Π. Μαρινάκης: Οφείλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας – Κρινόμαστε μόνο από τους πολίτες

Π. Μαρινάκης: Οφείλουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας – Κρινόμαστε μόνο από τους πολίτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τόνισε τη σημασία της χθεσινής σύσκεψης στην Πεντέλη, καθώς παρουσιάστηκε ένα συνοδευτικό σχέδιο για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών, την αρχική αρωγή και τη στεγαστική υποστήριξη. Όπως υπογράμμισε, σημαντική είναι η προσπάθεια ανασυγκρότησης μέσω του προγράμματος AntiNero καθώς και μέσω πόρων που διατίθενται απευθείας από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Το σχέδιο διαθέτει αρχή, μέση και τέλος. Υπήρξε μία πολιτισμένη συζήτηση με επιχειρήματα και επισημάνσεις προς την κυβέρνηση, που περιγράφει τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώσαμε το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

«Ο πρωθυπουργός ανέφερε έναν αριθμό που συνεχώς αυξάνεται, σχεδόν 4.000 είναι οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία – να σημειώσουμε – ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Όλες οι άλλες πυρκαγιές αντελήφθησαν άμεσα και αναχαιτίστηκαν εντός λίγων λεπτών ή το πολύ μίας δύο ωρών», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην Αττική. Επεσήμανε ότι τα εναέρια μέσα αντέδρασαν μέσα σε 5 λεπτά και το πρώτο επίγειο μέσο έφτασε σε 7 λεπτά, όμως η φωτιά αυτή δεν σταμάτησε γρήγορα. «Συζητήσαμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτής της φωτιάς, γιατί ακόμη κι αν μία φωτιά ξεφύγει, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και απαιτεί τη βελτίωση του κράτους. Ανέφερα ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα Ρέματα και στην εξάπλωση στην περιοχή», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν θα αναλάβει τον ρόλο του πραγματογνώμονα.

«Η κριτική που ακούμε, δικαίως εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, είναι ότι δεν δίνεται σχεδόν καθόλου βάρος στην πρόληψη. Όσον αφορά την καταστολή, να αναφέρω ότι έχουμε πάνω από 17.000 πυροσβέστες, περισσότεροι από ποτέ, με 700 προσλήψεις από πέρυσι και φέτος, η αύξηση των ομάδων δασοκομάντος από 6 σε 16, ενώ τα εναέρια μέσα αυξήθηκαν από 61 σε 89. Κάποιοι, όμως, υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιο ισχυρή ομάδα πολιτικής προστασίας, δεδομένου ότι αυτές οι υποδομές ήταν μέχρι πρόσφατα διαλυμένες. Αξίζει μια ημέρα να γίνει μια έρευνα για αυτή την παρακαταθήκη για τη χώρα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι θλιβερή. Αναφέρθηκα στις αντεγκλήσεις κατά των ανθρώπων του πεδίου. Το που μένει από επεισόδια του παρελθόντος δεν είναι συγκρίσιμο με όσα έχουμε μαζί μας και εφόσον ελπίζουμε ότι δεν θα προκύπτουν ξανά.»

«Είναι σημαντικό να αναδείξουμε θέματα, που αφορούν μια παρακαταθήκη για τη χώρα. Υπάρχει μια κριτική, που οφείλει να είναι αποδεκτή, σύμφωνα με την οποία τίθεται το ερώτημα η πρόληψη, τι γίνεται;». Σας πληροφορώ λοιπόν ότι φέτος λειτούργησαν οι μηχανισμοί drone. Μια συγκεκριμένη πυρκαγιά αυτή τη φορά, και επαναλαμβάνω, ο αριθμός των 4.000 και η επιτυχής αναχαίτισή τους, οφείλεται και στην πρόληψη. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι 8 από τα 10 οικόπεδα που υπέστησαν ζημιές, είτε από σπίτια ή άλλες εγκαταστάσεις, τα οποία έχουν ήδη σήμανση, δηλαδή κίτρινη ή κόκκινη, ήταν αναξιοποίητα», τόνισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε: «Η απόδοση ευθυνών, η επιβολή προστίμων ή το απλό δάχτυλο στο άλλο άκρο, δεν είναι λύση. Οι ευθύνες του κράτους είναι δεδομένες όποτε συμβαίνει ένα τέτοιο απελπιστικό γεγονός. Έχουμε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση έκανε τόσα ώστε να διακρίνει τα προβλήματα που παραμένουν κρυμμένα για χρόνια. Επίσης, οι κοινωνικές επενδύσεις έφτασαν τους 800.000 καθαρισμούς. Υπάρχει λοιπόν ένα case study το οποίο πρέπει να εξετάσουμε, καθώς δείχνει ότι αν το οικόπεδο είναι καθαρισμένο, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι από πυρκαγιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε και στη χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι το 55% των χρημάτων για προγράμματα AntiNero έχει ήδη διατεθεί. «Το πρόγραμμα AntiNero είναι έργο του Ταμείου Ανάκαμψης και ανέρχεται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, από εθνικούς πόρους, δίνονται 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής προστασίας. Αυτά τα προγράμματα έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια και το που ακούγεται ότι είναι μόλις 1% είναι ένας μύθος που προάγεται από την αντιπολίτευση», δήλωσε, επικρίνοντας παράλληλα την αντιπολίτευση.

«Αυτή η αντιπολίτευση βλέπει, κυρίως μέσω του αρχηγού της, την καταστροφή ως ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση και άμεση σύγκρουση», σχολίασε.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση σχετικά με λογοπαίγνια που σχετίζονται με την εκκένωση του Μαξίμου και το 112. «Το 112, ο ίδιος ο εισαγγελέας της υπόθεσης στο Μάτι -όχι εγώ, ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ή την κυβέρνηση- το επικαλέστηκε ως διαδικασία που θα μπορούσε να σώσει ζωές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο των 10 σημείων για την προστασία των οικοσυστημάτων, ο κ. Μαρινάκης κάλεσε την αντιπολίτευση να αναγνωρίσει την προσπάθεια του κράτους τα τελευταία χρόνια. «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας στις αρνητικές πλευρές, όμως δεν πρέπει και να παραγνωρίζουμε τις θετικές. Έχουμε καθαρισμένα οικόπεδα που είναι προστατευμένα.Οι εκτάσεις που καθαρίστηκαν από το πρόγραμμα δεν επηρεάστηκαν από τις φωτιές. Οκτώ στα δέκα σπίτια που είτε ολοσχερώς είτε προσωρινά καταστράφηκαν, δεν είχαν καθαρισμένα οικόπεδα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας τον καλό ρόλο που διαδραματίζουν οι δήμοι και τη συνεργασία μεταξύ αυτών και των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν.

Στη σύσκεψη εντοπίστηκαν δύο βασικά σημεία, το πρώτο αναφορικά με τα ρέματα και το δεύτερο με την αποκομιδή των απορριμμάτων, όπου εκπονούνται σχέδια και δόθηκε έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Σχετικά με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τέτοιες εκφράσεις από εκπροσώπους πολιτών δεν είναι αποδεκτές. «Είναι απάνθρωπες και απαράδεκτες. Τέτοιες εκφράσεις δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί από κομματικούς αλλιώς», ανέφερε.

Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε υποκρισία την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ψεύδη.

«Το πρώτο ψέμα είναι ότι ο διάλογος του Νίκου Παππά ήταν με έναν αστυνομικό που τον έχει προσβάλει, ο οποίος, σημειωτέον, έχει απομακρυνθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Η κατηγορία ήταν ότι αν και έχει διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει αποπεμφθεί από την Αστυνομία. Ψεύδεται.»

«Το δεύτερο ψέμα αφορά τη στάση του κ. Παππά, ο οποίος, ναι μεν δέχθηκε προσβολές, απαντούσε ωστόσο με παρόμοιο ύφος. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, όλοι οι πολιτικοί, από τον πρωθυπουργό μέχρι υπουργούς και βουλευτές, θα έπρεπε να είναι συνεχώς εκτεθειμένοι σε προσβολές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της πισίνας στο σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη, σημείωσε ότι υφίσταται άδεια από το 1978 για βόθρο, προσδιορίζοντας ότι τα δεδομένα μιλούν μόνα τους.

Σχετικά με το τραγικό ατύχημα σε λούνα παρκ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και υπογράμμισε ότι οι ευθύνες είναι σαφείς: «Ο Δήμος έπρεπε να σφραγίσει το κατάστημα. Αν δεν γίνει αυτό, δύναται να ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.»

Μιλώντας για τις ύβρεις κατά αστυνομικών είπε πως ο νόμος είναι ξεκάθαρος για τέτοιες περιπτώσεις και δεν συντρέχει λόγος για ειδική νομοθέτηση. 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading