή. Σε περίπτωση χρήσης του κινητού για άλλα περιστατικά, θα ακολουθεί αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Αυτό συνδέεται με τη συζήτηση που έγινε πέρσι για το bullying,» ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στο MEGA και την εκπομπή «LIVE NEWS».
«Ανοίγουν τα σχολεία με 10.000 παραπάνω εκπαιδευτικούς και συνολικά 38.500 περισσότερους από το 2019. Επίσης, οι διορισμοί Ειδικής Αγωγής τετραπλασιάζονται. Στην Ελλάδα μέχρι το 2019 δεν υπήρχαν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Κατανοώ τους προβληματισμούς των γονέων, αλλά δεν πρέπει να παρουσιάζεται μια παραπλανητική εικόνα. Η Ελλάδα έχει καλύτερη αναλογία μαθητών προς καθηγητές, είναι στις πέντε καλύτερες χώρες στην Ευρώπη με αναλογία οχτώ προς ένα.»
«Φέτος στο νηπιαγωγείο έχουμε αναλογία καλύτερη κατά δύο μαθητές ανά τάξη σε σχέση με πέρσι. Στο Δημοτικό και Γυμνάσιο διατηρείται η ίδια αναλογία, ενώ στο Λύκειο έχουμε κατά δύο καλύτερη αναλογία από πέρσι. Αυτό δείχνει ότι οι διορισμοί έγιναν και τα κενά καλύπτονται» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την ακρίβεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού απαντούν σε κάθε πτυχή της ακρίβειας.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια δέσμευση στους πολίτες να αυξήσει το μέσο μισθό στα 1500 ευρώ. Στην Ελλάδα, μέχρι το 2019, το 69% των εργαζομένων έπαιρνε λιγότερα από 1000 ευρώ, ενώ τώρα αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί στο 54%. Η ανεργία των νέων έχει μειωθεί στο 22% από 36%» ανέφερε.
«Το ποτήρι δεν έχει γεμίσει ακόμα. Είναι στη μέση. Επιλέγουμε να το βλέπουμε μισογεμάτο, και θα κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.