«Η Ελλάδα με ευρεία διακομματική συναίνεση, πήρε μια στάση που συνάδει με τις αξίες και την παράδοση μας. Δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κρατήσει χλιαρή στάση απέναντι σε μια εισβολή που καταστρέφει ζωές και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, που βασίζεται σε μια αναθεωρητική λογική, ενάντια και στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι μια αντιπαράθεση όχι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αλλά μεταξύ ολοκληρωτισμού και δημοκρατίας. Και δείχνει, για άλλη μια φορά στην ιστορία, όχι μόνο πόσο επικίνδυνα είναι τα απολυταρχικά καθεστώτα, αλλά και πόσο ευάλωτη και εύθραυστη είναι η δημοκρατία».
Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για αστοχίες των δυνάμεων που ήσαν στην πλευρά του νικητή μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο παρατήρησε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτά που συμβαίνουν και δεν χωράει κανένας συμψηφισμός με τα σαφώς υπαρκτά σφάλματα της Δύσης σε διάφορες περιπτώσεις.
Επεσήμανε ακόμη πως δεν θα πρέπει να μας διαφύγει και ο ιδιαίτερος συμβολισμός της Οδησσού, όπου γεννήθηκε η Φιλική Εταιρία και με αφορμή αυτό έκανε ένα παραλληλισμό ανάμεσα στο όραμα του Ρήγα Φεραίου με τις επιδιώξεις του Πούτιν. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Απέναντι στον δεσποτισμό του Πούτιν, ο Ρήγας Φεραίος θα απαντούσε με τη ριζοσπαστική και άμεση δημοκρατία. Απέναντι στη βαρβαρότητα του Πούτιν, ο Ρήγας θα πρόβαλε την «καθολικότητα του ανθρώπινου όντος και των δικαιωμάτων του». Απέναντι στην «ρωσοποίηση» των Ουκρανών που επιδιώκει ο Πούτιν, μέσα από τη βία και την επιβολή των τανκς και των πυραύλων, ο Ρήγας Φεραίος θα έβλεπε μια ελληνική πολιτεία, που την ονόμαζε ελληνική όχι λόγω επιβολής αλλά λόγω οικουμενικών αξιών, διαχρονικών ελληνικών αξιών. Δηλαδή, μια πολιτεία παιδείας και αρχών, μια πολιτεία δημοκρατίας, στην οποία ζουν αρμονικά και ισότιμα, όπως ο ίδιος έγραφε, Έλληνες, Βούλγαροι, Αρμένιοι, Τούρκοι, Εβραίοι, Βλάχοι και Αλβανοί. Μια πολιτεία ΑΡΕΤΗΣ».
Εξηγώντας ο Γιώργος Παπανδρέου την αντίδραση της ΕΕ ανέφερε ότι «αισθάνθηκε ενδόμυχα την απειλή των βασικών αρχών της, της ισχύος του νόμου αντί του νόμου του ισχυρού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του δικαίου, που αν αυτά καταρρεύσουν, καταρρέει και το οικοδόμημα της Ευρώπης και έτσι, γυρνάμε στη βαρβαρότητα».
Για τη στάση των προοδευτικών δυνάμεων επεσήμανε ότι η πρόκληση που δημιουργείται είναι πιο μεγάλη για τον προοδευτικό χώρο. «Για να κινητοποιηθούμε χρειάζεται ένα όραμα, και να πιστέψουμε ότι η Αλλαγή, ναι, είναι εφικτή» σημείωσε και τόνισε: «Απέναντι σε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις έχουμε και μια ευκαιρία. Ευκαιρία σε μια συγκυρία που απομυθοποιείται η δήθεν εκσυγχρονισμένη πολιτική της δεξιάς, της ΝΔ, αλλά και η έλλειψη οράματος, κατεύθυνσης και ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία αλλά και την υποχρέωση, όχι απλά να συμπληρώσει το κενό πολιτικής των άλλων, αλλά να διαμορφώσει ένα νέο αφήγημα, ένα νέο όραμα για τον Ελληνισμό. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα κόμμα πρωτοποριακό και μαζί, πατριωτικό».
Υποστήριξε πώς το κόμμα πρέπει να γίνει πιο ανοιχτό και συμμετοχικό και να λειτουργεί δημοκρατικά σε όλα τα επίπεδα με γόνιμο διάλογο με καινοτόμες ιδέες.
«Η συγκυρία, είναι με το μέρος μας. Από τις επιλογές μας, την ενότητα μας σε αρχές, αξίες και ιδανικά, από τη δράση μας, από τις ιδέες μας, αλλά πρωτίστως από τις πραγματικά προοδευτικές αντιλήψεις και πρακτικές που θα πρέπει να τα συνοδεύουν αυτά, όπως και τη λειτουργία μας, θα κριθούν όλα. Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση. Και η ευθύνη μας, μεγάλη», κατέληξε.
Δείτε επίσης: BBC: Ο Πούτιν πιστεύεται ότι έχει συμφωνήσει σε συνάντηση με Ζελένσκι
- Μειωμένη απασχόληση στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας: Έκθεση ΓΣΕΕ αποκαλύπτει κρίσιμα στοιχεία
- Στην Ουάσιγκτον η Τζόρτζια Μελόνι για την τελετή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ
- Αξιοποίηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων: Η πρωτοβουλία του δήμου Αγίας Παρασκευής
- Η Σφιόντεκ επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στο Australian Open
- Ισραήλ: Σειρήνες προειδοποίησης και εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ