“Πριονοκορδέλα” του Guardian σε Μητσοτάκη

Την έντονη κριτική της γνωστής εφημερίδας «Guardian» δέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του με αφορμή όλα όσα συνέβησαν σήμερα, μετά την επιχείρηση της αστυνομίας σε εκκενώσεις κτιρίων όπου ζούσαν μετανάστες και πρόσφυγες.

propoli

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «έπειτα από μια υπόσχεση για «αποκατάσταση του νόμου και της τάξης» που έφεραν το δεξιό κόμμα στην εξουσία, σήμερα, η ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο και το τοπικό δίκτυο αλληλεγγύης των προσφύγων το οποίο στεγάζει σήμερα περισσότερους από 1.000 ανθρώπους».

Και προσθέτει πως «σε μια χώρα όπου η άκρα κρατική βία κατά των μεταναστών είναι ήδη τεκμηριωμένη, η έλλειψη ορατής αστυνομικής παρουσίας και η αντιρατσιστική στάση δημιούργησαν τα Εξάρχεια κάποιου είδους «ιερό» τόπο για τέτοιους ανθρώπους.

Παράλληλα υπάρχουν και μαρτυρίες μεταναστών που ζούσαν στα Εξάρχεια. «Είμαι τόσο χαρούμενος και αισθάνομαι ασφαλής» τονίζει ο Σάνα κάτοικος του Αφγανιστάν που προσθέτει: «Εδώ δουλεύουμε μαζί και έχουμε μια καλή ζωή».

Η εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφέρει ότι οι καταλήψεις στα Εξάρχεια προσφέρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση απέναντι στα επίσημα στρατόπεδα προσφύγων και τα κέντρα κράτησης, οι συνθήκες των οποίων έχουν καταδικαστεί ευρέως από διεθνείς παρατηρητές.

«Έχω βρεθεί σε ένα από τα στρατόπεδα ως εθελοντής» εξηγεί ο Σαίφ (31χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας από τη Γάζα) και συμπληρώνει «εκεί δεν είσαι πρόσφυγας, αισθάνεσαι σαν να είσαι στη φυλακοί. Οι χώροι είναι γεμάτοι, ενώ εδώ έχουμε χώρο για ύπνο, γείτονες και μια γειτονιά γύρω μας», αναφέρει μαρτυρία.

Στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι η κυβέρνηση «με πρόσχημα την εκδίωξη των εμπόρων ναρκωτικών και των κακοποιών στοιχείων, θα επιχειρήσει να εκκαθαρίσει τα Εξάρχεια». Επιπλέον, «θα βάψει τους τοίχους από τα γκράφιτι και θα βελτιώσει τον φωτισμό». Κανένα από αυτά δεν θα μπορούσε να προβλέπει εξώσεις καταλήψεων, τονίζουν οι ακτιβιστές.

Παρ’ όλα αυτά –συμπληρώνει το ρεπορτάζ – όσοι συνελήφθησαν για παραβιάσεις μετανάστευσης, κρατούνται και η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η απέλαση μεταναστών που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άσυλο.

ΘΚ

Loading