Π. Μαρινάκης: «Σταθερός, άμεσα ή έμμεσα, χορηγός της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Π. Μαρινάκης: «Σταθερός, άμεσα ή έμμεσα, χορηγός της Χρυσής Αυγής ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Κασσελάκης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ως «τον πιο σταθερό, άμεσα ή έμμεσα χορηγό, της Χρυσής Αυγής» χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας αποψε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε ότι «ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δύο αυστηροποιήσεις της νομοθεσίας που έκανε το 2021 και το 2024 η κυβέρνηση αυτή, που δεν θα έδιναν τη δυνατότητα στον «επόμενο Μιχαλολιάκο» να κάνει καν αίτηση, δεν τις ψήφισε ούτε επί της αρχής, ούτε κατά άρθρο. Δεν κατέθεσε υπόμνημα και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και δεν ψήφισε και τις τροπολογίες, με βάση τις οποίες αποκλείστηκαν τα μορφώματα αυτά στις εκλογές. Και έρχεται ο κ. Κασσελάκης, μετά από μια δικαστική απόφαση, και ουσιαστικά τι λέει, ότι επειδή είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης συλλογισμός που δεν στέκει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «επί των ημερών της Ν.Δ συγκεντρώθηκαν οι υποθέσεις όπως μπορεί να κάνει, όπως και στην οπαδική βία συνέβη πρόσφατα και πήγαν στη Δικαιοσύνη για να κρίνει η δικαιοσύνη, όπως ανεξάρτητα κάνει η δικαιοσύνη» και συμπλήρωσε: «Ένα άλλο πράγμα είναι αυτό το οποίο λέμε για τον κ. Κασσελάκη και για την ανακοίνωση του. Και ένα τρίτο το οποίο πρέπει να πούμε είναι και το γεγονός ότι τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβρισκε αίθουσα να δικαστεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πάει πολύ, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε από το κόμμα αυτό, το οποίο με τις πράξεις του και κυρίως με τις παραλείψεις του έδειξε την πραγματική του διάθεση.»

Ο κ. Μαρινάκης αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και τις πιθανές εξελίξεις στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι βουλευτικές εκλογές, θα γίνουν το 2027 και τόνισε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ξανά η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

«Οι τελευταίες ευρωεκλογές, το συγκρίσιμο μέγεθος, η αντίστοιχη τελευταία διαδικασία έδωσαν στην ΝΔ 33% και ένα μήνα μετά στις βουλευτικές εκλογές πήρε 39,5%. Και ήρθε στην εξουσία. Είναι λογικός αυτός ο πήχης από τον Πρωθυπουργό, συγκρίσιμο μέγεθος, τελευταία εκλογική διαδικασία. Μέσα σε δέκα μήνες έχουν περάσει αρκετές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, γιατί χτίζουμε πάνω στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια ισχυρή εμπιστοσύνη, που δεν είναι λευκή επιταγή, μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Σκεφτείτε ότι μια τοξική αντιπολίτευση πως θα χρησιμοποιήσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα αμφισβητεί αυτή την πολιτική σταθερότητα, μπροστά στην επόμενη ή την μεθεπόμενη πολιτική αλλαγή» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ με τον Δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω πριν μπούμε στην πολιτική επικαιρότητα που είναι πλούσια και έχω πολλά να σας ρωτήσω, μόλις μας εξήγησε η Ντίνα Τσουκαλά, νομίζω τα ακούγατε γιατί ήσασταν μέσα στο στούντιο, τι σημαίνει η έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας μετά την απόφαση για το Μάτι.

Παραταύτα, όπως μας είπε είναι μεγάλος ο κίνδυνος της παραγραφής και θέλω να σας ρωτήσω, μπορεί η Κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν θα φθάσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή σε παραγραφή με οδυνηρές συνέπειες για το κράτος δικαίου και το κύρος της δικαιοσύνης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, υπάρχει διάκριση των εξουσιών οπότε, πέραν του ζητήματος της παραγραφής το οποίο μου θέσατε και το είχα επισημάνει και στη δική μου ανάρτηση, την επομένη της έκδοσης της απόφασης για την τραγωδία στο Μάτι. Η διάκριση των εξουσιών μας επιτάσσει να μην εμπλεκόμαστε στα της δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως εκτελεστική εξουσία οφείλουμε να επισημάνουμε και εμείς ξανά τον κίνδυνο, όπως και πριν δύο εβδομάδες το είχαμε επισημάνει, πράγματι επειδή έχουν χαρακτηριστεί οι πράξεις αυτές ως πλημμελήματα λόγω και της αναγκαστικής εφαρμογής προγενεστέρων μορφών του ποινικού κώδικα και όχι των τελευταίων, που αν εφαρμόζονταν θα μιλούσαμε για κακουργήματα, άρα για δεκαπενταετή και κατ΄επέκταση εικοσαετή παραγραφή.

Πρέπει αυτό να προσεχθεί πολύ, να γίνει γρήγορα η καθαρογραφή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έτσι και αλλιώς, ότι δικαστεί θα δικαστεί με το παλιό…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και να μην καλλιεργούνται προσδοκίες στον κόσμο, ένα πράγμα είναι η δικαστική κρίση περί της αθωότητος ή της ενοχής των κατηγορουμένων, που αυτό προφανώς θα επανεξετασθεί εκ του μηδενός από το μετά την έφεση δικαστήριο, αλλά ένα άλλο πράγμα είναι το νομικό καθεστώς ο ποινικός κώδικας, δηλαδή η μορφή του ποινικού κώδικα με βάση την οποία θα εξετασθεί η υπόθεση.

Δεν σημαίνει ότι επειδή επί Μητσοτάκη, άλλαξαν, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και ως προς τα πλημμελήματα και ως προς τα κακουργήματα, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί. Γιατί σε μια πράξη εφαρμόζεται ο επιεικέστερος νόμος από τον χρόνο τέλεσης της, μέχρι την έκδοση της αμετάκλητης απόφασης οπότε αναγκαστικά θα πάμε με το επιεικέστερο νομικό καθεστώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την υπόθεση Μιχαλολιάκου τι σχόλιο θα κάνετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα επαναλάβω κ. Κουβαρά αυτό το οποίο είπα και είπαμε συνολικά ως Κυβέρνηση και νομίζω ότι είναι το αυτονόητο που πρέπει να λέει οποιοσδήποτε έχει το οποιοδήποτε αξίωμα είναι απόφαση της δικαιοσύνης. Και το βούλευμα, μας αρέσει δεν μας αρέσει ήταν απόφαση της δικαιοσύνης, άρα δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε πολιτικά με οποιονδήποτε τρόπο. Και η απόφαση για άσκηση έφεσης είναι μια απόφαση, επίσης της δικαιοσύνης. Η αλήθεια είναι ότι αυτό θα έπρεπε να το ακολουθούμε αυτόν τον κανόνα όλοι όσοι έχουμε ένα δημόσιο αξίωμα.

Δυστυχώς ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης ο κ. Κασσελάκης, έπεσε σε ένα πρωτοφανές ολίσθημα, πέραν αυτού που είπε για τους υπουργούς που «δολοφονούν- σκοτώνουν παιδιά». Πριν το Πάσχα είπε κάτι που για μένα είναι επίσης αδιανόητο, επί ημερών, λέει, του Μητσοτάκη αποφυλακίστηκε ο Μιχαλολιάκος. Δηλαδή με λίγα λόγια συνδέει τον Πρωθυπουργό της χώρας με μια δικαστική απόφαση. Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει εδώ «ο ποιητής», αν μου επιτρέπετε την έκφραση, δηλαδή θα έπρεπε ο Μητσοτάκης ή ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός να παρέμβει στην Δικαιοσύνη για την έκδοση ή μη ενός βουλεύματος.

Θα σας πω κάτι κ. Κουβαρά, θέλω αυτό να ακουστεί, γιατί νομίζω ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλη υποκρισία και ειδικά από τους εκπροσώπους της εκτελεστικής, της νομοθετικής εξουσίας ή την αντιπολίτευση εν προκειμένω.

Μιλάει ο πρόεδρος του κόμματος που αποτελεί τον πιο σταθερό άμεσα ή έμμεσα χορηγό της Χρυσής Αυγής.

Θα σας πω γιατί. Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τις δύο αυστηροποιήσεις της νομοθεσίας που έκανε το 2021 και το 2024 η κυβέρνηση αυτή, που δεν θα έδιναν τη δυνατότητα στον «επόμενο Μιχαλολιάκο», να κάνει καν αίτηση. Δεν τις ψήφισε ούτε επί της αρχής, ούτε κατά άρθρο. Δεν κατέθεσε υπόμνημα και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές και δεν ψήφισε και τις τροπολογίες, βάση των οποίων αποκλείστηκαν τα μορφώματα αυτά στις εκλογές. Και έρχεται ο κ. Κασσελάκης μετά από μια δικαστική απόφαση και ουσιαστικά τι λέει, ότι επειδή είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης συλλογισμός που δεν στέκει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά εσείς λέγατε, η Ν.Δ όχι εσείς προσωπικά δεν ήσασταν τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι η Χρυσή Αυγή μπήκε φυλακή επί Νέας Δημοκρατίας. Πώς δηλαδή μπορεί μια κυβέρνηση να επικαλείται ότι μπήκε φυλακή επί των ημερών της, αλλά όταν αποφυλακίζεται κάποιος να μην μπορεί να επικαλείται η αντιπολίτευση επί των ημερών ότι βγήκε από τη φυλακή; Είναι δύο μέτρα δύο σταθμά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να σας κάνω μια διευκρίνιση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα έχει να κάνει με το γεγονός ότι επί των ημερών της Ν.Δ συγκεντρώθηκαν οι υποθέσεις όπως μπορεί να κάνει, όπως και στην οπαδική βία συνέβη πρόσφατα και πήγαν στη Δικαιοσύνη για να κρίνει η δικαιοσύνη, όπως ανεξάρτητα κάνει η δικαιοσύνη. Ένα άλλο πράγμα είναι αυτό το οποίο λέμε για τον κ. Κασσελάκη και για την ανακοίνωση του. Και ένα τρίτο το οποίο πρέπει να πούμε είναι και το γεγονός ότι τεσσεράμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβρισκε αίθουσα να δικαστεί η υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πάει πολύ, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε από το κόμμα αυτό, το οποίο με τις πράξεις του και κυρίως με τις παραλείψεις του έδειξε την πραγματική του διάθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα δεν έχουμε περάσει στον δεύτερο βαθμό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εκτελεστική εξουσία τι οφείλει να κάνει; Να εισάγει νόμους τους οποίους ψηφίζει η νομοθετική εξουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Εμείς λοιπόν δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε ψηφίσει μια σειρά από νομοθετήματα και στην δεύτερη τετραετία κατά της καθυστέρησης απονομής της δικαιοσύνης. Ο δικαστικός χάρτης για παράδειγμα αποσκοπεί στο να μειωθεί ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης μέχρι και 30%, η μια αναβολή στις ποινικέςδίκες, αυτά δεν τα ψήφισε η αντιπολίτευση, όλα αυτά δεν τα ψήφισε η αντιπολίτευση.

Και θα σας πω και κάτι, μας κατηγορούν πολλοί για τα Τέμπη, για τα περί συγκάλυψης, έχουμε απαντήσει πολλές φορές και θεωρώ ότι ξεπερνούν και τα όρια της πολιτικής κριτικής. Όμως δείτε, αυτή η τραγική υπόθεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάκρισης, ένα χρόνο και λίγο παραπάνω μετά από αυτή τη τραγωδία.

Πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα η δικαιοσύνη; Ναι. Έχουμε όλοι ευθύνες; Ναι, αλλά τουλάχιστον τα νομοθετήματα που μειώνουν τις καθυστερήσεις αυτές, να τα ψηφίζουμε, να μην κουνάμε το δάχτυλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να έρθω σε κάτι άλλο. Θέτει ο Πρωθυπουργός ένα δίλημμα για τις ευρωεκλογές και λέει σταθερότητα. Και εγώ θέλω να ρωτήσω τώρα πάρα πολύ απλά γιατί κινδυνεύει η σταθερότητα αν πάρετε 29% και δεν κινδυνεύει αν πάρετε 33%; Ποιος μπορεί να πιστέψει, για ποιο λόγο και με ποια πολιτική λογική, ότι αν έχετε εσείς διαφορά δύο – τριών μονάδων στις εκλογές, που θα σας πουν νικητές ή ηττημένους; Αυτό θέτει θέμα σταθερότητας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε πριν από όλα, ότι το χαρακτήρα αυτό στις εκλογές τον δίνει η αντιπολίτευση σύσσωμη, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, για βουλευτικές εκλογές ένα χρόνο μετά. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι βουλευτικές εκλογές, το έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν το 2027. Δεύτερο δεδομένο οι εκλογές συγκρίνονται με βάση την τελευταία αντίστοιχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ανησυχείτε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει βουλευτικές εκλογές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι βουλευτικές εκλογές θα έχουμε το 2027.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως δεν τίθεται θέμα σταθερότητας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό θα σας πω γιατί θεωρώ ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ξανά η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Οι τελευταίες ευρωεκλογές, το συγκρίσιμο μέγεθος, η αντίστοιχη τελευταία διαδικασία έδωσαν στην ΝΔ 33% και ένα μήνα μετά στις βουλευτικές εκλογές πήρε 39,5%. Και ήρθε στην εξουσία. Είναι λογικός αυτός ο πήχης από τον Πρωθυπουργό, συγκρίσιμο μέγεθος, τελευταία εκλογική διαδικασία. Μέσα σε δέκα μήνες έχουν περάσει αρκετές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, γιατί χτίζουμε πάνω στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια ισχυρή εμπιστοσύνη, που δεν είναι λευκή επιταγή, μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Σκεφτείτε ότι μια τοξική αντιπολίτευση πως θα χρησιμοποιήσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα αμφισβητεί αυτή την πολιτική σταθερότητα, μπροστά στην επόμενη ή την μεθεπόμενη πολιτική αλλαγή.

Σκεφτείτε τι είπαν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, για την επιστολική ψήφο, για το να επιλέγονται από διαδικασία ΑΣΕΠ οι διοικητές των δημόσιων οργανισμών, για το φορολογικό νομοσχέδιο για το οικονομικό νομοσχέδιο, αμφισβητούσαν την αξιοπιστία της κυβέρνησης μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει λοιπόν να αμφισβητηθεί αυτή η σταθερότητα στη χώρα και το ξαναλέω όποιο αποτέλεσμα όσο καλό και είναι, μακάρι να πάρουμε το καλύτερο δυνατό, το είχαμε πει ούτως ή άλλως αυτό και τον Ιούνιο και το πιστεύουμε και το δείχνουμε. Δεν συνεπάγεται λευκή επιταγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε στο συγκεκριμένο τώρα. Είπε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι Έλληνες πληρώνουν φόρους Σουηδίας και έχουν εισοδήματα Βουλγαρίας. Θα προσθέσω εγώ κάτι εδώ, έχουν και τιμές Ελλάδας θα πω εγώ, διότι ξέρετε ότι στα τρόφιμα και στα καύσιμα είμαστε από τους πιο ακριβούς στην Ευρώπη. Επομένως θέλω να μου πείτε με αυτά τα δεδομένα δεν το θεωρείτε και εσείς σαν πολίτες εύλογο να υπάρξει μια ψήφος διαμαρτυρίας στης ευρωεκλογές ακόμη και από δικούς σας ψηφοφόρους…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ ακούω με πολύ μεγάλο σεβασμό,έχοντας γυρίσει την Ελλάδα και πρώτος το κάνει αυτό ο Πρωθυπουργός πολλές φορές, κάθε πρόβλημα κάθε πολίτη και θεωρώ ότι αυτό είναι το καθήκον μας. Και σίγουρα δεν είναι όλα καλώς καμωμένα και υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Θα σας κάνω πρώτα ένα σύντομο σχόλιο και θα σας πω πέντε πραγματικά δεδομένα για την οικονομία.

Το σχόλιο είναι ότι ο πρόεδρος τους κόμματος γιατί κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει και διοικεί το κόμμα του με πολλούς εκ των πρωταγωνιστών στην συντριπτική τους πλειοψηφία, της εποχής της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο πρόεδρος του κόμματος που μας έβαλε ή μας άφησε ή μας επέβαλλε τριάντα φορολογικούς συντελεστές κουνάει το δάχτυλο στη κυβέρνηση που έχει μειώσει πάνω από πενήντα φόρους και μιλάει για φόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε θα πάτε τώρα; Ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος αρχηγός, αυτά συνέβαιναν πέντε χρόνια πριν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας βγει ο κ. Κασσελάκης να αποκηρύξει την πολιτική Τσίπρα και των υπουργών Τσίπρα, την πολιτική των τριάντα φόρων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγκρίνετε τους φόρους του μνημονίου με τους φόρους τους σημερινούς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο, αυτοί οι οποίοι θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ. Αλλά ας μην γυρίσουμε πίσω. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν έχει βγει κανείς από αυτούς να πει ότι «σας βάλαμε φόρους, κακώς το κάναμε» και να επικροτήσει, να υπερψηφίσει μία από τις πενήντα μειώσεις ή καταργήσεις φόρων της Νέας Δημοκρατίας. Δεν στήριξαν καμία τέτοια επιλογή. Και να ζητήσουν κι άλλες. Εγώ μαζί τους θα ήμουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά παραδέχεστε ότι πληρώνουμε φόρους Σουηδίας με μισθούς Βουλγαρίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε να σας πω κάποια πραγματικά δεδομένα για την κατάσταση. Καταρχάς, τα χρόνια που στην Ευρώπη ανέβαιναν σε «ουρανοξύστες» – να το πω έτσι σχηματικά – στην Ελλάδα κάποιοι μας έριξαν στο τρίτο υπόγειο. ‘Αρα πρέπει να ανεβούμε πολλούς ορόφους. Έχουμε αρχίσει και ανεβαίνουμε ορόφους, σίγουρα, όμως, έχουμε πολλούς ακόμα να ανέβουμε. Πραγματικά δεδομένα: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια της αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή συνυπολογίζει και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Μάλιστα στο 2019-2023, σε βάθος τετραετίας, ενώ στην Ευρώπη αυτή η αύξηση ήταν 4,8%, στην Ελλάδα είναι 9,9%, διπλάσια, δηλαδή. Επίσης, το 2023 αυξήθηκε το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών 7,3%, στο υψηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι το 2010.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είμαστε η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη, μετά τη Βουλγαρία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, θα καταλήξω σε αυτό. Δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας σε τέσσερα χρόνια. Και ποιο είναι το πιο σημαντικό από τον αριθμό των θέσεων; Ενώ μέχρι το 2019 η πολυπληθέστερη κατηγορία ήταν αυτή που είχαν μισθό μέχρι 700 ευρώ, τώρα και είναι περισσότερες και δεν είναι αυτή η κατηγορία, είναι εκείνη με μισθό πάνω από 1.000 ευρώ αυτή η οποία έχει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Και κλείνω με το εξής για αυτό το ερώτημα: Έχει αυξηθεί ο μέσος μισθός 20%, αλλά μεσοσταθμικά ο πληθωρισμός είναι 15,1% σε βάθος τετραετίας και των τροφίμων είναι 30%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων, επειδή, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός «ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ακρίβεια», δεν αποτυπώνεται αυτή την περίοδο. Αλλά, μία χώρα η οποία καταβαραθρώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, όχι μόνο της καταστροφικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολύ ακόμα δρόμο να διανύσει για να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η ακρίβεια δεν φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Η ακρίβεια είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο και όχι «ακρίβεια Μητσοτάκη». Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη», ενώ η Ελλάδα έχει 15,1% μεσοσταθμικά ακρίβεια, πέντε μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν έχει όλη η Ευρώπη «ακρίβεια Μητσοτάκη». Τι λέω; Δεν σημαίνει ότι το γεγονός πως έχουμε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όχι. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Αλλά, προσοχή. Έχουν χτιστεί τα θεμέλια, έχουμε αρχίσει και βλέπουμε φως στον ορίζοντα. Και το ξαναλέω: Να βλέπουμε την εικόνα έξω. Ο κόσμος μιλάει για ακρίβεια, γιατί αντιμετωπίζει ακρίβεια. Αλλά αυτή η εικόνα που βλέπουμε στην Ελλάδα, και αυτό το τριήμερο που είδαμε, δεν είναι μία εικόνα όπως την παρουσιάζει η Αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταρχάς, πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφάσισε μία εβδομάδα πριν πάει εκεί ο κ. Μητσοτάκης, να ανακοινώσει τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί; Είναι μία απόφαση η οποία συνάδει με τη Διακήρυξη των Αθηνών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μία απόφαση που, όχι μόνο την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό, όλο τον ελληνικό λαό, μας βρίσκει αντίθετους. Και αυτό θα εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό και στο ανώτατο επίπεδο στην επικείμενη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο. Πρέπει, νομίζω, να γίνει σεβαστή η αξία και η διαχρονικότητα της συγκεκριμένης Μονής. Είναι ένα σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα, αλλά εγώ θα ήθελα να ρωτήσω πώς απαντάτε στην πρόταση Βελόπουλου, ας πούμε, που λέει να αναβάλει την επίσκεψη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Κουβαρά, η ίδια η πραγματικότητα έχει δείξει ότι παρά τις πολλές διαφωνίες μας, μία είναι η βασική διαφορά την οποία έχουμε να συζητήσουμε όταν έρθει εκείνη η ώρα – αν και εφόσον έρθει – ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε ξεκάθαρα σε πολλά θέματα, ο διάλογος και αυτή η παρατεταμένη παρουσία τόσων εκπροσώπων των δύο μερών και σε επίπεδο θετικής ατζέντας, έχει κάνει πολλά καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. ‘Αρα, λέτε ότι μόνο θετικό είναι το να μιλάμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: Μεταναστευτικό, που κυρίως η επιτυχία οφείλεται στη θωράκιση των συνόρων μας. Έχουμε καταφέρει και το έχουμε αντιμετωπίσει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ειδικά του Νότου. Έχουν εκμηδενιστεί οι ροές στον Έβρο και στο Αιγαίο. Δεύτερο παράδειγμα: Τα δέκα νησιά του Αιγαίου, που με τη διευκόλυνση της βίζας έχουν δει πολύ σημαντικά έσοδα. Και τρίτο: Ο περιορισμός έως και εκμηδενισμός των παραβιάσεων. Δεν είμαστε αφελείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ‘Αρα, λέτε ότι λειτουργεί ο δίαυλος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πολύ καλύτερο να μπορούμε να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, ακόμα κι όταν διαφωνούμε – και διαφωνούμε έντονα σε πολλά θέματα – παρά να είμαστε σε μια παρατεταμένη περίοδο καμίας ανταλλαγής απόψεων και καμίας επίλυσης προβλημάτων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει – και θέλω να τονιστεί αυτό – ότι η Ελλάδα δεν έχει ισχυροποιηθεί σε όλα τα επίπεδα πολύ τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω κάτι τελευταίο να σας ρωτήσω. Η Νέα Δημοκρατία έχει υποψήφιο τον Μπελέρη, αλλά σε λίγες μέρες έρχεται στην Αθήνα ο Έντι Ράμα. Συμβολικά έρχεται την ημέρα της επετείου φυλάκισης του Μπελέρη. Οι πληροφορίες λένε ότι προσπαθήσατε να αναβάλετε αυτή την επίσκεψη, να αλλάξει η ημερομηνία. Θέλω να μου πείτε ποιες είναι τελικά αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας με την Αλβανία; Εάν είναι προβληματικές οι σχέσεις μας με την Αλβανία, εάν άξιζε τον κόπο να γίνουν προβληματικές για μία υποψηφιότητα. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί λένε κάποιοι αυτό. Αυτό υπονοούν σήμερα και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακοινώσεις τους. Και επίσης να σας ρωτήσω, όταν λέει ο Πρωθυπουργός, είπε σήμερα στη συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Δεν θα την απαγορεύσουμε τη συγκέντρωση που θέλει να κάνει ο Ράμα, αλλά δεν θα τη διευκολύνουμε». Μπορείτε να μου το μεταφράσετε λίγο, να μου το ερμηνεύσετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Θα ξεκινήσω από το τελευταίο, γιατί νομίζω έχει όλη την ουσία για το θέμα. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν προσκάλεσε τον Έντι Ράμα. Δεν μιλάμε για μια διμερή συνάντηση, για μια συνάντηση δύο ηγετών. Είναι μία ιδιωτική επίσκεψη του κ. Ράμα που χθες μας έγινε γνωστή, χωρίς να γνωρίζουμε και το σημείο. Περιμένουμε να το μάθουμε. Και πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες, εφόσον συμβεί μία οποιαδήποτε τέτοια επίσκεψη. Είναι κάτι το οποίο είναι στο πλαίσιο ευρύτερων περιοδειών του Έντι Ράμα. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που λέμε ότι δεν το διευκολύνουμε, δηλαδή δεν έχουμε την όποια συμμετοχή στη διοργάνωση ή στην εύρεση χώρου. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί και να απαγορεύσει η ελληνική Κυβέρνηση μία συνάθροιση. Προσέξτε, όμως, τι έχει ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εγώ σας ρωτάω αν έχουν χαλάσει οι σχέσεις μας με την Αλβανία; Γιατί αυτό είναι θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το συνδέσατε με την υποψηφιότητα Μπελέρη και με τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Πρωθυπουργού καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του έτους. Μας κατηγορεί ταυτόχρονα η Αντιπολίτευση για το ότι δεν κρυφτήκαμε, ότι βάλαμε μπροστά τα δικαιώματα του ΦρέντιΜπελέρη, το τεκμήριο αθωότητας, τον σεβασμό σε αυτό, στο Κράτος Δικαίου και λέει ότι η υποψηφιότητα αυτή, που δεν είναι η μοναδική από την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, είναι και του Πύρρου Δήμα, είναι δύο οι υποψηφιότητες, άρα δεν κρυφτήκαμε, δεν μείναμε στα ωραία λόγια, στα «χτυπήματα στην πλάτη». Συμβολίζει η υποψηφιότητα και Μπελέρη και Πύρρου Δήμα, τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία και φυσικά στην προάσπιση του τεκμηρίου αθωότητας και του Κράτους Δικαίου. Και ταυτόχρονα μία Κυβέρνηση που δεν κρύφτηκε, έθεσε το ζήτημα αυτό (σ.σ. το ζήτημα Μπελέρη) σε όλα τα επίπεδα και στο Ευρωκοινοβούλιο και σε επίπεδο κορυφής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά εγώ ρωτάω, είναι προβληματικές οι σχέσεις μας σήμερα με την Αλβανία, ναι ή όχι; Διότι η Αλβανία περιμένει στο κατώφλι να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεύρυνση Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό, ναι ή όχι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα επιθυμεί συνολικά τη διεύρυνση, αλλά πάντοτε με απαράβατο κανόνα τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου. Δεν πρόκειται η ελληνική Κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κανείς από εμάς, να βάλουμε «νερό στο κρασί μας» σε αυτά τα ζητήματα. Και θα το πω για να ακουστεί δυνατά: Δεν είναι διμερές ζήτημα το ζήτημα Μπελέρη. Επειδή κλείνει κι έναν χρόνο φυλακισμένος. Είναι ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να ορκιστεί. Εμείς ζητάμε και συνεχίζουμε και ζητάμε δίκαιη δίκη, σεβασμό σε αυτές τις αξίες οι οποίες δεν μπαίνουν στο ζύγι. Και δεν θα έπρεπε να έχουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και σε αυτό το θέμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play