Πατούλης: «Nα καταλάβει ο κόσμος τη σημασία της ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή»

Πατούλης: «Nα καταλάβει ο κόσμος τη σημασία της ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή»

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τη λαϊκή αγορά του Γαλατσίου μίλησε για την σημασία της ανακύκλωσης

«Ξεκινήσαμε και προχωράμε. Η Αττική μπήκε πλέον στην περίοδο της ανακύκλωσης», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τη λαϊκή αγορά του Γαλατσίου, όπου βρέθηκε τα πρωί στο πλαίσιο της δράσης «Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής», ενώ καλεί τους πολίτες να δώσουν αξία στα σκουπίδια τους και βρίσκοντας «το πράσινο σημείο, να ανακυκλώσουν και να κερδίσουν».

Στο πλάι του παράγοντες της αγορές, καθώς και εξειδικευμένα στελέχη τα οποία εξηγούν στους πολίτες τη λειτουργία του πράσινου σημείου, της ειδικής εγκατάστασης για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων και των λοιπών υλικών, η οποία θα συνεχιστεί έως τις 24 Μαΐου σε 20 λαϊκές ημερησίως, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού προγράμματος της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ για την προώθηση της ανακύκλωσης και της ξεχωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

«Από τις λαϊκές της Αττικής, μαζί με τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους πολίτες θα συμβάλουμε για ένα καλύτερο περιβάλλον μέσα από τη σωστότερη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», επισήμανε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την θετική πορεία της Αττικής, «όχι θάβοντας τα σκουπίδια αλλά ανακυκλώνοντας και παράγοντας και προϊόντα τα οποία θα είναι χρήσιμα για τον ίδιο τον άνθρωπο».

Ευχαρίστησε τα στελέχη τα οποία πλαισιώνουν την ειδική εγκατάσταση για να ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με την διαλογή στη πηγή και την ανταποδοτικότητα που καθιερώνεται μέσω της εγγραφής τους και των πόντων που θα συγκεντρώνει ο καθένας από τα ανακυκλωμένα υλικά, αποκτώντας αντίστοιχη αγοραστική δύναμη σε διάφορα καταστήματα.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η διαδικασία της ανταποδοτικότητας θα ωθήσει τους καταναλωτές τον επόμενο μήνα να συγκεντρώνουν και να φέρνουν τα ανακυκλώσιμα προϊόντα από το σπίτι στη λαϊκή, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον

Στην παρέμβαση του πρόεδρου του Σωματείου Επαγγελματιών Πωλητών Αθηνών Αντώνη Τριανταφυλλόπουλου για ανεπάρκεια υποδομών ικανών να ανακυκλώνουν το σύνολο των υλικών (μέταλλα, λάδια, ρούχα κά), ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι η «περιφέρεια εξασφάλισε από το ΕΣΠΑ 200 εκατ. μέσω των οποίων θα υπάρξουν χιλιάδες γωνιές ανακύκλωσης, ενώ οι δήμοι ενισχύονται ήδη με εξειδικευμένα οχήματα για τα βιοαπόβλητα και δεκάδες χιλιάδες καφέ κάδους που τους μοιράζει». Επίσης, θετική ήταν η απάντηση του κ. Πατούλη και στο αίτημα του προέδρου του Σωματείου, να αποδίδεται στους παραγωγούς το κομπόστ «μια που είναι και πανάκριβο και δύσκολο να βρεθεί, για να καλλιεργούν τα προϊόντα».

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος βεβαίωσε για τη συνδρομή του κλάδου στις λαϊκές, η οποία ξεκίνησε «εδώ και 4-5 χρόνια, σε πειραματικό στάδιο με τους καφέ κάδους για την παραγωγή κομπόστ», λέγοντας: «Βρισκόμαστε δίπλα στους δήμους και τώρα την περιφέρεια να βοηθήσουμε, να αλλάξει η εικόνα η πόλη μας, να καταλάβει ο κόσμος τη σημασία της ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή, για το μέλλον των παιδιών μας και του πλανήτη μας, σε όλα τα επίπεδα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Παραγωγών Θοδωρής Γαβρίλος, επισήμανε τη διαφαινόμενη αλλαγή στη συνήθεια του καταναλωτικού κοινού που οδηγεί «στο να σέβεται το περιβάλλον, να προσπαθεί για το περιβάλλον». Αναφερόμενος στην παράδοση του κομπόστ στους παραγωγούς, υπογράμμισε το υψηλό όφελος που θα προσδώσει σε αυτούς «αλλά και για το κοινό, καθώς όλοι θα έχουν πλεονεκτήματα, και κυρίως το περιβάλλον».

Τέλος, η διευθύντρια έργου του Προγράμματος επιβράβευσης της Περιφέρειας Αττικής Green City ‘Αννα Κλειδά, χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία του «περιφερειάρχη να βρεθούμε αυτό το χρονικό διάστημα στις λαϊκές» και εξήγησε τη διαδικασία της ανταποδοτικότητας. «Υπάρχουν 8 κατηγορίες ανακυκλώσιμων που περιλαμβάνουν χαρτί, χαρτόνι, πλαστικά, μικρές ηλεκτρικές συσκευές, αλουμίνιο, σίδηρο. Δεν πρόκειται για τον μπλε κάδο, αλλά για ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό που διαφέρει από όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η διαφορά συνίσταται στο ότι ενημερώνουμε τους πολίτες για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν, δηλαδή πρέπει να φέρνουν αυτές τις οκτώ διαδοχικές κατηγορίες ξεχωριστά. Τα υλικά ζυγίζονται και σύμφωνα με το βάρος και τον όγκο τους, ο πολίτης συγκεντρώνει πόντους και έχει την ευκαιρία της εξαργύρωσής τους σε μεγάλες και τοπικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η διαφορά μας: όσο ανακυκλώνουν, τόσο επιβραβεύονται».

Δείτε επίσης: Β. Κικίλιας: Αύξηση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από πολλές εταιρείες και περισσότεροι προορισμοί για το 2022

Loading