Πατούλης: «Τα μοριακά τεστ θα έπρεπε να συνταγογραφούνται»

«Εάν βάζαμε ανάχωμα την πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν θα γινόταν αυτός ο συνωστισμός στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης φιλοξενήθηκε στον Real Fm 97,8 και αναφερόμενος στο μοριακό τεστ είπε πως «το μοριακό τεστ είναι μια κλινοεργαστηριακή εξέταση η οποία μπορεί να δείξει αν κάποιος νοσεί στο 100% από κορονοϊό ή όχι και από ποια μορφή, ποια μετάλλαξη. Θεωρώ ότι η κλινοεργαστηριακή εξέταση θα έπρεπε ουσιαστικά να εκτελείται με συνταγογράφηση του θεράποντος γιατρού όπως γίνεται με τις άλλες κλινοεργαστηριακές εξετάσεις, να υπάρχει η πλήρης συμμετοχή από τον ασφαλιστικό φορέα και βέβαια αυτός ο καθορισμός της τιμής του κάθε μοριακού τεστ να είναι τέτοιου ύψους που να επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα το PCR είναι από τα πιο φθηνά στην Ευρώπη βλέποντας τον μέσο όρο που είναι απλό και εύκολο να το δει κάποιος».

Εν συνεχεία είπε πως «εάν αυτό συνέβαινε, αφενός θα είχαμε μια καλύτερη αντιμετώπιση προληπτική απέναντι στα κρούσματα. Όταν κανείς επενδύει στην πρόληψη τότε κερδίζει από τη θεραπεία και από τη νοσοκομειακή περίθαλψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αφενός θα πρέπει να διασφαλίσουμε ένα φθηνό PCR στην αγορά αλλά από την άλλη δεν πτωχεύει ένα κράτος όταν επενδύει στην υγεία των πολιτών και όταν μπορείς να δώσεις με τρόπο επιστημονικό το πότε θα πρέπει να κάνει κάποιος το PCR. Άρα η συνταγογράφηση και η πρόληψη θα δώσει ποσά από την ίδια την θεραπεία».

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ακόμη και σε αυτό το επίπεδο του COVID, εάν βάζαμε ανάχωμα την πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν θα γινόταν αυτός ο συνωστισμός στα νοσοκομεία. Ας το κάνουν επιτέλους κάποια στιγμή μέσα από μια διαδικασία στρατηγικής. Γιατί άλλο πράγμα είναι νοσηλεύομαι και παρακολουθούμαι σε κατ’ οίκον διαδικασία και άλλο δεν με προσέχει κανείς στην Πρωτοβάθμια και τελικά καταλήγω σε ένα νοσοκομείο και μάλιστα σε μια στιγμή που είναι και απρόβλεπτη η εξέλιξη της ασθένειάς μου. Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια περίθαλψη».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος για το πόσο θα πρέπει να κοστίζουν τα PCR τεστ είπε πως «επειδή κατά καιρούς ακούστηκαν και δημοσιοποιήθηκαν κάποιες απόψεις ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών… εξανάγκασαν την τιμή του PCR, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε και το κύρος του φορέα μας αλλά και την προσπάθεια των γιατρών μας και να πούμε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δεν νομοθετεί και δεν καθορίζει τις τιμές».

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη: «Επιλέγει ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει»