Βγήκαν τα…μαχαίρια με αφορμή τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας
Πανικός επικράτησε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αίθουσα της ολομέλειας για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Ο υφυπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στη χούντα, λέγοντας πως «δυστυχώς» δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, αλλά λόγω της τραγωδίας στην Κύπρο, ενώ μίλησε και για τις «μυθικές διαστάσεις« που απέκτησε το θέμα του Πολυτεχνείου στη μεταπολίτευση.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσουν έντονα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ οι οποίοι «επιτέθηκαν» στον υφυπουργό μιλώντας για ιστορική προσβολή και απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας από τον κ. Συρίγο. Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Χρήστος Γιαννούλης αναρωτήθηκε αν ο κ. Συρίγος νοσταλγεί το ’67.
Ο υφυπουργός από την πλευρά του απάντησε λέγοντας ότι «είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την αντιπολίτευση».
«Ο λόγος είναι καταγεγραμμένος στη Βουλή. Ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής ήταν το Πολυτεχνείο. Υπήρχαν επίσης και άλλα γεγονότα όπως η παλλαϊκή συμμετοχή του λαού στη κηδεία του Παπανδρέου. Δυστυχώς, όμως δεν υπήρξαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς…
Όλη η προσπάθεια διαστρεβλώσεως για ό,τι είπα από άτομα που δεν ήταν μέσα στην αίθουσα στοχεύει σε ένα πράγμα. Να αλλάξουμε την συζήτηση από το νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν στην Χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Δεν απέχω από την ομιλία μου ούτε κεραία. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας αλλά δεν έπεσε γι’ αυτό το λόγο η δικτατορία».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης στην τοποθέτησή του ανέφερε:
«Όλα όσα είπε ο Υφυπουργός για την μεταπολίτευση και το πανεπιστήμιο υπηρετούν την στρατηγική που επί 3 χρόνια εδώ ακούμε. Μια στρατηγική αναθεώρησης του κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης . Πήρα το λόγο για να εγκαλέσω κ. Συρίγο. Πρέπει να αφαιρέσει απ’ τα πρακτικά το αρχικό αφήγημα περί μύθων στην μαζική λαϊκή αντίδραση στη δικτατορία. Σε αυτή την αίθουσα την τελευταία δεκαετία απ’ όπου έχουν περάσει και πιο ακραίες δεξιές, ακροδεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις ουδέποτε προβλήθηκε αυτό το αφήγημα.
Γνωρίζετε κ. Συρίγο ότι κατά την διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν μεγάλες εκδηλώσεις. Από την κηδεία Παπανδρέου και άλλες πέραν τον γεγονότων πολυτεχνείου και της εξέγερσης της Νομικής. Υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι στο εξωτερικό από όλο το πολιτικό φάσμα που ήθελαν να διαδηλώσουν αλλά δεν το έκαναν γιατί υπήρχαν συλλήψεις. Η προσπάθειά σας να ξαναγράψετε την ιστορία εκείνης της περιόδου είναι άκρως απαράδεκτη, είναι ύβρις γι’ αυτή την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πολύ».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας ότι «η παρέμβαση του Υφυπουργού είναι προσβλητική. Να ανασκευάσει» ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε «κανείς μα κανείς δε μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του λαού και του φοιτητικού κινήματος απέναντι στην χούντα».
Ο κ. Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ είπε «το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο. Τα είπατε συνειδητά. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε σε δύσκολες συνθήκες με την κήρυξη δικτατορίας και πήρε πολλές μορφές. Δεν ήταν μόνο η στιγμή του Πολυτεχνείου. Αυτά δεν τα διαβάσατε ποτέ; Αν νομίζετε ότι με τα ανιστόρητα που λέτε θα βάλετε φρένο στο φοιτητικό κίνημα και τους κοινωνικούς αγώνες είστε γελασμένος. Δεν θα σταματήσει το κίνημα γιατί τα συνθήματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα επίκαιρα: Ψωμί Παιδεία Ελευθερία. Εσείς κάνετε εμπόριο. Θα φουντώσει ακόμα περισσότερο».
Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Χάρης Θεοχάρης λέγοντας:
«Η ΝΔ τίμησε τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο χωρίς αστερίσκους και περιστροφές. Αγώνα πολιτικό κατά της καταπίεσης και όχι αγώνα κομματικό. Αγώνα επωνύμων και ανωνύμων. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά γιατί η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κ. Καραμανλή Καραμανλή που ήταν εξόριστος στην επταετία και πάλεψε για την πτώση της χούντας και για την επιστροφή της χώρας στην Δημοκρατία. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραπλανητικά».
Δείτε επίσης: Διοικητικοί εργαζόμενοι ΑΠΘ: «Το νομοσχέδιο είναι βόμβα στα θεμέλια του δημοσίου Πανεπιστημίου»