(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Πανδημία VS Κυβέρνησης: Ο παραλογισμός, λογική και η… χαμένη μπάλα!

Για ακόμη μια φορά η εστίαση πληρώνει δυσανάλογο τίμημα λόγω της πανδημικής κρίσης. Για ακόμη μια φορά η εστίαση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Για ακόμη μια φορά όσοι ασχολούνται με την εστίαση θα πληρώσουν τα σπασμένα ή την ανικανότητα συγκεκριμένων προσώπων να ανταπεξέλθουν στις ευθύνες που φέρουν οι θέσεις που κατέχουν. Για ακόμα μια φορά στη μάχη μεταξύ της πανδημίας και της κυβέρνησης επικρατεί ο παραλογισμός, αγνοείται η λογική και οι υπουργοί έχουν χάσει τη μπάλα!

Η αλήθεια είναι ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων γεννά εύλογο προβληματισμό. Είναι αναμενόμενο… Ωστόσο οι ρυθμίσεις που ισχύουν από σήμερα καταδικάζουν σε θάνατο τον κλάδο της εστίασης αφού οι νέοι περιορισμοί δεν συνοδεύονται από μέτρα στήριξης και ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου.

propoli

Πως θα πληρωθούν μισθοί, εισφορές, φορολογικές υποχρεώσεις; Πως θα πληρωθούν ενοίκια; Πως θα αποφευχθούν τα μαζικά λουκέτα των καταστημάτων; Πολλά τα ερωτήματα και μηδενικές οι απαντήσεις, αφού στην κυβέρνηση επαναλαμβάνουν μονότονα ότι το ζήτημα της πανδημίας πρέπει να «χτυπηθεί» στις εστίες υπερμετάδοσης.

«Εύκολος στόχος» η εστίαση

Ασφαλώς και να χτυπηθεί στη ρίζα του το όλο θέμα, όμως είναι πλέον σαφές ότι επιλέχθηκε για ακόμη μια φορά να πληγεί ο εύκολος στόχος και πως δεν εξαντλήθηκε κανένα άλλο περιθώριο.

Ουδείς διαφωνεί πως η προστασία της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η ομαλότητα του κοινωνικού και   οικονομικού βίου είναι πάνω από όλα! Όμως δεν χωρά καμία αμφιβολία πως οι επιχειρήσεις εστίασης δεν μπορούν να λειτουργούν μόνο με ζημιές συσσωρεύοντας υποχρεώσεις, ούτε μπορεί να αποφευχθεί η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας δουλεύοντας τρεις, άντε βαριά τέσσερις, μήνες και υπολειτουργώντας τους άλλους είκοσι.  

Ανικανότητα ή στοχοποίηση;

Σε κάθε περίπτωση όλοι συμφωνούν και κατανοούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας -όπως είχε επισημανθεί από τις πρώτες φάσεις της- δεν είναι γραμμική, αλλά δυναμική. Συνεχίζεται κατά κύματα, που εξαρτώνται κυρίως από τις μεταλλάξεις που εμφανίζονται. Συνεχίζει, κατ’ επέκταση, να είναι -όπως ήταν εξαρχής- δυναμική και η στρατηγική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπισή της. Μόνο που από την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου προκύπτει πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Ανικανότητα, δογματισμός, στοχοποίηση; Πείτε το όπως θέλετε… Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση μοιάζει -και μακάρι να μην είναι- εκτός ελέγχου. 

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Νέο σοκ με 28.828 νέα κρούσματα – 72 θάνατοι και 620 διασωληνωμένοι

Loading