Πατάει αναπτυξιακό γκάζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πατάει αναπτυξιακό γκάζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Αναπτυξιακό γκάζι πατάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκάρει σειρά επενδύσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.

Το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για διαβούλευση προβλέπει τον απεγκλωβισμό των επενδυτών από τη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη ευελιξία στην αδειοδότηση των επενδύσεων και σαρωτικές παρεμβάσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα άκρως φιλική προς το επιχείρειν.

Με τις παρεμβάσεις που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο απλοποιείται η διαδικασία πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας της επένδυσης από ορκωτούς-ελεγκτές λογιστές ή ελεγκτικές εταιρίες, καθώς και από πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς ή άλλης επαγγελματικής ειδικότητας πρόσωπα, τα οποία πληρούν τα κριτήρια που ορίζει η σχετική διάταξη.

Οι παραπάνω κινήσεις ακολουθούν τον βηματισμό που έχει χαράξει η κυβέρνηση για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων. Το στίγμα της το έδωσε με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για τις επενδύσεις στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στις Σκουριές, ενώ οριστική είναι και η απόφαση για την πώληση του 30% του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος”, ποσοστό που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Επενδύσεις όμως θα υλοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, όπου η πολυεθνική Pfizer θα δημιουργήσει το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενους, για ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Συναντήσεις με Ζάεφ και Ράμα

Πέραν των κινήσεων σε οικονομικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει βάρος και στις διεθνείς τους επαφές. Μετά τις συναντήσεις που είχε με την Άγκελα Μέρκελ, τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε και τον Εμμανουέλ Μακρόν, ετοιμάζει βαλίτσες για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 24-27 Σεπτεμβρίου.

Εκεί αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ φημολογείται ότι μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Στον Ζόραν Ζάεφ θα επαναλάβει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών “έχει σοβαρά ελαττώματα, τα οποία όμως μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών βαλκανίων”. Στον Έντι Ράμα θα υπενθυμίζει ότι στην Αλβανία “η μόνη αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα που υπάρχει είναι η ελληνική”, θέτοντας επί τάπητος τα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Loading

Play