Π. Σκουρλέτης: Συγκλονιστικές οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές παρά την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση (vid)

Π. Σκουρλέτης: Συγκλονιστικές οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές παρά την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση (vid)

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ1

Συγκλονιστικές οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές παρά την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση

Οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές είναι συγκλονιστικές και μπαίνουν ερωτήματα για το εάν τα στελέχη της ΝΔ θα πάρουν στις πλάτες τους αυτό το άγος, καλύπτοντας τον κ. Μητσοτάκη, αν ο κ. Ντογιάκος θα καλέσει τον κ. Δημητριάδη, τον κ. Λαβράνο, τον κ. Μπάτζιο, πρόσωπα εμπλεκόμενα με την υπόθεση, αν η κυβέρνηση θα κάνει δεκτές τις ελάχιστες προϋποθέσεις που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος μέχρι τις εκλογές, επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ της ΕΡΤ1 με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Μιας και χρησιμοποιήθηκε ο όρος «τρέιλερ», θα χρησιμοποιήσω κι εγώ τον όρο «σήριαλ».

Εδώ δεν υπάρχει μια υπόθεση που ξεκινάει με το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ. Έχουν προϋπάρξει μια σειρά από γεγονότα και με το χθεσινό δημοσίευμα δίνονται νέες, συγκλονιστικές, διαστάσεις.

Μόλις πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, παλαιότερα από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που είχε γράψει για επτά πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είχε υπαινιχτεί και για έναν πρωθυπουργό, μάλλον πρόκειται για τον κ. Σαμαρά.

Έχει υπάρξει εξεταστική επιτροπή, έχει υπάρξει αποδοχή από τον πρωθυπουργό ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

Άρα, εδώ δεν θα έπρεπε κανείς να υπεκφεύγει, αλλά να προσπαθήσει να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την αλήθεια. Μια εξεταστική επιτροπή με δεδομένους συσχετισμούς, που άφησε απ’ έξω όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ο κ. Ντογιάκος χτες παρενέβη εκ μέρους της Δικαιοσύνης. Θα παρέμβει για να ελέγξει ποιος έκανε τις διαρροές ή για την ουσία της υπόθεσης;

Θα φωνάξει, για παράδειγμα, τον κ. Δημητριάδη, τον οποίο δεν κάλεσε στην εξεταστική επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία;

Ή ο κ. Δημητριάδης είναι άμεμπτος σε αυτή την υπόθεση; Τότε γιατί παραιτήθηκε; Γιατί τον «παραίτησε» τον ανιψιό του ο πρωθυπουργός; Θα φωνάξει τον κ. Λαβράνο, τον κ. Μπίτζιο; Εμπλεκόμενα άτομα.

Έχουμε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλη την Ευρώπη και όταν βλέπει κανείς την φωτογραφία του πρωθυπουργού πρωτοσέλιδο στη «Le Figaro», αναρωτιέται εάν βλέπει τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Μπολσονάρο.

Εκεί έχουμε φτάσει.

Η PEGA, την οποία γνωρίζει πολύ καλά η κ. Σπυράκη, θα δούμε τι πόρισμα θα βγάλει και δεν ξέρω αν συμφωνεί η ίδια με την άστοχη η παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ, η οποία παρενέβη μετά τη συνέντευξη Τύπου προσπαθώντας να καθοδηγήσει τους δημοσιογράφους και να παρέμβει στο έργο της PEGA, της επιτροπής που κάνει εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έρευνα.

Είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας, υπονόμευσης του ίδιου του Κοινοβουλίου. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας βγήκε η κ. Βλάχου, από της οποίας την υπογραφή εξαρτάται αν -όπως η ίδια είπε- θα παρακολουθείτο η ΠτΔ.

Αυτά τα πράγματα είναι πρωτάκουστα. Μεταπολιτευτικά ποτέ στην Ελλάδα δεν είχαμε ένα ευρείας κλίμακας ζήτημα παρακολούθησης του μισού υπουργικού Συμβουλίου.

Ειλικρινά θέλω να πω το εξής: τελικά, κ. Σπυράκη, εσείς και τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, θα πάρετε αυτό το άγος στις πλάτες σας;

Θα καλύψετε τον κ. Μητσοτάκη;

Η ΝΔ θα γίνει, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, η παράταξη που ο πρωθυπουργός επικεφαλής θα παρακολουθεί επιχειρηματίες, πολιτικούς αντιπάλους και υπουργούς;

Έχουν ξανασυμβεί αυτά μεταπολιτευτικά; Είναι συγκλονιστικά ζητήματα.

Βρισκόμαστε ήδη σε προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσίπρας έχει θέσει τέσσερις προϋποθέσεις ως μια μίνιμουμ διασφάλιση του πολιτικού κλίματος, μέσα στο οποίο θα οδηγηθούμε στις εκλογές αργά ή γρήγορα. Κατά τη γνώμη μου, με αυτές τις εξελίξεις είναι επιτακτική η ανάγκη προσφυγής στις κάλπες, δεν μπορούμε να είμαστε σε ένα τόσο νοσηρό κλίμα συνεχώς…

Πρέπει άμεσα να αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΥΠ και να γίνει με διακομματική συναίνεση. Πρέπει να φύγει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο νέος υπουργός να αναλάβει τον έλεγχο της ΕΥΠ. Πρέπει να απαγορευτεί το Pretador και οποιοδήποτε άλλο κακόβουλο λογισμικό. Πρέπει να υπάρξει θεσμική θωράκιση.

Αυτές είναι μίνιμουμ απαιτήσεις.

Για την απαγόρευση εισόδου του κ. Τζιτζικώστα στην Τουρκία

Είναι αυτονόητη η καταδίκη, από όλα τα κόμματα, σε σχέση με αυτό που συνέβη από τις τουρκικές αρχές απέναντι στον κ. Τζιτζικώστα, δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση.

Ωστόσο έχω αρχίσει να έχω ενδοιασμούς εάν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί κρίσιμα πράματα και δεν αναφέρομαι μόνο στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, αλλά και στην πλήρη αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης ακρίβειας και στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Παταγώδης υπήρξε η αποτυχία στα υγειονομικά ζητήματα, όπως και στα εξωτερικά θέματα της χώρας, που νομίζω ότι έχει μια, υπέρ του δέοντος, παθητική και αντιφατική στάση.

Δείτε επίσηςΓιώργος Λιάγκας: «Η Μίνα Αδαμάκη ζει»

Loading