Παπαθανάσης: «Με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής οι μειώσεις θα φτάσουν στο 80%» (vid)

Ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στην αισχροκέρδεια λέγοντας πως δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στην αγορά

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης μίλησε στην ΕΡΤ1 και είπε ότι από την 1η Ιουλίου καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής τονίζοντας ότι θα υπάρξουν μειώσεις οι οποίες θα κυμαίνονται μεταξύ 60-80% ενώ στα αγροτικά τιμολόγια θα φτάνουν στο 90%.

Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι το συγκεκριμένο μέτρο ήρθε στην Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικά δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αφού το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Σε ευρωπαϊκές χώρες το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με την Ελλάδα όπως τόνισε και συμπλήρωσε ότι «με τα μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. που πάρθηκαν στην αρχή της πανδημίας για την ακρίβεια και στη συνέχεια μέτρα 3,2 δισ., δίνουμε ακριβώς εκεί που πρέπει να δώσουμε ως κυβέρνηση για να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, κρατώντας όμως μια σωστή δημοσιονομική εικόνα».

Για τις ανατιμήσεις σχολίασε ότι «η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και κανείς δεν μπορεί να καλύψει ένα τόσο μεγάλο κύμα, πόσο μάλλον όταν είναι αυξημένο το κόστος μεταφοράς αλλά και όλα τα υπόλοιπα που επιτείνουν το πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν με τα μέτρα στήριξης καλύπτουμε ένα ποσοστό της ακρίβειας με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη στήριξη των νοικοκυριών, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, και τη μείωση τιμολογίων.

Αυτή τη στιγμή, όλο το πρόγραμμα στήριξης μαζί με το πρόγραμμα από την εποχή Covid φτάνει περίπου τα 43 δισ. συν 7 δισ. (4 δισ. όταν ξεκίνησε η πανδημία και άλλα 3 δισ. τώρα) πλησιάζουμε τα 50 δισ. για τη στήριξη της κοινωνίας».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια

Μιλώντας για την αισχροκέρδεια είπε ότι δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι στην αγορά ακόμα και στα νησιά και μέχρι τώρα το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί φτάνει στα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και στα δάνεια επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου άνοιξε η πλατφόρμα για κατάθεση αίτησης, διευκρινίζοντας πως αφορά όλους τους επιχειρηματίες και όσους θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχείρηση.

Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι είναι έτοιμοι και περιμένουν εντός Ιουνίου την έγκριση του ΕΣΠΑ από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπου θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Κρήτη, τα νησιά σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, αλλά και σε ακριτικές περιοχές της χώρας. Με την οριστικοποίηση του ΕΣΠΑ, τέλη του καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου θα μπουν σε εφαρμογή τα προγράμματά του.

Μιλώντας για την απολιγνιτοποίηση τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει βρει ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο θα επιφέρει στην Ελλάδα 7 δισεκατομμύρια ευρώ με επενδύσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους σε δυτική Μακεδονία, στην περιοχή Πελοποννήσου, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Ανάπτυξης: Οι έλεγχοι για κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά, είναι και θα παραμείνουν εντατικοί