H τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο ύπατος εκπρόσωπος κ. Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell) ενημέρωσε τα μέλη του για θέματα επικαιρότητας, εξετάζοντας σειρά πρόσφατων εξελίξεων σε σημεία έντασης, όπως είναι η περιοχή του Σαχέλ, η Ουκρανία, η Μοζαμβίκη και οι ζώνες ευθύνης της επιχείρησης “IRINI”.
Τα μέλη του Συμβουλίου αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό, δίνοντας βαρύτητα στη διαχείριση κρίσεων, ενώ κατά το άτυπο γεύμα εργασίας οι υπουργοί συνομίλησαν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας κ. ‘Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ (Annegret Kramp-Karrenbauer), της Κύπρου κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο (João Gomes Cravinho).
Πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, συγκλήθηκαν τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕDΑ) και του Δορυφορικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SatCen).
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., ο υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Θα ήθελα να αναφέρω, αρχικά, ότι σήμερα, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών Άμυνας, προήδρευσα για πρώτη φορά της Συνάντησης των υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για τη «Στρατηγική Πυξίδα» της Ε.Ε.
Είχα επίσης την ευκαιρία να αναφερθώ στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκα στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., και στην ανάγκη να χαραχτεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.
Είχα επίσης την ευκαιρία να τονίσω τη καθοριστική σημασία της ανάλυσης απειλών (Threat Analysis) για την οριστική διαμόρφωση και το περιεχόμενό της Στρατηγικής Πυξίδας.
Είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε μια κοινή αντίληψη για τις απειλές αυτές και να αξιοποιήσουμε τη Στρατηγική Πυξίδα προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών μελών της και να προστατεύουμε αυτά και τους πολίτες τους».
Δείτε επίσης: Βαρβιτσιώτης: “40 χρόνια Ελλάδα στην ΕΕ! Πιο Δυνατοί Μαζί!”