Οι έκτακτες κρίσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι πρόσφατες έκτακτες κρίσεις που διέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προκάλεσαν την αποστρατεία σχεδόν των μισών στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων, υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οι αποφάσεις αυτές δικαιολογούνται με την επιτάχυνση της Δομής Δυνάμεων στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 και τη μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών. Ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Τομέας Άμυνας του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως οι ενέργειες αυτές προκαλούν σοβαρό προβληματισμό και εγείρουν πολλά ερωτηματικά.
Το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται για το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός και ποια είναι η σκοπιμότητα πίσω από αυτή την ασυνήθιστη βιασύνη, καθώς οι τακτικές κρίσεις, σύμφωνα με το νόμο, πραγματοποιούνται στις αρχές Μαρτίου κάθε έτους. Ο υπουργός φαίνεται να ακυρώνει τις επιλογές του ίδιου, οι οποίες έγιναν μόλις δέκα μήνες πριν, στις προηγούμενες τακτικές κρίσεις.
Στην παρούσα χρονική στιγμή, και εν μέσω τουρκικών ασκήσεων στο Αιγαίο, οι έκτακτες κρίσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Είναι αμφίβολο πώς η αποστρατεία επιχειρησιακών ανώτατων αξιωματικών, όπως ο Αρχηγός Στόλου, που παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις, μπορεί να ενισχύσει την ελληνική στρατηγική. Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών αναταραχών εντός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτήν την βιαστική απόφαση: Απειλείται η δημοκρατία ή το στράτευμα; Ή ίσως η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές λόγω εσωτερικών αντιπαραθέσεων; Η αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχεί για τις συνέπειες των έκτακτων κρίσεων και τονίζει την ανάγκη σεβασμού στο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι κρίσιμο για την αποτρεπτική τους ικανότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr