Του Γιάννη Χαβιανίδη
Ένα άτυπο “παζάρι” μεταξύ της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με τα δυο κόμματα να διερευνούν κατά πόσο μπορούν να συναινέσουν στον Παναγιώτη Πικραμμένο και τη Μαρία Δαμανάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά μπορεί να έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στις 12:15 της Παρασκευής για την ψήφο των απόδημων, στενοί συνεργάτες τους ωστόσο αναζητούν πρόσφορο έδαφος συνεργασίας τόσο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όσο και για το πρόσωπο του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Εδώ και μερικά 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει ωριμάσει η ιδέα η κυβέρνηση να προτείνει τον πρώην πρόεδρο του ΣτΕ και σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει το συγκεκριμένο όνομα υπόψιν των στενών του συνεργατών, επισημαίνοντας πως η πρόταση προς τον έμπειρο δικαστικό μπορεί να λειτουργήσει και ως “κάθαρση” και ηθική δικαίωση λόγω της άδικης -όπως αποδείχθηκε- εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis.
Η πρόθεση του πρωθυπουργού μεταφέρθηκε διερευνητικά και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να διαφανούν οι προθέσεις της.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η κυρία Γεννηματά δεν ήταν ούτε θετική, αλλά ούτε και αρνητική. Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα αντιπρότεινε την πρώην ευρωβουλευτή Μαρία Δαμανάκη και τον πρώην εξωκοινοβουλευτικό υπουργό δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη Μιχάλη Σταθόπουλο.
Οι δυο αντιπροτάσεις δεν… ενθουσίασαν την κυβερνητική πλευρά, όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έκαναν ένα βήμα προς τη χάραξη κοινής γραμμής τόσο για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, όσο και για την ψήφο των απόδημων.
Έρχονται νέες φοροαπαλλαγές
Σε δεύτερο πολιτικό χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, ετοιμάζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι:
-Η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.
-Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.
-Η μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.
-Η ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας: Αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.
Στο ερώτημα “πού θα βρεθούν τα χρήματα”, η κυβερνητική απάντηση είναι από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον εξορθολογισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Δείτε ακόμη: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία