Η συνέντευξη του Άκη Σκέρτσου στο «Σκάι 100,3» ξεκίνησε με μια αναδρομή στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος το 2019, όταν το 44% του χαρτοφυλακίου του είχε κόκκινα δάνεια και δεν ερχόταν σε συνεννόηση με τις ανάγκες της οικονομίας. «Το 2019 ήταν ένα υπερχρεωμένο τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε, εστιάζοντας στη σημερινή κατάσταση.
Τα τελευταία 5,5 χρόνια, τόνισε, η έκθεση του τραπεζικού συστήματος στα κόκκινα δάνεια έχει μειωθεί σε πολύ σημαντικό επίπεδο και πλέον κινείται στο 6,5-7%, επιτρέποντας στις τράπεζες να εκπληρώνουν τον ρόλο τους. Ανέφερε επίσης την πρόταση για αύξηση του συντελεστή του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των τραπεζών που παραμένουν ανενεργά.
Αναφορικά με το αν οι τράπεζες εκπληρώνουν το ρόλο τους, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Όχι όσο θα θέλαμε και όσο πρέπει», προσθέτοντας ότι την περίοδο 2019 – 2024 τα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 24 δισ. ευρώ. Τόνισε την ανάγκη για βελτίωση των όρων δανειοδότησης και των επιτοκίων στις καταθέσεις.
Σχετικά με τον τραπεζικό ανταγωνισμό, παρατήρησε ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις που τον ευνοούν, με την προσθήκη του 5ου τραπεζικού πυλώνα, και εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα θα είναι σύντομα ορατά. Ωστόσο, προειδοποίησε για προσοχή στις πολιτικές τοποθετήσεις σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, καθώς αυτό συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του.
Στο θέμα των στεγαστικών δανείων και του προγράμματος «Σπίτι μου 2», τόνισε ότι αυτό έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα κατάσταση με διπλάσια χρηματοδότηση, περίπου 1,5 δισ. ευρώ, για 20.000 επιπλέον δικαιούχους.
Η συνέντευξη έκλεισε με αναφορές στην προστασία των ανηλίκων από φαινόμενα βίας και παραβατικότητας, καθώς και στον ψηφιακό εθισμό. «Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ και αφορά κάθε ελληνικό σπίτι», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες άλλων χωρών, όπως η Αυστραλία, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα, το οποίο απαιτεί συνεργασία με τεχνολογικές εταιρείες. Ξεκαθάρισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει Οδηγία σχετικά με εφαρμογές αλλά δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη», υποδεικνύοντας ότι «η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του προβληματισμού».
Ο υπουργός θύμισε ότι «στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό μέρος στους κινδύνους του ψηφιακού εθισμού» και κάλεσε τους γονείς να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες απέναντι στις ανάγκες των παιδιών τους.
Ειδικά για τη χρήση κινητών τηλεφώνων, ο Άκης Σκέρτσος επισήμανε ότι «με επιτυχία βγάλαμε τα κινητά από την εκπαιδευτική κοινότητα από την αρχή της σχολικής χρονιάς», προτείνοντας κανόνες και στο οικογενειακό περιβάλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ