Τι είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για την πανδημία και το ΕΣΥ
Συνέντευξη στο κανάλι της Βουλής παραχώρησε ο επικεφαλής της ευρωοομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης,
Με την πανδημία περάσαμε σε μια άλλη εποχή που απαιτεί καινούργια εργαλεία -Ηττήθηκε ο νεοφιλελεύθερος μύθος που έλεγε ότι «όλα τα λύνει η αγορά».
Το πιο ανησυχητικό με την πανδημία είναι ότι περάσαμε σε μια άλλη εποχή, η οποία απαιτεί και καινούργια εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηττήθηκε ο νεοφιλελεύθερος μύθος που έλεγε ότι «όλα τα λύνει η αγορά». Έρχεται η πανδημία και σου ρίχνει μια κατραπακιά κι επαναφέρει τον ρόλο της δημόσιας ρύθμισης του κράτους στην οικονομία, την ανάγκη της δημόσιας υγείας.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ελλάδα. Πείτε μου ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, από αυτά τα ακριβά και πολυτελή, που να αντιμετωπίζει περιπτώσεις COVID. Όλα τα στέλνουν στο ΕΣΥ και το ΕΣΥ έχει τα όριά του. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα και χρειάζεται τόσο τα κράτη μέλη όσο και η ΕΕ ως σύνολο να δημιουργήσουν καινούργια εργαλεία και να βαθύνουν την ένωσή τους για να είναι αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση της πανδημίας.
Χρειαζόμαστε, κατά τη γνώμη μου, μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική υγείας. Το EU For Health είναι ένας ευρωπαϊκός συντονισμός 27 διαφορετικών κρατών, το οποίο είναι ένα θετικό βήμα αλλά δεν αρκεί. Μέχρι τώρα με βάση τις συνθήκες, η υγεία είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Εδώ χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή και παγκόσμια συνεργασία, όχι μόνο για όσα προαναφέρθηκαν, αλλά και για μια βοήθεια στις φτωχότερες χώρες. Η Αφρική έχει ποσοστό εμβολιασμού 4%, που σημαίνει ότι οι φτωχές χώρες είναι εργαστήρια μεταλλάξεων.
Το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και στη χώρα μας.
Είμαι φανατικός υποστηρικτής της επιστήμης και θεωρώ ότι το εμβόλιο είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο. Επομένως, η πρόταση που υποστηρίζω είναι «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε». Νομίζω ότι το θέμα της υποχρεωτικότητας θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες. Πόσο προστατεύουμε την δημόσια υγεία και τον ίδιο τον αστυνομικό όταν καλείται ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός να ελέγξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το δικό σας ή το δικό μου, αν θέλουμε να μπούμε σε ένα καφέ;
Νομίζω ότι για τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται από την δουλειά τους σε επαφή με τους πολίτες, με πρώτους τους υγειονομικούς που σωστά επεβλήθη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, θα πρέπει να μπει στο τραπέζι η συζήτηση για την διεύρυνση της υποχρεωτικότητας. Και κάτι ακόμη, ορισμένοι λένε ότι αυτό προσκρούει στα θέματα της ελευθερίας. Το κόκκινο φανάρι για να μην σκοτωνόμαστε παραβιάζει την ελευθερία μας; Είναι περιορισμός της ελευθερίας, πρόταση για διάλογο; Η απαγόρευση της χρήσης ηρωίνης είναι πρόταση για διάλογο; Είναι καταπίεση της ελευθερίας; Τα λέω αυτά γιατί ακούμε, κυρίως από Υπερσυντηρητικές και Ακροδεξιές πλευρές του πολιτικού φάσματος, τρελά πράγματα περί ελευθερίας. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος να υποστηρίζουν την ελευθερία.
Το λέω αυτό γιατί στις διαδηλώσεις εναντίων των μέτρων που γίνονται και πολλές φορές παίρνουν και βίαια μορφή, στην Ολλανδία, το Βέλγιο, αυτοί που πρωτοστατούν εκεί και προσπαθούν να «καπελώσουν» είναι ακροδεξιές ομάδες. Μετέχει πολύς κόσμος σε αυτά, αλλά αυτοί που κάνουν παιχνίδι και κερδοσκοπούν πάνω στον ανορθολογισμό, τις θεωρίες συνωμοσίας, την άρνηση των επιστημονικών δεδομένων και παίρνουν στον λαιμό τους κόσμο είναι η Ακροδεξιά. Για παράδειγμα, η Forza Nuova που είναι πιο Δεξιά κι από τον Σαλβίνι, μπούκαραν κι έκαναν τεράστιους βανδαλισμούς στα γραφεία των συνδικάτων διότι τα εργατικά συνδικάτα στηρίζουν το πράσινο πιστοποιητικό για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους τους.
Πρέπει να γίνει μια συζήτηση για μια ευρωπαϊκή ρύθμιση αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Το πιστοποιητικό να μην έχει αόριστη διάρκεια, αλλά να διαρκεί όσο επιστημονικά βεβαιωμένα διαρκούν και τα αντισώματα. Πρώτον, αυτό μπορεί να είναι κίνητρο για την προστασία της υγείας και δεύτερον, θα μπορούσε να κινητροδοτήσει και την τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ακούω ότι πάμε καλά στην τρίτη δόση, αλλά αυτό που δεν λένε, όπως ο κ. Πλεύρης, που είναι τελείως ακατάλληλος για Υπουργός Υγείας, είναι ότι τα νέα ραντεβού στους ανθρώπους άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση είναι ελάχιστα και η Ελλάδα παραμένει η χώρα που έχει περίπου 25-30% των ηλικιωμένων που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση.
Όσοι, στο όνομα της οικονομίας, ξεχνάνε και υποτιμάνε το πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας, κάνουν ζημιά τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία.
Το ΕΚ πριν λίγες ημέρες αποφάσισε να ανοίξει για λίγο την δυνατότητα να καλούμε γκρουπ επισκεπτών από τις χώρες μας. Εγώ όχι απλώς αρνήθηκα να οργανώσω γκρουπ επισκεπτών, αλλά επέκρινα σφόδρα και αυτήν την πρόταση ως όχι συνετή. Δεν θα συμβούλευα φίλους και γνωστούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τα Χριστούγεννα αντίθετα, θα έλεγα ότι πρέπει να προσέχουμε. Η κοινή λογική, δεν είμαι ειδικός ούτε τον παριστάνω, λέει ότι όσο κρυώνει ο καιρός και οι άνθρωποι κλείνονται σε κλειστούς χώρους και με δεδομένη και την ανησυχητική δυναμική, τα πράγματα χειροτερεύουν. Άρα προσέχουμε για να έχουμε και τον εαυτό μας, αλλά και τους δικούς μας. Νομίζω ότι όσοι, στο όνομα της οικονομίας, ξεχνάνε και υποτιμάνε το πρόβλημα της υγείας και της ασφάλειας, κάνουν ζημιά τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία.
Εμείς στην Ελλάδα, επειδή είμαστε μία κατεξοχήν τουριστική χώρα όχι τον χειμώνα αλλά κυρίως με τον καλό καιρό, έχουμε πίκρα διδάγματα από την περίοδο του ’20 και πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Δηλαδή ότι αντί να λέμε πάλι πως το καλοκαίρι θα είναι «COVID FREE», να φροντίσουμε να είναι. Αυτό σημαίνει επιτάχυνση και πιο πειστική καμπάνια για τον εμβολιασμό, πιο αυστηρά μέτρα εκεί που το δημόσιο παίζει έναν ρόλο.
Είναι καθαρά για λόγους ψηφοθηρίας η άρνηση της Κυβέρνησης, με έναν δογματικό τρόπο, να συζητήσει αυστηρότερα μέτρα για κομμάτια του σκληρού πυρήνα του κράτους όπως είναι η αστυνομία, ο στρατός κλπ. Όταν ο κ. Σκέρτσος, που δεν είναι κανένας αμόρφωτος ούτε προέρχεται από την Ακροδεξιά, είναι το δεξί χέρι του Μητσοτάκη στο Μαξίμου, λέει το απίστευτο ότι δεν υπάρχει ιατρική μελέτη που να δείχνει ότι μεταδίδουν οι αστυνομικοί, είναι απίστευτη χοντράδα διότι η επιστήμη παγκοσμίως λέει ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι.
Χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο, σημαντικά αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό, με νέους ίδιους πόρους.
Δεν ήμουν απλώς μέλος της επιτροπής των προϋπολογισμών, αλλά ήμουν στην ομάδα η οποία διαπραγματεύτηκε. Το ΕΚ πέτυχε κάποιες θετικές αυξήσεις σε σχέση με αυτά που έδινε το Συμβούλιο, δηλαδή οι κυβερνήσεις. Παρόλα αυτά νομίζω ότι οι αυξήσεις αυτές είναι ανεπαρκείς σε σχέση με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, για την υγεία, για το EU For Health, ζητούσαμε 80 εκατομμύρια που είναι πολύ λίγα για όλη την ΕΕ και κερδίσαμε 51. Για το Horizon, που είναι η καινοτομία, η επένδυση στο μέλλον, ζητούσαμε 304 εκατομμύρια και πήραμε 60 και μία υπόσχεση για άλλα 40.
Κι επειδή έχουμε ένα τσιγκούνικο Συμβούλιο και μία Κομισιόν που στα δύσκολα γέρνει προς το Συμβούλιο παρά προς το Κοινοβούλιο, η δική μου γνώμη είναι ότι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τα πράγματα κι επειδή όσα πετύχαμε είναι πίσω από αυτά που χρειαζόμαστε για τις ανάγκες, δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε, πρέπει να διεκδικούμε για να κερδίσουμε περισσότερα.
Με δυο λόγια, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο, σημαντικά αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό με νέους ίδιους πόρους, γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργεί όπως ο Ιησούς Χριστός. Δεν μπορεί να πολλαπλασιάζει τα ψάρια και τα ψωμιά με θαύματα. Για να κάνουμε περισσότερα για την υγεία, την κοινωνική ατζέντα, το κλίμα, την ψηφιοποίηση, την μείωση των ανισοτήτων, την συνοχή, τους αγρότες, χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο προϋπολογισμό και τώρα έχουμε έναν προϋπολογισμό της τάξης του 1%. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες συγκρούσεις μέσα στην Ευρώπη ανάμεσα στους Ευρωπαϊστές, που θέλουμε ισχυρότερο προϋπολογισμό, και νομίζω ότι υπηρετεί και τα εθνικά μας συμφέροντα γιατί οι χώρες του Νότου που είναι φτωχότερες θέλουν να υπάρχουν περισσότερα λεφτά στο ταμείο.
Ο Μητσοτάκης να πάρει ως εργαλείο το ψήφισμα του ΕΚ που λέει «εμπάργκο όπλων στην Τουρκία προς όλους» και να το βάλει στην Σύνοδο Κορυφής
Όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει αυτό που ζητάει το ΕΚ με πλειοψηφία της τάξης του 70%, να επαναλειτουργήσει η αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα κακώς αποδέχεται να είναι η πίσω αυλή της Ευρώπης. Είναι λάθος η θέση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σταμάτησε να διεκδικεί το αυτονόητο. Αν η Ελλάδα δεν είναι διεκδικητική στην Ευρώπη, θα «τρώει» σφαλιάρες. Επιπρόσθετα, είναι δύσκολο αλλά θα πρέπει να διεκδικήσουμε να αλλάξει το Δουβλίνο, έτσι ώστε να μην «την πληρώνουν» οι χώρες της πρώτης εισόδου.
Πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρχει μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι η επικίνδυνη αύξηση των ανισοτήτων όχι μόνο μέσα στα κράτη-μέλη, αλλά και ανάμεσα σε αυτά, καθώς έχει μεγαλώσει η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Η Ευρώπη σε επίπεδο Κυβερνήσεων είναι πιο διαιρεμένη από ποτέ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να κάνει τα βήματα που επιβάλλεται σε μια περίοδο κρίσης.
Επειδή δεν μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα με χρωματιστά γυαλιά, όταν κάποιος δεν λέει τίποτα για τους Αμερικάνους, δεν λέει τίποτα για τους Γερμανούς και πετάει στο ταβάνι για τους Ισπανούς, παίζει πολιτικό παιχνίδι. Εγώ θα ήθελα αντί να κάνει τέτοια μικροπολιτική προπαγάνδα η ΝΔ σε αυτά τα θέματα, που είναι φτηνή κατά τη γνώμη μου, ο Μητσοτάκης να πάρει ως εργαλείο το ψήφισμα του ΕΚ που λέει «εμπάργκο όπλων στην Τουρκία προς όλους» και να το βάλει στην Σύνοδο Κορυφής. Έχουν περάσει τόσες Σύνοδοι και δεν έχει βάλει ούτε το θέμα της αναλογικής κατανομής των προσφύγων, ούτε το θέμα του εμπάργκο ούτε το θέμα ότι «αν δεν θέλετε κύριοι Χάγη, δεν έχει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης». Αυτή είναι πατριωτική πολιτική. Δεν ακολουθεί αυτήν την πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι υποθέτω ότι τη βρίσκει σωστή, γιατί φοβάται τον Σαμαρά.
Έχουμε μπει σε μια τεράστια κούρσα εξοπλισμών- Χρειάζονται συμμαχίες για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Δυστυχώς όλα είναι κυνικές μπίζνες προς όφελος αυτών που πουλάνε και σε βάρος αυτών που αγοράζουν. Οι Γερμανοί πουλάνε υποβρύχια στους Τούρκους και οι Γάλλοι φρεγάτες και ραφάλ στους Έλληνες. Οι Αμερικάνοι πουλάνε και στους Τούρκους και στους Έλληνες. Οι Ισπανοί κάνουν το ίδιο.
Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε μπει σε μια τεράστια κούρσα εξοπλισμών. Ειδικά εμείς στην Ελλάδα είμαστε η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ με 205% του ΑΕΠ με έλλειμμα 10%. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια, μας προέκυψε πανδημία και κινδυνεύουμε αν δεν βρούμε μια καλύτερη ισορροπία στο πόσα παράγουμε και πόσα ξοδεύουμε, να ξανά πάθουμε ζημιά που να μας φέρει σε χρεοκοπία και τα μνημόνια. Ένας τρόπος που πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα στην Ελλάδα είναι να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση έτσι ώστε να έχουμε επαρκή άμυνα αλλά όχι κούρσα υπερεξοπλισμών που δεν την αντέχουμε.
Όπως επίσης πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά από το μικρό καλάθι που έχουμε, γιατί δεν είμαστε μια πλούσια ούτε μεγάλη χώρα, πόσα δίνουμε στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την επένδυση στο μέλλον που είναι η νέα γενιά, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να παράγουμε περισσότερο πλούτο και να τον μοιράζουμε δικαιότερα. Διαφορετικά, αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα κινδυνεύουμε με άσχημες μέρες πάλι στο μέλλον. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει επτά φορές.
Νομίζω ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, που τώρα είναι παγωμένο, πρέπει να αλλάξει και να μην επανέλθουν από τον Ιανουάριο του `23 οι παλιοί κανόνες. Αν αυτό συμβεί τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, σε νέα μνημόνια και θα εμποδιστεί η αναγκαία ανάκαμψη που έχουμε. Χρειάζεται να αλλάξουν δραστικά οι κανόνες για το χρέος. Κρατώ μικρό καλάθι διότι δεν περιμένω μεγάλες αλλαγές από τη Γερμανία, που είναι το οικονομικό αφεντικό, γιατί εκεί το υπουργείο Οικονομικών θα το πάρει ο Λίντνερ που είναι πιο «Σόιμπλε» κι από τον Σόιμπλε σε αυτά τα θέματα. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι χρειάζονται συμμαχίες για αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας για μεγαλύτερη ευελιξία ή τουλάχιστον να εξαιρεθούν κάποιες επενδύσεις για την κλιματική ή ψηφιακή μετάβαση από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων και των χρεών.
Πιστεύω έμπρακτα στη λογική της ανανέωσης, τόσο σε ιδέες όσο και σε πρόσωπα- Αυτή μου η θητεία είναι και η τελευταία.
Μια πανευρωπαϊκή αξιολόγηση με κατατάσσει και για το 2021 στους 10 ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση της ατζέντας. Είναι τιμητική διάκριση όχι μόνο για εμένα και την παράταξή μου, αλλά και για την χώρα. Είναι πολύ πιο δύσκολο για έναν που είναι Έλληνας και Αριστερός. Αντίθετα, για έναν που είναι Γερμανός και Δεξιός είναι πολύ πιο εύκολο. Αυτό χρειάστηκε σκληρή δουλειά προκειμένου να χτίσεις ένα κύρος και μια επιδραστικότητα στα πράγματα, αλλά δεν σκοπεύω να πεθάνω στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Διανύω την τρίτη μου θητεία.
Πριν από λίγες ώρες, ομόφωνα η ευρωομάδα της Αριστεράς δηλαδή 19 κόμματα από όλες τις γωνιές της Ευρώπης αποφάσισαν να με προτείνουν ξανά για να εκλεγώ Αντιπρόεδρος στο ΕΚ μέχρι το τέλος της θητείας. Αν αυτό συμβεί, γιατί πρέπει να με ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές, θα είμαι ο μόνος από την Ελλάδα και από την Αριστερά. Έχω, όμως, αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτή μου η θητεία, η τρίτη, θα είναι και η τελευταία. Έχω πολλά όνειρα για το μέλλον, αλλά είναι μακράν των κοινοβουλευτικών εδράνων, είτε ελληνικών είτε ευρωπαϊκών.
Πιστεύω έμπρακτα στην λογική της ανανέωσης τόσο σε ιδέες όσο και σε πρόσωπα και φυσικά θα την υπηρετήσω. Είναι μια οριστική απόφαση. Αρκετοί μου λένε «Μα γιατί δεν μένεις κι άλλο, έχεις κι άλλα να δώσεις» ή «Γιατί φεύγεις»; Η απάντησή μου είναι ότι προτιμώ να με ρωτάνε γιατί φεύγω παρά γιατί μένω ακόμη. Και αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί μερικοί που είναι 70,75,80 χρονών θεωρούν τον εαυτό τους αναντικατάστατο. Ας αφήσουμε χώρο να δοκιμαστούν κι άλλοι άνθρωποι.
Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Σε οικονομική αναδιάρθρωση η εφημερίδα «Αυγή» – Δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων
- Παναθηναϊκός: Στο νοσοκομείο και ο Αντωνιάδης μετά τον Δομάζο
- Σερβία: Διαρκείς φοιτητικές καταλήψεις και μεγάλες διαδηλώσεις
- Δυτική Οχθη: Η Γαλλία εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση των εντάσεων
- Σημαντική πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη: Ενστάσεις από τους κατασκευαστές
- ΗΠΑ: Προετοιμασίες για την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό