ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Πανδημία: Συνεχίζεται το “σφυρικόπημα” από την αντιπολίτευση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ομόθυμη κριτική των κυβερνητικών χειρισμών από ΣΥΡΙΖΑ, Κινημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Μέρα 25

Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον και η ταχύτητα εξάπλωσής της είναι η αιτία για τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπως υπενθύμισε χθες ο Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι η αύξηση που βλέπουμε στις λοιμώξεις είναι αναμενόμενη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν εδώ και καιρό, με την κυβέρνηση να επιμένει στο μότο “Όχι σε λοκντάουν”.

Ειδικά από την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, πολλοί ήταν οι ειδικοί που απεύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να μην έχουμε ραγδαία εξάπλωση που θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα επιβάλει ένα νέο lockdown. Το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας επέμεναν ότι η πανδημία ήταν υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο εξωφρενικό αριθμό των 30.000 κρουσμάτων.

Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά και το ύφος, η κριτική που ασκείται από τα κόμματα του κέντρου εστιάζεται σε τρία σημεία: Την καταγγελία των κυβερνητικών παλινωδιών, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την λήψη μέτρων προστασίας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης…ο εθνικός τουρίστας

«Ο κ. Μητσοτάκης ήξερε τι έρχεται, όλοι οι ειδικοί και η αντιπολίτευση προειδοποιούσαν και δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να αποτρέψει νέες εκατόμβες νεκρών και νέο καταστροφικό lockdown, μόνο και μόνο για να αποφύγει την απαιτούμενη οικονομική στήριξη».

Συνεχίζοντας τους σκληρούς χαρακτηρισμούς, από την αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι μόνο άχρηστος, αλλά και επικίνδυνος για τη ζωή».

Κάνουν λόγο για ημίμετρα και άτυπο lockdown στην εστίαση, που δεν θα συνοδευθεί από οικονομική στήριξη των επιχειρηματιών. «Ούτε ένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ που καταρρέει, ούτε κουβέντα για επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ούτε κουβέντα για δωρεάν παροχή ράπιντ τεστ σε όλους τους πολίτες και ιχνηλάτηση –ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς–, ούτε αναφορά σε πρωτοβάθμια φροντίδα και θεραπευτικά σκευάσματα, ούτε ένα μέτρο για τις μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης στα σχολεία με το αδιανόητο πρωτόκολλο 50+1% και στα ΜΜΜ με το καθημερινό πάστωμα δεκάδων χιλιάδων πολιτών, ούτε κουβέντα για επανεκκίνηση του εμβολιασμού πόρτα πόρτα και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό των παιδιών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις προτάσεις του για άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών, συνταγογραφούμενα άρα δωρεάν rapid tests, σοβαρή ιχνηλάτηση κρουσμάτων, άμεση αλλαγή του πρωτοκόλλου 50+1 για τα σχολεία, μέτρα για αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ειδική καμπάνια για τον εμβολιασμό.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης έρχονται μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις

«Το κριτήριο του πολιτικού κόστους που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την κοινωνία και την οικονομία». Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας Μιχάλη Κατρίνη να τονίζει ότι «το κόστος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στη ζυγαριά με το πολιτικό κόστος, με βάση το οποίο κινείται η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας εδώ και πολύ καιρό».

Σε ανακοίνωση του κινήματος επισημαίνεται πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης χθες «έρχονται μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί όταν υπήρχαν τα πρώτα δείγματα της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις των οποίων έδειξαν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα από την ελληνική. Το ΚΙΝ.ΑΛ επιμένει την θέση για «χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου χωρίς ραντεβού, σε επιπλέον από τα υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού» και την «άμεση εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία περιστατικών covid, εάν υπάρξει ανάγκη». Ζητά παράλληλα « μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής μεταφοράς» μαζί με «επιδημιολογική επιτήρηση με επέκταση των σημείων όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν pcr και rapid test».

ΚΚΕ: Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας

«Αν τελικά επιλογή της κυβέρνησης είναι η ανοσία της αγέλης, “γιατί τα μέτρα είναι πολυτέλεια”, τότε η επιλογή των εργαζομένων, του λαού, είναι χωρίς καθυστέρηση να δυναμώσει την πάλη για να επιβάλει ο ίδιος μέτρα προστασίας της ζωής του», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ΚΚΕ ζητά να υπάρξει άμεσα «θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να προστεθούν προσωπικό και υποδομές στη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία». Τονίζει μάλιστα ότι η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις προτάσεις «ως περιττό κόστος» ενώ επισημαίνει ότι πως «η απουσία αυτών των μέτρων -και όχι οι έτσι κι αλλιώς αναμενόμενες μεταλλάξεις- είναι που έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση».

Μέρα 25: Μητσοτάκης Α.Ε

Σε ξεκάθαρες επιλογές της κυβέρνησης αποδίδει το Μέρα 25 την απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μιχάλης Κριθαρίδης «η Μητσοτάκης Α.Ε. αποδεικνύει πως κινείται διαρκώς δόλια, επικίνδυνα και εγκληματικά, αδιαφορώντας πραγματικά για την δημόσια υγεία, αλλά και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας διαρκώς τους ολιγάρχες φίλους της, τη στιγμή που η κοινωνία και η οικονομία στενάζουν από την πανδημική και οικονομική κρίση, τις συνέπειες των οποίων μεγεθύνει αντί να αμβλύνει ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης που εκδράμει ανέμελα στην Ήπειρο».

Δείτε επίσης: Πανδημία VS Κυβέρνησης: Ο παραλογισμός, λογική και η… χαμένη μπάλα!