Τον ιστορικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στην αλλαγή της πορείας της χώρας υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ. «Ο ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι να είναι η δύναμη, η οποία θα μπορεί στο άμεσο μέλλον να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο να τη νικήσει, αλλά μέσα από την αξιοπιστία, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα να αλλάξει τον τόπο. Έχω χαράξει μία στρατηγική με λίγα λόγια, πολλές πράξεις, πολιτικό ήθος, αυτονομία από τα συμφέροντα και τη διαπλοκή», ανέφερε.
Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία διάθεση η προσπάθεια αυτή, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, να γίνει σωσίβιο στον λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό. «Η προσπάθεια αυτή θα αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους, είτε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, είτε Νέα Δημοκρατία, είτε άλλα κόμματα, που βλέπουν ένα μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο και την ανάγκη να χαράξουμε έναν νέο δρόμο στην πατρίδα μας».
Σημείωσε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προχώρησε μόνο μπροστά και απάντησε σε επικρίσεις που ακούγονται εντός του κόμματος σχετικά με τον αποκλεισμό όσων διαφωνούν μαζί του. «Τα ψηφοδέλτια ήταν ανοικτά και στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν σημάδεψα ψηφοδέλτια. Κάποιοι σήμερα με ψέγουν, γιατί αυτό ήθελαν να κάνω ώστε να είναι διορισμένοι βουλευτές. Τα κομματικά όργανα ήταν απολύτως συνθετικά, το Πολιτικό Συμβούλιο, η Κεντρική Επιτροπή. Στο συνέδριο δεν υπήρξε απολύτως κανένας αποκλεισμός», υπογράμμισε.
Για τις αποφάσεις στα πανεπιστήμια σημείωσε ότι είναι θέση 20ετίας της παράταξης, και εξέφρασε την ανησυχία του για τις προτάσεις αλλαγής που προτάθηκαν δύο μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. «Δεν πίστεψα ούτε στιγμή ότι πρέπει να κλείσει η ιστορία που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Το πάλεψα πολύ, όταν κάποιοι έτρεχαν να διαπραγματευτούν τα πολιτικά τους σαρκία με άλλα κόμματα. Χαίρομαι γιατί εκπροσωπώ μια γενιά που δεν ήμασταν ούτε υπουργοί, ούτε μεγαλοπαράγοντες, ούτε οι γνωστοί βαρόνοι του ΠΑΣΟΚ», επισήμανε.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι κάθε κόμμα πρέπει να βρει τη δική του πορεία. «Δεν μ’ αρέσουν οι παράλληλες προσπάθειες, ούτε τα σενάρια πίσω στο παρασκήνιο», σχολίασε.
Επιπλέον, διατύπωσε έναν αρνητικό απολογισμό της κυβέρνησης, αναφέροντας την αδυναμία κάλυψης ιατρικών αναγκών, τη μετάβαση από συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου, καθώς και την οικονομική πίεση που υφίσταται ο πληθυσμός με πάνω από το 40% του εισοδήματος να δαπανάται για ενοίκιο και στέγαση. Επίσης, αναφέρθηκε στον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και στη μεγαλύτερη ανεργία γυναικών στην Ευρώπη.
Τέλος, επανέλαβε τη ακατανόητη άρνηση της κυβέρνησης στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ίδρυση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτή, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για τις πολυεθνικές που κερδοσκοπούν εις βάρος τους. «Γιατί δεν την ψήφισε η Νέα Δημοκρατία; Γιατί, πολύ απλά, δεν θέλουν να συγκρουστούν με τους κερδοσκόπους», κατέληξε.