Π. Μαρινάκης:Ενισχύουμε τους συνταξιούχους χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας

Π. Μαρινάκης:Ενισχύουμε τους συνταξιούχους χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας

«Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιβάλλεται προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης 33% στις εταιρείες διΰλισης με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023 σε συνέχεια αυτής που επιβλήθηκε για το έτος 2022. Η προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης θα υπολογιστεί με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη του φορολογικού έτους 2023 δηλαδή 33% επί των φορολογητέων κερδών του έτους 2023», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι «τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από την νέα αύξηση των συντάξεων η οποία ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2025 καθώς και για την ενίσχυση των πιστώσεων του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων»

Και πρόσθεσε: «Οι κινήσεις αυτές αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά την σταθερή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική που στοχεύει στην μείωση των φόρων, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση των πιο ευάλωτων, όπως έχουμε δεσμευθεί. Πάνω απ’ όλα όμως μακριά από μαξιμαλιστικές λογικές, με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «από χθες τα ξημερώματα πυροσβέστες εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παλεύουν με δεκάδες εστίες πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Από χθες το μεσημέρι και μετά σχεδόν κάθε 10 λεπτά είχαμε και μια νέα έναρξη πυρκαγιάς. Σήμερα από τις πρώτες πρωινές ώρες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι στιγμής έχει λάβει κλήσεις για 15 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια». Τόνισε πως έχουμε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών, αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων με ριπές που φτάνουν τα 8 ακόμα και τα 9 μποφόρ και η εικόνα παραμένει η ίδια και για σήμερα και αύριο και γι’ αυτό το λόγο συστήνουμε αυξημένη προσοχή σε όλους.

Όπως είπε «απέναντι στην κλιματική κρίση και λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας έχουμε αυξήσει κατά πολύ τα μέσα πυρόσβεσης και τα μέσα για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη. Σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι Δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες.

Έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16.

Με το πρόγραμμα Antinero 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος.

Επιπλέον, 25 υπερσύγχρονα drones χρησιμοποιώντας ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, επιτηρούν ορεινούς όγκους της Αττικής με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, ακόμη και μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή. Πλέον οι πυρκαγιές λαμβάνουν σε ελάχιστο χρόνο επικίνδυνες διαστάσεις ειδικά τις ημέρες με υψηλό δείκτη κινδύνου. Γι΄ αυτό το λόγο τονίζουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε εστίες φωτιάς».

Επεσήμανε ακόμη ότι «έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο ποινών για τους εμπρηστές καθώς, ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια και ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή είναι πλέον κακούργημα και η ποινή φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και Euro200.000 χρηματική ποινή»

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγη ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε μια σειρά από πρόσθετες προτεινόμενες διατάξεις για την ποινική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Ακολούθως τόνισε ότι «μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουμε περίπου 5.500 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία, ενώ μόνο χθες, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγιναν 73 συλλήψεις. Κάθε βράδυ εγκαθίστανται 20 panic button και έχουμε μεταφορά σε δομές και safe houses πολλών γυναικών και των παιδιών τους. Με όλα τα προτεινόμενα νέα μέτρα και τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον που να προτρέπει τα θύματα να μιλήσουν και να σπάσουν τον κύκλο της βίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ανακήρυξη των Ενδιάμεσων Φορέων Χρηματοδότησης του νέου Ταμείου Συμμετοχών EquiFund II. Όπως είπε: «Το EquiFund II ως Ταμείο Συμμετοχών, αποτελεί το πρώτο θεματικό χρηματοδοτικό εργαλείο επιχειρηματικών συμμετοχών το οποίο εστιάζει στους τομείς των Βιοεπιστημών, της Υγείας, και της Βιωσιμότητας. Υποστηρίζει καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μετοχικού κεφαλαίου, και να καταστούν πιο ανταγωνιστικές αξιοποιώντας πλήρως το αναπτυξιακό τους δυναμικό».

«Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει θέσει, ως προτεραιότητα, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η οποία συνιστά βασικό πυλώνα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας», ανέφερε ακόμη επισημαίνοντας διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Είπε ακόμη ότι τη Δευτέρα ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2024-25, σε 37 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. «Δικαίωμα υποβολής αίτησης είναι οι κάτοχοι, τουλάχιστον, απολυτηρίου γυμνασίου, ηλικίας 15-29 ετών. Η αμοιβή των μαθητευομένων ανέρχεται σε 118,64 ευρώ ή 148,30 ευρώ την εβδομάδα (για 4 ή 5 ημέρες μαθητείας, αντίστοιχα) και διαρκεί 2 έτη. Η ΔΥΠΑ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυϊκό σύστημα στη χώρα μας που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση επεσήμανε πως αύριο Παρασκευή 21 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play